Σε ρήξη βρίσκονται πανεπιστήμια και υπουργείο Παιδείας εν όψει των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση ενώ όλα δείχνουν πως οι εκπαιδευτικοί σύντομα θα προχωρήσουν σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.
Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δηλώνουν ότι το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου και καταγγέλλουν παράβαση του Συντάγματος και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ.
Πολλά ιδρύματα μάλιστα διοργανώνουν «αντιδιάλογο», στήνοντας ηλεκτρονικές συνομιλίες για να συγκεντρωθούν απόψεις και να κατατεθούν προτάσεις για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα ίδια τα πανεπιστήμια.
Από τον διάλογο έχει ήδη αποχωρήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι πρυτανικές αρχές του οποίου δεν παρέστησαν καν στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ για να ακούσουν επισήμως τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Σκληρές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και οι διοικήσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και των πανεπιστημίων Αιγαίου και Ιωαννίνων, ενώ την εντονότατη αντίδρασή της για τις αλλεπάλληλες περικοπές στη δημόσια χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου εξέφρασε και η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κινητοποιήσεις ετοιμάζονται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
Σε κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιδρούν κυρίως για θέματα εργασιακής φύσεως. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι διαφορετικές σχέσεις εργασίας εκπαιδευτικών για τους εκπαιδευτικούς. Μόνιμοι, αναπληρωτές κανονικού ωραρίου, οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι αναπληρωτές κανονικού και μειωμένου ωραρίου που αμείβονται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και ωρομίσθιοι. Για τους περισσότερους από τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω κατηγοριών η πόρτα της μονιμοποίησης στη δημόσια εκπαίδευση είναι κλειστή.
Ήδη οι εκπαιδευτική πραγματοποιούν κινητοποιήσεις για το ζήτημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που γίνεται εκτός του ωραρίου τους και χωρίς αμοιβή, ενώ την Παρασκευή το πρωί οι διοριστέοι εκπαιδευτικοί κάνουν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας με κύριο αίτημα την αύξηση των διορισμών στα σχολεία.
Επιμένει για την οικογενειοκρατία ο Πανάρετος
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός του, Γ.Πανάρετος επανήλθε στο θέμα της οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια, ζητώντας στοιχεία ως τις 19 Νοεμβρίου από 11 πανεπιστήμια που δεν απάντησαν ακόμη σε σχετικό έγγραφό του.
Στο έγγραφο με το οποίο ζητήθηκαν στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών συγγενών των ήδη υπηρετούντων διδασκόντων δεν απάντησαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών και Ιωαννίνων. Οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων αυτών μάλιστα δεν προτίθενται να στείλουν στοιχεία ούτε ως τη νέα ημερομηνία που όρισε το υπουργείο Παιδείας, καθώς επικαλούνται στην πλειονότητά τους θέματα προσωπικών δεδομένων.