Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Newsletter 3


alterthess: Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Δελτίο τ.3

15 Οκτώβρη – 21 Οκτώβρη

Ένα ξεφύλλισμα σε σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, όπως καταγράφτηκαν στις αναρτήσεις του http://alterthess.blogspot.com.

Το alterthess είναι ένας εναλλακτικός πόλος ενημέρωσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διαχειρίζεται το ενημερωτικό blog http://alterthess.blogspot.com, το οποίο σύντομα θα μεταβεί σε δική του σελίδα, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι επίσης η έκδοση τοπικής εφημερίδας. Περισσότερα για το alterthess.

Αν ενδιαφέρεστε να λαμβάνεται το δελτίο κάθε εβδομάδας, στείλτε ένα μήνυμα με την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο info@alterthess.gr.

Στην ίδια διεύθυνση, στείλτε ειδήσεις, σχόλια, προτάσεις, ανακοινώσεις ή, ακόμα καλύτερα, δηλώστε το ενδιαφέρον σας να συμμετάσχετε στην ομάδα του alterthess.

 

Πέμπτη, 21 Οκτώβρη

·         Η Αστυνομία εμποδίζει την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ από την πορεία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των Φοιτητητικών Συλλόγων. Επίσης, Σήμερα η πορεία των Πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη, Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η πορεία για την ανεργία,  Φωτογραφίες από την πορεία των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των Φοιτητικών Συλλόγων (1) και Φωτογραφίες από την πορεία των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των Φοιτητικών Συλλόγων (2)

·         Διαμαρτυρία για τις άδειες των προσφύγων από τον Ξενώνα στη Θεσσαλονίκη

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμερα το πρωί έξω στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης οι οικογένειες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Προσφύγων της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και άλλες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσει, ζητώντας την αναγνώριση του Ξενώνα ως τόπο κατοικίας των προσφύγων και την ανανέωση των αδειών παραμονής. Βλ. και Αντί για έξωση, απέλαση!  Φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία για τις άδειες των προσφύγων από τον Ξενώνα στη Θεσσαλονίκη

·         Ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Αντισύνοδο, με εργαστήρια, συνελεύσεις αλλά και διαδηλώσεις, ετοιμάζουν κινήματα ειρήνης από όλο τον κόσμο, στις 19 με 21 Νοεμβρίου, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας.

·         Καταγγελία για επίθεση σε μαθητή από μέλη της Χρυσής Αυγής στην Κασσανδρεία

Σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών, μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν με ρόπαλα σε μαθητές, εξώ από το χώρο του τοπικού ΚΤΕΛ. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η οργάνωση εγκαινίασε τα καινούργια γραφεία της στην περιοχή.

·         Ανθρωπιστική κρίση στον Έβρο βλέπει η Ύπατη Αρμοστεία

Μετά την ολοκλήρωση διήμερης αποστολής στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα του Έβρου στις 12-13 Οκτωβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο προβληματικές συνθήκες κράτησης και απουσία διαδικασιών υποδοχής, καθώς οι πρόσφυγες δεν έχουν ούτε ενημέρωση, ούτε δυνατότητα μετάφρασης.

·         Σκανδαλώδης παραχώρηση γης στην Εκκλησία από το Δήμο Μυγδονίας

Παρά το θόρυβο γύρω από την υπόθεση του Βατοπεδίου, φαίνεται ότι οι σκανδαλώδεις παραχωρήσεις γης στην εκκλησία για εκμετάλλευση συνεχίζονται. Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυγδονίας ενέκρινε αίτημα της Μητρόπολης Λαγκαδά για παραχώρηση έκτασης 50 στρ. για την ανέγερση Συνεδριακού Κέντρου.

