Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

2o εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο από το alterthess


7 Οκτώβρη – 14 Οκτώβρη

Ένα ξεφύλλισμα σε σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, όπως καταγράφτηκαν στις αναρτήσεις του http://alterthess.blogspot.com

Το alterthess είναι ένας εναλλακτικός πόλος ενημέρωσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διαχειρίζεται το ενημερωτικό blog http://alterthess.blogspot.com, το οποίο σύντομα θα μεταβεί σε δική του σελίδα, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι επίσης η έκδοση τοπικής εφημερίδας. Περισσότερα για το alterthess.

Αν ενδιαφέρεστε να λαμβάνεται το δελτίο κάθε εβδομάδας, στείλτε ένα μήνυμα με την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο info@alterthess.gr.

Στην ίδια διεύθυνση, στείλτε ειδήσεις, σχόλια, προτάσεις, ανακοινώσεις ή, ακόμα καλύτερα, δηλώστε το ενδιαφέρον σας να συμμετάσχετε στην ομάδα του alterthess.

 

Πέμπτη, 14 Οκτώβρη

·         Και άλλες απολύσεις σήμερα στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

Η κοινοπραξία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη προχωρά σε κύμα απολύσεων. Προηγήθηκαν 3 τις περασμένες εβδομάδες, 4 προχθές, 3 σήμερα, ενώ ετοιμάζονται άλλες 12.

Πέμπτη, 14 Οκτώβρη

·         Σαπουνόπερα ή εργατικό ατύχημα;

Καθώς η διάσωση των χιλιανών εργατών που παγιδεύτηκαν εδώ και δυο μήνες στο ορυχείο που δούλευαν ολοκληρώνεται, τα ΜΜΕ σε όλο το κόσμο τείνουν να μετατρέψουν ένα αποτρόπαιο εργατικό ατύχημα σε διεθνή σαπουνόπερα.Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, "ατύχημα" χαρακτηρίζει η Πυροσβεστική την πυρκαγιά στη Χαλυβουρική, που τραυμάτισε σοβάρα τέσσερις εργάτες, ενώ άλλος ένας εργάτης, καθαριστής χαλιών, έπεσε νεκρός πάνω στη δουλειά σήμερα.

Πέμπτη, 14 Οκτώβρη

·         Σε δίκη ανήλικοι πρόσφυγες στην Πάτρα

Σε δίκη οδηγήθηκαν εχθές στην Πάτρα 18 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 15 ανήλικοι. Όπως όμως καταγγέλλει η τοπική Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών, οι ανήλικοι είχαν όλοι υπηρεασιακά σημειώματα από την Αστυνομία του Έβρου που τους παρουσίαζαν ως ενήλικους, με την ίδια μάλιστα ημερομονία γέννησης.

Πέμπτη, 14 Οκτώβρη

·         Για το δικαίωμα επιστροφής και των τελευταίων πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου

Η "Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία" έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για το θέμα των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου που δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους, αφού θεωρούνται "μη έλληνες το γένος"..

Πέμπτη, 14 Οκτώβρη

·         Και η Νορβηγία σταματά τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα

Το αντίστοιχο Συμβούλιο Προσφύγων στη Νορβηγία (Immigration Appeals Board - UNE) σταματά προσωρινά τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας απόφασης.

Πέμπτη, 14 Οκτώβρη

·         Τα Φέρετρα  Όμως Εισέρχονται …

Γάζα 13 Οκτ. 2010 – Ο Σαμίρ Ταχσίν Αλ Ναντίμ πέθανε ενώ περίμενε 35 ημέρες μια άδεια εξόδου για θεραπεία καρδιοπαθούς. Ήταν 26 χρονών. Τα φάρμακα που χρειαζόταν δε μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα. Τα φέρετρα όμως εισέρχονται..

Τετάρτη, 13 Οκτώβρη

·         Η Κόκα Κόλα δολοφονεί

όχι βέβαια αυτούς που την πίνουν, αλλά τους συνδικαλιστές στα εργοστάσιά της, όπως και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Michael Blanding, συγγραφέα του βιβλίου The Coke Machine: The Dirty Truth Behind the World's Favorite Soft Drink, η τεράστια πολυεθνική είναι υπεύθυνη ακόμα και για φόνους συνδικαλιστών στα εργοστάσιά της σε τρίτες χώρες.

Τετάρτη, 13 Οκτώβρη

·         Δήλωση της Τζίνας Τσαλικιάν, μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας

Τετάρτη, 13 Οκτώβρη

·         Γαλλία κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό : οι μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων

3,5 εκατομμύρια στους δρόμους, απεργίες και απεργίες διαρκείας αλλά και συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις. Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι πρόκειται για την πιο σημαντική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, ξεπερνώντας ακόμη και την μεγάλη κινητοποιηση του 2006 ενάντια στο σύμφωνο πρώτης πρόσληψης (3 εκατομμύρια). Η κυβέρνηση αναγκάστηκε χτες να αναγνωρίσει οτι οι διαδηλωτές πληθαίνουν, ωστόσο συνεχίζει να δηλώνει αμετακίνητη στις αποφάσεις της.

