Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Newsletter 6


5 Νοέμβρη – 11 Νοέμβρη

Ένα ξεφύλλισμα σε σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, όπως καταγράφτηκαν στις αναρτήσεις του http://alterthess.blogspot.com.

Το alterthess είναι ένας εναλλακτικός πόλος ενημέρωσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διαχειρίζεται το ενημερωτικό blog http://alterthess.blogspot.com, το οποίο σύντομα θα μεταβεί σε δική του σελίδα, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι επίσης η έκδοση τοπικής εφημερίδας. Περισσότερα για το alterthess.

Αν ενδιαφέρεστε να λαμβάνεται το δελτίο κάθε εβδομάδας, στείλτε ένα μήνυμα με την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο info@alterthess.gr.

Στην ίδια διεύθυνση, στείλτε ειδήσεις, σχόλια, προτάσεις, ανακοινώσεις ή, ακόμα καλύτερα, δηλώστε το ενδιαφέρον σας να συμμετάσχετε στην ομάδα του alterthess.

Πέμπτη 11 Νοέμβρη

·         Συντονισμός των Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη κατά των περικοπών, απολύσεων και καθυστερήσεων στις πληρωμές

Ο συντονισμός των Ενώσεων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης Μ-Θ, οι ενέργειες κατά των περικοπών που έχουν αρχίσει να προωθούν ένας-ένας οι διάφοροι ιδιοκτήτες εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μμε, η τύχη του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου και η φετινή γιορτή των δημοσιογράφων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης 10/11 του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ.

Τετάρτη, 10 Νοέμβρη

·         Μεγαλειώδης και συγκρουσιακή η πορεία των φοιτητών στην Βρετανία

Περίπου 50.000 φοιτητές και φοιτήτριες συμμετείχαν σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση σήμερα στην Βρετανία κατά των σχεδίων για τριπλασιάσμο των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια. Κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν την έδρα της κυβέρνησης των Συντηρητικών και αφού κατάφεραν να μπουν συγκρούστηκαν με δυνάμεισ της αστυνομίας.

·         Επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχτηκε χτες το βαγόνι που στεγάζει το Ράδιο Revolt στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τον τελευταίο καιρό φήμες υπήρχαν στην Θεσσαλονίκη για την δημιουργία ενός ενεργού πυρήνα ακροδεξιών στην πόλη που προχωρούσε σε επιθέσεις κατά αναρχικών, αντιεξουσιαστών και αριστερών στην Άνω πόλη και γύρω από την πανεπιστημιούπολη αλλά και σε στέκια όπως το στέκι στα δυτικά που έχει δεχτεί αρκετές επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο με την ανοχή και την κάλυψη των αστυνομικών αρχών

·         Με κινητοποιήσεις θα απαντήσει η ΑΔΕΔΥ στην απειλή περί απολύσεων στο Δημόσιο

«Οι διαρροές και το σκηνικό, που στήνεται, και προφανώς εκπορεύονται από την κυβέρνηση και την Τρόϊκα, με όχημα τη νέα αποτύπωση του ελλείμματος, ως και η ασάφεια των πρόσφατων δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, προετοιμάζουν το έδαφος για νέα επίθεση και περικοπή των εργασιακών, συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

·         Δημοτικές Εκλογές 2010: Περιφερειακοί δήμοι Θεσσαλονίκης

4 δημάρχους ανέδειξε ο α’ γύρος των δημοτικών εκλογών στους 13 περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης.  Δήμαρχοι εκλέχθηκαν στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης. Διατηρούν τους δήμους που διοικουσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κατέγραψε δυνάμεις η Αριστερά.

·         60 εκατομμύρια οι ανασφάλιστοι πολίτες στις ΗΠΑ

Περισσότεροι από 59 εκατ. πολίτες, τουλάχιστον για ένα μέρος του (οικονομικού έτους) 2010, στερούνταν ασφάλισης, με πολλούς εξ αυτών να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως καρδιοπάθειες που έχρηζαν διαρκούς θεραπευτικής φροντίδας, δήλωσε χθες ομοσπονδιακός κυβερνητικός αξιωματούχος.

·         «Αντι-διάλογο» διοργανώνουν τα πανεπιστήμια για τις αλλαγές στην εκπαίδευση

Σε ρήξη βρίσκονται πανεπιστήμια και υπουργείο Παιδείας εν όψει των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση ενώ όλα δείχνουν πως οι εκπαιδευτικοί σύντομα θα προχωρήσουν σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.

Τρίτη, 2 Νοέμβρη

·         Ένα περίεργο ψηφοδέλτιο

Φωνή απόγνωσης μέσα από την κάλπη έβγαλε ένας Χανιώτης συνταξιούχος.'Η σύνταξή μου είναι 327 ευρώ', έγραψε στο χαρτί που έβαλε μέσα στην κάλπη, αντί για ψηφοδέλτιο. Για να σημειώσει, ακόμη, ότι έχει δύο παιδιά άνεργα.

