Εκπαίδευση

 

___________________________________

Απορρίπτεται το κείμενο της Διαμαντοπούλου και από το ΑΠΘ

Συνεδρίασε χτες η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα το κείμενο διαβούλευσης για την εκπαίδευση του υπ. Παιδείας. Από την αρχή της συνεδρίασης έντονη ήταν η παρουσία φοιτητών και φοιτητικών παρατάξεων που ζήτησαν και πήραν το λόγο.
Η σύγκλητος με ομόφωνο ψήφισμα της απορρίπτει το κείμενο του υπ. Παιδείας επισημαίνοντας ότι...


_______________________________________________________

Φασίστας γυμνασιάρχης στο Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Ενώ με την ανοχή των αρχών και του υπουργείου ο φασίστας Βασίλειος Μακρυπούλιας τοποθετήθηκε διευθυντής στο Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, οι μαθητές επανέφεραν το θέμα στην επιφάνεια με παρεμβάσεις τους στο σχολείο.  
Πριν από περίπου τρία χρόνια είχε προκαλέσει όταν ως συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ (συνδικαλιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας), ταμίας τότε του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ, σε τηλεοπτική συζήτηση υπερασπίστηκε το ρόλο των δικτατόρων Ιωάννη Μεταξά και Γεωργίου Παπαδόπουλου. 

______________________________________________________

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010


Για ποιά ΠΑΙΔΕΙΑ μιλατε;

9.JPGΔιεκόπη η σημερινή παρέλαση προς τιμήν της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά λόγω της διαμαρτυρίας 400 περίπου μαθητών της Μαθητικής Κοινότητας Χανίων.

 

_________________________________________________

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010


Το ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο η 65η τακτική Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, κάτω από το βάρος των εξοντωτικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, αλλά και των νέων κυβερνητικών προτάσεων για το Νόμο - Πλαίσιο.
Βλ και

Πορεία κατά της συνόδου των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο

Η ΠΟΣΔΕΠ κατά της μεταρρύθμισης Διαμαντοπούλου

 


_________________________________

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010


Τρομοκρατική φασιστική επίθεση στο υπό κατάληψη πανεπιστήμιο

Παρακρατική επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό καταγγέλει το Συντονιστικό Κατάληψης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Ο μηχανισμός τοποθετήθηκε μπροστά σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, την ώρα που το πανεπιστήμιο τελεί υπό κατάληψη, με αφορμή τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και ενόψει των επερχόμενων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

_________________________________

Το νέο Πανεπιστημίο της Διαμαντοπούλου θα λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς και θα δίνει κουρελόχαρτα για πτυχία

http://antistachef.files.wordpress.com/2010/08/anna.jpgΜετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς αντιδρούν με καταλήψεις και κινητοποιήσεις στο "νεό νόμο πλαίσιο" που πρόκειται να έρθει. 
Δείτε όλο το άρθρο Το νέο Πανεπιστημίο της Διαμαντοπούλου θα λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς και θα δίνει κουρελόχαρτα για πτυχία


 

 

______________________________________________________________________ 

 

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010


105 μαθητές στον Έβρο διώκονται για τις καταλήψεις του 2009

105 μαθητές από τα λύκεια του Έβρου κλήθηκαν να παραστούν στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων στις 29 Οκτώβρη, για τη συμμετοχή τους στις περσινές καταλήψεις. Η Β ΕΛΜΕ Έβρου καταγγέλλει τις  διώξεις των μαθητών και αποκαλύπτει τις πτυχές της υπόθεσης. Δείτε όλο το άρθρο 105 μαθητές στον Έβρο διώκονται για τις καταλήψεις του 2009