Τρίτη, 12 Οκτώβρη

·         ΔΟΛιοφθορά στα Ελληνικά Γράμματα

Ένα βίντεο για τον αγώνα των εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα.

Τρίτη, 12 Οκτώβρη

·         Ψηφίστηκε το ν/σ για Πράσινο Ταμείο και δασικούς χάρτες

Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής και στο σύνολό του το νομοσχέδιο «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η επί της αρχής και κατά άρθρο ψήφισή του είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Διαφωνίες διατυπώθηκαν από κόμματα της αριστεράς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Δευτέρα, 11 Οκτώβρη

·         Οι Παιδοψυχίατροι διαμαρτύρονται για την "κακοποιητική" λειτουργία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, την 10η Οκτωβρίου 2010, οι Παιδοψυχίατροι του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής καταγγέλλουν την κατάσταση που επικρατεί ακόμη στο χώρο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους στη χώρα μας.

Σάββατο, 9 Οκτώβρη

·         "Στέλνει την Αστυνομία στους κατοίκους και εργαζόμενους αγωνιστές, με διαδικασίες εξπρές, χωρίς νόμιμες κλητεύσεις και εισαγγελικές παραγγελίες, με τηλεφωνήματα «περάστε από το Τμήμα δι’ υπόθεσίν σας»… "

Οργανώσεις και πολίτες από την Λάρισα καταγγέλλουν ότι μέλη τους δέχτηκαν ενοχλήσεις και κλήσεις από την Αστυνομία για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα διόδια που έγινε στις 6 του περασμένου Ιούνη. Περισσότερα στο 

·         "Ζητάδες συνέλαβαν δυο από εμάς που έτυχε να βρισκόμαστε εκεί γύρω μόνο και μόνο, όπως ομολογούν και στις καταθέσεις τους, επειδή μας θυμόντουσαν από τις πρόσφατες πορείες στη πόλη, ενώ ασφαλίτες συνέλαβαν άλλες 2 κοπέλες που περίμεναν το αστικό λεωφορείο για να πάνε στο ΤΕΙ! "

Σάββατο, 9 Οκτώβρη

·         Αναφορά FRONTEX: σε πτώση η μετανάστευση

Δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες η τελευταία τριμηνιαία αναφορά της πανευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας FRONTEX, για το διάστημα από τον Απρίλη ως τον Ιούνη του 2010. Το κύριο συμπέρασμα είναι η συνεχιζόμενη μείωση της μετανάστευσης, η οποία αποδίδεται στην οικονομική κρίση και την εντεινότερη καταστολή.

Παρασκευή, 8 Οκτώβρη

·         Και η Ολλανδία αναστέλλει τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα

Με χθεσινή του απόφαση ο Ολλανδός Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν από την Ελλάδα και φτάσανε στη χώρα του για να ζητήσουν άσυλο, δεν θα επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η διεθνής συνθήκη για το άσυλο Δουβλίνο ΙΙ.

Παρασκευή, 8 Οκτώβρη

·         Απεργοί πείνας ενάντια στις ρατσιστικές διώξεις των Ρομά

Η Nancy Bernard και ο Roland Denis, γάλλοι πολίτες, έφτασαν στα άκρα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη ρατσιστική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στους ρομά συμπολίτες τους.

Παρασκευή, 8 Οκτώβρη

·         Ανήλικοι πρόσφυγες στην Αυστρία διαμαρτύρονται για την αντιμεταναστευτική στροφή

Μετά την Αγγλία και τη Νορβηγία, στις 19 Οκτώβρη, η αυστριακή κυβέρνηση εισηγείται νέο, αυστηρότερο νόμο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

τους.

Παρασκευή, 8 Οκτώβρη

·         Παρίσι : Κατάληψη του μουσείου μετανάστευσης

Οι απεργοί, μετανάστες και μετανάστριες χωρίς χαρτιά, κατέλαβαν χτες το πρωί το μουσείο μετανάστευσης στο Παρίσι.

Τετάρτη, 6 Οκτώβρη

·         Η καταθλιπτική κυριαρχία της Δεξιάς στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με εκλογικά νούμερα

Από το 1986 που ο Κούβελας κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, ο κεντρικός Δήμος της πόλης αποτελεί εκλογικό “κάστρο” της Νέας Δημοκρατίας -και της όποιας Δεξιάς εν γένει. Μια ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης.        

Τετάρτη, 6 Οκτώβρη

·         Λάρισα: η Αστυνομία απειλεί τους πολίτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν διόδια

Οργανώσεις από την Λάρισα καταγγέλλουν ότι μέλη τους δέχτηκαν ενοχλήσεις και κλήσεις από την Αστυνομία για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα διόδια που έγινε στις 6 του περασμένου Ιούνη.

Τετάρτη, 6 Οκτώβρη

·         Ισλανδία: ο λαός εξεγείρεται, η Fitch ανησυχεί

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προχθές έξω από το κτήριο της Ισλανδικής Βουλής, η οποία άνοιξε για την πρώτη της συνεδρίαση. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν αυγά, ψωμιά και... κλειδιά αυτοκινήτων στους έγκλειστους βουλευτές, οι οποίοι μπήκαν στη βουλή από την πίσω πόρτα.