Τετάρτη, 20 Οκτώβρη

·         Καταγγελίες στο Δήμο Ευόσμου

Σύμφωνα με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του Δήμου Ευόσμου, αφού απέλυσε συμβασιούχους εργαζόμενους, αφήνοντάς τους μάλιστα απλήρωτους, προχώρησε σε πρόσληψη νέων συμβασιούχων, χωρίς καν προκήρυξη θέσεων, ενώ παρέμβηκε με έγγραφο ακόμα και στη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

·         Θεατρικά νέα από Θεσσαλονίκη

Πολλά είδαμε και αρκετά από αυτά μας άρεσαν ιδιαίτερα. Τα πρώτα φθινοπωρινά θεατρικά φεστιβάλ μπορεί να έκλεισαν, όμως οι θεατρικές παραστάσεις στις μεγάλες και τις μεγαλύτερες σκηνές της πόλης συνεχίζονται…

·         Καταγγελία των μαθητών του Μουσικού Λυκείου Θεσσαλονίκης - συνεχίζονται οι καταλήψεις

Μαθητές από το Μουσικό Λύκειο Θεσσαλονίκη με γραπτή ανακοίνωση αναφέρονται στα αιτήματα και τις διαδικασίες της κατάληψής τους και καταγγέλλουν την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε ονόματα μαθητών.

·         ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σκέψεις για έναν αγώνα που δεν έγινε ποτέ..

Άρθρο ενός από τους πρόσφατα απολυμένους εργαζόμενους του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Τρίτη, 19 Οκτώβρη

·         Γαλλία : 3,5 εκατομμύρια στους δρόμους, μπλόκα και απεργίες

Η συμμετοχή στις πορείες έφτασε και πάλι σε ήψη ρεκόρ. Οι κινητοποιήσεις στα λύκεια αυξάνονται, τα πανεπιστημία από σήμερα δηλώνουν το παρών με καταλήψεις, η συμμετοχή στις απεργίες παραμένει σταθερή, και... τα διυληστήρια κλειστά.

·         Το Αριστοτέλειο ενάντια στη λιτότητα

Σύμφωνα με το ψήφισμα που προέκυψε μετά από την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση, η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, διαπιστώνει ότι το κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για φέτος δεν φτάνει ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες.

·         Ο αγώνας του Banquet τελικά δικαιώθηκε!

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Banquet, την περασμένη Παρασκευή υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ της εργοδοσίας και των 8 εργαζομένων που είχαν απολυθεί.Βλ και παλιότερες ειδήσεις για Banquet εδώ: http://alterthess.blogspot.com/search/label/banquet 

Δευτέρα, 18 Οκτώβρη

·         Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης σήμερα

Βιβλιοπαρουσίαση της ποιητικής συλλογής της θεσαλλονικιάς ποίητριας Άντζελα Ζιούτη.

·         Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στα δικαστήρια της θεσσαλονίκης, την ώρα που ο Γιάννης Σκ. περνούσε από τον ανακριτή, κατηγορούμενος για εμπρησμό υπηρεσιακού αυτοκινήτου της ΔΕΗ.

Κυριακή, 17 Οκτώβρη

·         Το νέο Πανεπιστημίο της Διαμαντοπούλου θα λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς και θα δίνει κουρελόχαρτα για πτυχία

Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς αντιδρούν με καταλήψεις και κινητοποιήσεις στο "νεό νόμο πλαίσιο" που πρόκειται να έρθει.

Σάββατο, 16 Οκτώβρη

·         Πολιορκούμαστε από λαθρομετανάστες!

Με ένα κινδυνολογικό και αντιμεταναστευτικό άρθρο, πρωτοσέλιδο μάλιστα, το σημερινό φύλλο του Έθνους παρουσιάζει την Ελλάδα ως πολιορκούμενη από ορδές μεταναστών.

·         105 μαθητές στον Έβρο διώκονται για τις καταλήψεις του 2009

105 μαθητές από τα λύκεια του Έβρου κλήθηκαν να παραστούν στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων στις 29 Οκτώβρη, για τη συμμετοχή τους στις περσινές καταλήψεις.

·         Η Λιβύη εξοπλίζεται ενάντια στους μετανάστες - με ευρωπαϊκά χρήματα

28 εκ. δολάρια θα στοιχίσει το νέο σύστημα ραντάρ που αγοράζει η Λιβύη, για να το χρησιμοποιήσει στον εντοπισμό των βαρκών των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από τις ακτές της στην Ευρώπη.

Παρασκευή, 15 Οκτώβρη

·         Γαλλία : τα «όργανα της τάξης» πιάσανε δουλειά.

Επιβεβαιώθηκε πλέον η δυναμική συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό. Περισσότερα από 1100 λύκεια κλείσαν σε όλη την χώρα, μεγάλες πορείες από μαθητές σε όλες τις πόλεις με την συμμετοχή σε κάποιες από αυτές απεργών από διάφορους κλάδους.