______________________________________________________________________

Πρώτη δημοσίευση Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010 

Ενοικιαζόμενα... σχολεία

Το ζήτημα της διπλοβάρδιας επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Παιδείας σε όλη την χώρα αλλά και στην Θεσσαλονίκη.  Πέρσι το 4,2% των σχολικών μονάδων λειτουργούσαν  με διπλοβάρδιες στην Κεντρική Μακεδονία ενώ το 16,2 στον νομό και το 29% στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο οργανισμός σχολικών κτιρίων ( ΟΣΚ) προωθεί την λύση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ) για την κατασκευή των απαραίτητων σχολικών κτιρίων τα οποία θα κατασκευαστούν από ιδιώτες και θα νοικιάζονται από το κράτος.Δεκάξι τέτοιες σχολικές μονάδες προβλέπονται για την Θεσσαλονίκη, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η Α φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Ο φορέας των 450 εργαζομένων στον ΟΣΚ αναφέρει ότι με τις ΣΔΙΤ αλλά και με την είσοδο των Δήμων στις διαδικασίες κατασκευής σχολείων το κόστος ξεπερνάει τον προυπολογισμό για την κατασκευή τους εως και 181%.

Η σύγκριση των αριθμών μεταξύ 24 σχολείων που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ με το κόστος σχολικών μονάδων που  κατασκεύασε ο ΟΣΚ αποκαλύπτουν ότι ο ΟΣΚ θα μπορούσε να κατασκευάσει τριπλάσια σχολεία με το ίδιο κόστος. Τα 24 σχολεία στην Αθήνα θα κοστίσουν στο κράτος 5,6 εκατ. ευρώ το ένα, όταν ο ΟΣΚ δαπανά μόλις 1,6 εκατ. ευρώ για το ίδιο έργο.

Το ερώτημα  είναι ποιός ωφελείται.
Το δημόσιο και οι πολίτες σίγουρα όχι.
Οι ιδιώτες και οι διαμεσολαβητές όμως;

________________________________________

Πρώτη Δημοσίευση Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010


Τα λένε οι εκπαιδευτικοί για την έναρξη της σχολικής χρονιάςΜε πολύ λιγότερους εκπαιδευτικούς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, 4.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  και 7.500 της δευτεροβάθμιας έχουν συνταξιοδοτηθεί φέτος, τριπλάσιοι περίπου από τις προηγούμενες χρονιές. Παρόλα αυτά, οι νέοι διορισμοί έφτασαν μόλις τους 1.400 για την πρωτοβάθμια πολύ κάτω από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών (3.200).
Σύμφωνα με τον κ. Ντίνο Παντελίδη, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ και εκπρόσωπο των Κινήσεων, Συσπειρώσεων, Παρεμβάσεων, οι αναλογίες αυτές αποδεικνύουν ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται στην πράξη περισσότερο από 50%, που ήταν και ο στόχος του Μνημονίου. Αυτή η τάση αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παντελίδη, τα κενά που θα δημιουργηθούν θα καλυφθούν με τρόπους που θα υποβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο. Αναμένεται αύξηση του μέσου όρου μαθητών ανά τάξη, πάνω από το νόμιμο όριο των 25. Η ίδια η Υπουργός μίλησε άτυπα για αύξηση του ορίου κατά 10%. Επίσης, ήδη παρατηρούνται μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία, συμπτύξεις τμημάτων, ιδιαίτερα στην επαρχία, καθώς και κατάργηση χρήσιμων εκπαιδευτικών μέτρων, όπως η ενισχυτική διδασκαλία, τα τμήματα ένταξης μεταναστών, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και κανένα περιθώριο για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη ή αύξηση των εκπαιδευτικών, ακόμα και στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές με μεγάλες μαθησιακές δυσκολίες, όπως επιτάσσει ο σχετικός νόμος (3699).
Υποχρεωτικές μετακινήσεις και δουλειά σε πολλά σχολεία αναμένεται και για τους εκπαιδευτικούς. Το υπόλοιπο των κενών θα συμπληρωθεί με απασχόληση αναπληρωτών, ωρομίσθιων, ενώ θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά ο θεσμός των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου. Η τάση για αύξηση των ελαστικά απασχολούμενων εκπαιδευτικών εις βάρος των μονίμων, αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, αφού, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, είναι σύμφωνη με τις επιταγές του μνημονίου.