·         Αυξάνεται η πίεση στα ομόλογα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας

Αυξάνεται η πίεση στα ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τα επιτόκια των οποίων κινούνται καθημερινά σε υψηλότερα επίπεδα έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων από το 2013.

·         Εκλογές 2010: αποτίμηση

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2010, οι πρώτες με τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» ολοκλήρωσαν τον 1ο τους γύρο. Τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν για το πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές δυνάμεις μέσα από μια ψύχραιμη ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι πολλά.

Δευτέρα, 8 Νοέμβρη

·         Σε ποσοστό ρεκόρ η αποχή

Σε ποσοστό-ρεκόρ για αυτοδιοικητικές εκλογές, που αγγίζει το 40% των ψηφοφόρων, έφτασε η αποχή, ενώ μαζί με τα άκυρα και τα λευκά (9,06%) περίπου οι μισοί ψηφοφόροι «γύρισαν την πλάτη» στις πρώτες κάλπες του «Καλλικράτη».

·         Αποχή ρεκόρ στο Βελβεντό

Στο 95,77% διαμορφώθηκε τελικά η αποχή των κατοίκων του Βελβεντού από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνένωση του δήμου τους στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης».

·         Η χρυσή αυγή στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων

Με ποσοστό 5,27% οι φασίστες της Χρυσής Αυγής πέρνουν μία έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Σε γειτονιές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η Ομόνοια, το ποσοστό του συνδυασμού ξεπερνά το 10%.

Σάββατο, 6 Νοέμβρη

·         Ανακοίνωση των απλήρωτων εργαζομένων στην Απογευματινή

«Η στήριξη και η διάθεση για βοήθεια και έμπρακτη αλληλεγγύη προς εμάς, τους εργαζόμενους της “Απογευματινής”, όπως εκφράστηκε ομόφωνα από τους συναδέλφους – εκπροσώπους στην ΕΣΗΕΑ – στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, χθες Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, όχι μόνο μας συγκινεί, αλλά μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε στο δύσκολο μονοπάτι που έχουμε μπροστά μας.»

·         Γαλλία : Η εκούσια διακοπή κυήσης είναι δικαίωμά μας ! Όχι στην διάλυση του δημόσιου νοσοκομείου

Πορείες σήμερα σε όλη την Γαλλία, μετά από κάλεσμα περίπου 60 οργανώσεων, για την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών στην εκούσια διακοπή κύησης.

·         Παλλαϊκό μέτωπο εναντίον δωσιλόγων Οι δημοτικές εκλογές του 1954 στη Θεσσαλονίκη

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη-ομάδα alterthess.
Τον Νοέμβρη του 1954 διεξήχθησαν οι δεύτερες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα.

·         Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι πρόωρες

Η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών εντάσσεται πλέον σε μια ευρύτερη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε με την διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, «μια περιττή παράσταση» όπως έχει ειπωθεί.

·         Άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ καταγγέλλει 17χρονος

Τον άγριο ξυλοδαρμό του το βράδυ της περασμένης Τρίτης από αστυνομικούς καταγγέλλει ένας 17χρονος, ο οποίος φέρει μώλωπες στο μηρό, στη μέση και την κνήμη και σοβαρό τραύμα στο αριστερό αυτί που ενδέχεται να του προκαλέσει κώφωση, εάν σύμφωνα με τους γιατρούς δεν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

·         Επίθεση στην Κύπρο σε φεστιβάλ υπέρ των μεταναστών

Κατά των διοργανωτών φεστιβάλ στήριξης των μεταναστών που εργάζονται στην Κύπρο επιτέθηκαν μέλη του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης, που πραγματοποιούσαν πορεία κατά των μεταναστών. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δεκατρία άτομα, έξι αλλοδαποί, πέντε Κύπριοι και δύο αστυνομικοί.

·         Στη χωματερή της ανεργίας, ρίχνονται 160 εργαζόμενοι των X.Y.T.A

Στον δρόμο έχουν βρεθεί 160 εργαζόμενοι του συνδέσμου Ο.Τ.Α Θεσσαλονίκης καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους με τον οργανισμό και μέχρι τώρα δεν έχουν ανανεωθεί.

Παρασκευή, 5 Νοέμβρη

·         Aldi: Ακόμη 700 άνεργοι!

…Και ενώ η πελατεία και οι τζίροι των καταστημάτων Aldi αυξάνονται, η εταιρεία ξαφνικά κλείνει…Ανεξήγητο πραγματικά πώς μία τέτοια εταιρεία που επένδυσε τεράστια οικονομικά μεγέθη για την ανέγερση των πιο εξελιγμένων εγκαταστάσεων σε καταστήματα αλλά και Logistics Center κλείνει σε λιγότερο από 2 χρόνια λειτουργίας της.

·         Welcome to Europe!

Το πανευρωπαϊκό αντιρατσιστικό δίκτυο Welcome to Europe δημοσίευσε ένα οδηγό για τη βοήθεια των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις άλλες χώρες. Κάτι τέτοιο, ουσιαστικά απαγορεύεται από τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. Παρόλα αυτά, οι δρόμοι της μετανάστευσης φαίνεται ότι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της καταστολής.