για το alterthess


Η ομάδα του alterthess
Στην ομάδα του alterthess συμμετέχουμε ερασιτέχνες και επαγγελματίες δημοσιογράφοι, άνθρωποι από τα κοινωνικά κινήματα και πολίτες της Θεσσαλονίκης – και όχι μόνο. Κοινή μας θέληση είναι να δημιουργήσουμε έναν άλλο πόλο ενημέρωσης, ξεκινώντας πειραματικά με το alterthess.blogspot.com. Στόχος μας είναι να εξελιχθεί – σύντομα - το μπλογκ σε ένα πιο σύνθετο ενημερωτικό portal, αλλά και να ψάξουμε τις δυνατότητες για την έκδοση μιας τακτικής, τοπικής εφημερίδας.
Μας ενδιαφέρει μια ενημέρωση συλλογική, που θα δίνει φωνή σε όλους αυτούς και αυτές που αποκλείονται από τα κυρίαρχα μέσα. Θα δίνει έμφαση στην εργασία, με ειδήσεις από εργασιακούς χώρους και εργατικές κινητοποιήσεις, με αναλύσεις και ρεπορτάζ για τα δικαιώματα που χάνονται – ή κερδίζονται. Θα μιλάει για τα προβλήματα και τους αγώνες της εκπαίδευσης. Θα ερευνά την καθημερινότητα και τις ανάγκες των μεταναστών. Θα ασχολείται με τα ζητήματα της κάθε γειτονιάς, τους ελεύθερους χώρους, την αυτοδιοίκηση, με τα οικολογικά κινήματα. Θα στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα της Θεσσαλονίκης, τις συλλογικές προσπάθειες, τα στέκια, τους συλλόγους, τα σχήματα. Θα αναζητά τον άλλο πολιτισμό αυτής της πόλης, τις υπόγειες σκηνές, τις μικρές, κρυμμένες πολιτιστικές απόπειρες που δεν εντάσσονται στην βιομηχανία πολιτισμού των σκυλάδικων και της γκλαμουριάς.
Το blog: τί θα βρείτε – και τί όχι (πολιτική δημοσίευσης)
Στην κεντρική σελίδα του alterthess θα τρέχουν ειδήσεις, αναδημοσιευμένες ή πρωτότυπες, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη. Η αναδημοσίευση θα γίνεται από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, τοπικά και πανελλαδικά, αλλά και τα δεκάδες εναλλακτικά blog, portal και έντυπα. Εδώ θα βρείτε, ειδήσεις για την εργασία, αλλά και επιλεγμένα ρεπορτάζ από τις σημαντικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που καθορίζουν τη ζωή των εργαζομένων. Μας ενδιαφέρουν για παράδειγμα η ανεργία, η κρίση, το Μνημόνιο, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, η φορολογική πολιτική ή οι εργασιακές σχέσεις, αλλά δεν ενδιαφερόμαστε για τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου, ή τις δηλώσεις του κάθε τραπεζικού στελέχους. Μας ενδιαφέρουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η στάση των κομμάτων απέναντι στους εργαζόμενους, οι κυβερνητικές πολιτικές, αλλά δεν μας ενδιαφέρουν και πολύ οι εσωκομματικές φήμες, τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί.
Θα βρείτε ακόμα, νέα και ρεπορτάζ από την εκπαίδευση, τη μετανάστευση, τα κοινωνικά κινήματα, τη ζωή στις γειτονιές. Μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα στα σχολεία, οι απόψεις των εκπαιδευτικών, οι εξελίξεις στο Αριστοτέλειο, το ΠΑΜΑΚ, στα άλλα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι διεκδικήσεις των φοιτητών – αλλά δεν μας αφορούν καθόλου τα τόσο διαδεδομένα στον τύπο στερεότυπα για το φοιτητικό lifestyle. Μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των μεταναστών/τριών, τα αιτήματά τους, οι επίσημες μεταναστευτικές πολιτικές, η δουλειά του αντιρατσιστικού κινήματος, αλλά δεν πρόκειται να μιλήσουμε για κατατρεγμένα θύματα «δουλεμπόρων».
Θα βρείτε επιλεγμένες σελίδες από την πολιτιστική ζωή της πόλης, τις μικρές και μεγάλες θεατρικές σκηνές και τα πολλά εργαστήρια, τις καλές συναυλίες, τις προβολές των κινηματογραφικών ομάδων, αλλά δεν θα μάθετε για κοσμικά πάρτυ και γάμους διασήμων.
Στις θεματικές σελίδες θα κρατάμε λίγα επιλεγμένα ρεπορτάζ, κυρίως της ομάδας μας, τα οποία θα αναδεικνύουν τις λιγότερο γνωστές, αλλά όχι λιγότερο σημαντικές, πτυχές των αντίστοιχων θεματικών. Λίγα στην αρχή, περισσότερα μετά. Στα «Αφιερώματα» θα συγκεντρωθούν φάκελοι από μεγάλα τοπικά ζητήματα που έχουμε δουλέψει, αλλά και ιστορικές θεματικές της πόλης.
Στόχος μας είναι επίσης να αποκαταστήσουμε σύντομα ένα δίκτυο συμμετεχόντων από εργασιακούς και άλλους κοινωνικούς χώρους της πόλης, από γειτονιές, από τις άλλες πόλεις της –βόρειας τουλάχιστον- Ελλάδας, από τις χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
Πρόσκληση συμμετοχής
Είμαστε λίγοι και λίγες ακόμα για όλα αυτά, πόσο μάλλον για τα σχέδια μας. Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές ακόμα που θα ήθελαν να συμμετέχουν, να βοηθήσουν, να στηρίξουν μια τέτοια απόπειρα. Πώς;
Μπείτε στην ομάδα του alterthess. Επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά ή καλύτερα – αν είστε από τη Θεσσαλονίκη – ελάτε να βρεθούμε. Η ομάδα του alterthess θα συναντιέται κάθε Δεύτερα στις 8.30 στο Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23 και Βενιζέλου).
Στείλτε ειδήσεις και ρεπορτάζ από τη δουλειά σας, τη γειτονιά σας, την πόλη σας. Γράψτε εσείς για αυτά που εμείς χάσαμε, για αυτά που σας απασχολούν κάθε μέρα, που καθορίζουν τις ζωές μας. Στείλτε μας τα νέα και τις ανακοινώσεις του σωματείου, της συλλογικότητάς σας, του μουσικού ή θεατρικού σας σχήματος.
Δώστε το email σας για να σας στέλνουμε το ενημερωτικό μας δελτίο. Παρακολουθείτε το μπλογκ, στείλτε απόψεις και ιδέες και κριτικές, ενημερώστε τους γύρω σας, διαδώστε το στο χώρο σας.