 

________________________________________

 

Πρώτη Δημοσίευση Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010


Η Ομοσπονδία των δασκάλων προτείνει 48ώρη απεργία

Στην πρώτη Απόφαση - Εισήγησή της προς τους τοπικούς Συλλόγους, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προτείνει μεταξύ άλλων την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας, μαζί με την ΟΛΜΕ και άλλα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο δεύτεορ δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο γίνεται λόγος για τη μείωση μισθών, τις δυσμενής αλλαγές στο ασφαλιστικό, το δραστικό περιορισμό των διορισμών στο μισό, την ελαστική απασχόληση εκπαιδευτικών, την εξώθηση 60.000 προνηπίων εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων, τις συμπτήξεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών κα.
Η διοίκηση της ΔΟΕ προτείνει τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων από τις 27 Σεπτέμβρη ως τις 8 Οκτώβρη, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για τις κινητοποίησεις. Για τον ίδιο λόγο θα συναντηθεί και με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
Αναλυτικά η Απόφαση:

Απόφαση - εισήγηση για το
Διεκδικητικό και Αγωνιστικό πλαίσιο του κλάδου

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνεδρίασή του στις 14/09/2010, αφού έλαβε υπόψη του:

 • Τις αποφάσεις της 79ης Γ.Σ. για τα θέματα Η.Δ. του κλάδου, καθώς και τα διεκδικητικά πλαίσια, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την 75η Γ.Σ. και τις αποφάσεις της ΔΟΕ,
 • Το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης αντί να επιλύονται οξύνονται,
 • Το γεγονός ότι όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται στο στόχαστρο εθνικών και υπερεθνικών επιλογών, αφού, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, επιχειρούν με βίαιο τρόπο να σαρώσουν ό,τι θετικό κατακτήσαμε με αγώνες χρόνων και να διαμορφώσουν ένα σκηνικό όπου θα κυριαρχεί η ανασφάλεια και ο φόβος. Οι πολιτικές της κυβέρνησης και της Τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είναι σκληρές, άδικες και αντικοινωνικές. Την κρίση δεν πληρώνουν οι ΕΧΟΝΤΕΣ και ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ, αλλά για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα της πατρίδας μας.
Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι:
 • Η μείωση των μισθών μας, μέσω του παγώματός τους και της περικοπής όλων των επιδομάτων κατά 20% ,
 • Η περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, τα οποία μετατρέπονται σε φιλοδώρημα των 500 και 250 ευρώ.
 • Η μείωση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών κατά 50% που θα διογκώσει την ελαστική εργασία και θα οδηγήσει σε συμπτύξεις τμημάτων και στην παραπέρα υποβάθμιση της εκπαίδευσης,
 • Η αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων (ΦΠΑ από 19% σε 23%). Ιδιαίτερα οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν εκτοξεύσει αυτόματα τις τιμές σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης,
 • Οι σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου με:
 • o Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και εξίσωση προς τα πάνω των ορίων ανδρών-γυναικών
 • o Δραματική χειροτέρευση του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης
Στο χώρο της εκπαίδευσης, η ψήφιση του Ν. 3848/2010 και η  υποχρηματοδότηση της παιδείας έχουν φέρει τα πρώτα δυσμενή αποτελέσματα:
 • Οι σχολικές Επιτροπές δεν έχουν χρήματα ούτε για τις στοιχειώδεις δαπάνες των Σχολείων.
 • 60.000 προνήπια βρίσκονται εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου.
 • Οι νεοδιόριστοι θα παραμένουν τρία, τουλάχιστον, χρόνια στη θέση τους.
 • Συμπτύξεις και υποβιβασμοί σχολείων μειώνουν τις θέσεις εργασίας, περικόπτονται οι εκπαιδευτικές άδειες και ανακαλούνται εκπαιδευτικοί από το εξωτερικό πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας.
 • Το αναμορφωμένο πρόγραμμα των 800 ολοήμερων σχολείων έγινε με ελλιπή επιστημονική τεκμηρίωση και με βιασύνη. Ο στόχος του κλάδου μας για λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, για όλα τα παιδιά, με βάση τις ψηφισμένες θέσεις του, απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα.
 • Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλλει την εφαρμογή της «αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας», μιας διαδικασίας που η φιλοσοφία και η πρακτική της μπορεί να αποτελέσει το δούρειο ίππο για την αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, αφού όπως προβλέπεται στο άρθρο 32 παρ.7 του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα: «Την αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις... (Ν.2986/2002 τις διατάξεις του οποίου δεν έχει αποδεχθεί ο κλάδος)...». Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος μας έχει ψηφισμένες θέσεις για την αξιολόγηση τις οποίες και έχει καταθέσει τόσο στο ΣΠΔΕ, όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Θέσεις που θέτουν το ζήτημα στη βάση της πραγματικής βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου κι όχι στη στοχοποίηση και χειραγώγηση του εκπαιδευτικού που επιχειρείται.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Μας καλούν να πληρώσουμε την κρίση, τη στιγμή που είμαστε οι μοναδικοί που δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη γι' αυτή.
Τα  μέτρα που προσπαθούν να μας επιβάλουν αλλάζουν δραματικά το εργασιακό τοπίο. Τίποτε δε θα είναι ίδιο αν περάσουν και είναι βέβαιο ότι η αδηφάγα οικονομική ελίτ και η κερδοσκοπία των διεθνών αγορών θα ζητάει συνεχώς όλο και περισσότερα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται μαχητικά, μαζικά κι αποφασιστικά να αντιπαλέψουμε τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές. Ο μοναδικός δρόμος για να αποτρέψουμε τα σχέδια που απεργάζονται σε βάρος μας είναι να βγούμε στο δρόμο του αγώνα.  Να βγούμε στο προσκήνιο, να γίνουμε επικίνδυνος αντίπαλος, να ανατρέψουμε τα άδικα μέτρα του μνημονίου
Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., χωρίς να απεμπολεί κανένα από τα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου, στην παρούσα φάση, προτείνει:

Α΄  ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Διεκδικούμε:
 • ü Δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ
 • ü Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Καμία μείωση μισθών.
 • ü Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • ü Κατάργηση του Ν.3848/2010.
 • ü Ολοήμερο σχολείο σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.
 • ü Άμεση κάλυψη των κενών με επιπλέον μόνιμους διορισμούς, προσλήψεις αναπληρωτών, διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.
 • ü Άμεση κάλυψη των οικονομικών αναγκών των σχολείων με χορήγηση όλων των απαραίτητων κονδυλίων.
 • ü Εισαγωγική επιμόρφωση πριν την έναρξη των μαθημάτων.
 • ü Να πληρωθούν τώρα οι συνάδελφοι που έχουν δουλέψει υπερωριακά και παραμένουν απλήρωτοι.
Β΄ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:
 • Θα συναντηθεί με το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. στο πλαίσιο της οικοδόμησης του πανεκπαιδευτικού μετώπου με στόχο το συντονισμό της δράσης μας για την καλύτερη διεκδίκηση λύσεων στα αιτήματά μας
 • Θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 • Θα οργανώσει περιφερειακές συσκέψεις μέχρι τις 24 του Σεπτέμβρη με τα συνδικαλιστικά στελέχη και τους συναδέλφους, σ' ολόκληρη τη χώρα.
 • Προτείνει την πραγματοποίηση πανεργατικού - πανυπαλληλικού Συλλαλητηρίου στις 29 του Σεπτέμβρη.
 • Καλεί τα Δ.Σ. των Συλλόγων να πραγματοποιήσουν τακτικές ή έκτακτες Γ.Σ. από 27 του Σεπτέμβρη μέχρι 8 του Οκτώβρη, προκειμένου να αποφασίσουν για το διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο του κλάδου. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσα από δυναμικούς αγώνες και σε συντονισμό με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα.
 • Στην παρούσα φάση προτείνει για έγκριση στις Γενικές Συνελεύσεις την πραγματοποίηση 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας, στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη, μαζί με την Ο.Λ.Μ.Ε. και άλλους φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
 • Συγκαλεί Ολομέλεια Προέδρων στην Αθήνα, στις 11 /10 / 2010.