Κοινωνία

 

 ___________________________________________________

Χιλιάδες κατασχετήρια ξεκίνησαν να στέλνουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες


 Από το Φεβρουάριο ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί των τραπεζών και ήδη έχουν αρχίσει να φτάνουν σε δανειολήπτες τα πρώτα κατασχετήρια. Η ρύθμιση για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες δεν φαίνεται να προχώρησε, ενώ όπως δηλώνουν μέλη συλλόγων δανειοληπτών στο alterthess ...

 

____________________________________________________

Εθνική καταστροφή η εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ;

Πόλη της Ελλάδας μετά την εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ
Η εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή, αν πιστέψουμε όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου χθες στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός αυτοπαρουσιάστηκε με αρκετή δόση ματαιοδοξίας  ως εγγυητής της επιβίωσης της χώρας και προχώρησε για άλλη μια φορά σε σενάρια καταστροφολογίας. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ταυτίζει μια πιθανή αποτυχία του ΠΑΣΟΚ με εθνική καταστροφή και θεωρεί ότι πιθανές πρόωρες εκλογές –που ο ίδιος θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων-  θα πλήξουν τη χώρα.

____________________________________________________

Συνεχίζονται τα τοκογλυφικά παιχνίδια των τραπεζών εναντίον Ελλάδας-Πορτογαλίας και Ιρλανδίας

  Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου, διευρύνθηκε, αργά χθες το βράδυ, στις 865 μονάδες βάσης (8,65 εκατοστιαίες μονάδες) για να υποχωρήσει σήμερα στο επίπεδο των 840 μονάδων βάσης. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας...

 

____________________________________________________

Επίθεση ενάντια στην Ιρανή δημοσιογράφο – απεργό πείνας

Άλλη μια επίθεση σημειώθηκε σήμερα εναντίον των Ιρανών προσφύγων, απεργών πείνας, που έχουν ράψει τα στόματά τους, ζητώντας άσυλο. Αυτή τη φορά, θύμα ήταν η Ιρανή δημοσιογράφος Μαντάνα Ντανεσνιά, η οποία βρίσκεται στη 18η μέρα απεργίας πείνας.

 

____________________________________________________

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Καταγγελία τριών σκηνοθετών: η ρατσιστική βία στην πλατεία Αττικής έχει αστυνομική κάλυψη

  Είναι Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, λίγο μετά τις 9 το βράδυ στην πλατεία Αττικής. Στο κέντρο της πλατείας 7-8 νεαροί 12 ως 20 ετών, κρατούν ξύλα. 2-3 “αγανακτισμένες γυναίκες” με σφυρίχτρες που συμπληρώνουν τη βάρδια “εθνοφυλακής” της πλατείας Αττικής, φωνάζουν: “νάτοι, περνάνε”! Δείχνουν στο απέναντι πεζοδρόμιο, όπου περπατούν 2 Αφγανοί. Ο ένας τρέχει, μάλλον ξέρει για τα τάγματα εφόδου της γειτονιάς, ο άλλος κοντοστέκεται. Προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται και να μιλήσει ευγενικά στους νεαρούς Έλληνες, που γρήγορα ορμάνε πάνω του κρατώντας ξύλα, με ευλυγισία όμως αυτός τους ξεφεύγει, φτάνει στον φίλο του που τον περιμένει ουρλιάζοντας στην γωνία και βγαίνουν σώοι έξω από τα σύνορα της πλατείας, έξω από τα σύνορα της «Ελλάδας» (στις εισόδους της πλατείας είναι γραμμένη η λέξη «ΕΛΛΑΣ»)

___________________________________________________

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010


Ο "Οδυσσέας" το πρώτο σχολείο ελληνικής γλώσσας για μετανάστες

Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν’αλλάξουμε (Μπέρτολντ Μπρεχτ 1930).

Σε μια γωνιά της «άλλης Θεσσαλονίκης», στην Αισώπου 24, κοντά στο Βαρδάρη, λειτουργεί εδώ και χρόνια το σχολείο ελληνικής γλώσσας «Οδυσσέας» για μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο Ο "Οδυσσέας" το πρώτο σχολείο ελληνικής γλώσσας για μετανάστες.


________________________________________________

 Τετάρτη 27 Οκτώβρη

Υπέγραψε ο Διευθυντής της FRONTEX την απόφαση για Έβρο

Με επίσημη απόφασή της η FRONTEX αποδέχεται την έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει τη φύλαξη (και) των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων, με σκοπό την καταστολή της μετανάστευσης. Βλ. και Και στον Έβρο η FRONTEX, Ανακοίνωση του Δικτύου για την παρουσία της FRONTEX στον Έβρο, Η Ύπατη Αρμοστεία για την παροχή ασύλου

________________________________________________

 Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010


Κάλεσμα συμμετοχής από τον Ξενώνα Προσφύγων

Ο Ξενώνας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το Φλεβάρη αυτοοργανωμένα, με την υποστήριξη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλία, άλλων κοινωνικών οργανώσεων και εκατοντάδων πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε όλο το άρθρο Κάλεσμα συμμετοχής από τον Ξενώνα Προσφύγων


________________________________________________

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010


Σε απεργία πείνας προχωρούν οι πρόσφυγες στο Λαύριο

Μετά την κατάληψη, ως διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και το πάγωμα της χρηματοδότησης, οι ένοικοι του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο προχωρούν σε απεργίας πείνας.(βλ. και προηγούμενη ανάρτηση)

________________________________________________

Φασιστική επίθεση στη Λάρισα

Ενα πακιστανικο παντοπωλειο δεχθηκε επιθεση απο φασίστες στη Λάρισα και τραυματίστηκε ένας από τους ιδιοκτήτες μετανάστες. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες ανάλογη επίθεση σε άλλο κατάστημα που ο ιδιοκτήτης του είναι μετανάστης, ενώ συνθήματα είχαν γραφτεί στις τζαμαρίες πολλών μαγαζιών. Βλ. και Άμεση απάντηση στο φασιστικό χτύπημα στη Λάρισα, Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισα για τη φασιστική επίθεση

________________________________________________

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Ανθρωπιστική κρίση στον Έβρο βλέπει η Ύπατη Αρμοστεία

Μετά την ολοκλήρωση διήμερης αποστολής στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα του Έβρου στις 12-13 Οκτωβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο προβληματικές συνθήκες κράτησης και απουσία διαδικασιών υποδοχής, καθώς οι πρόσφυγες δεν έχουν ούτε ενημέρωση, ούτε δυνατότητα μετάφρασης. 
Βλ όλο το άρθρο Ανθρωπιστική κρίση στον Έβρο βλέπει η Ύπατη Αρμοστεία

 ____________________________________

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Καταγγελία για επίθεση σε μαθητή από μέλη της Χρυσής Αυγής στην Κασσανδρεία

Σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών, μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν με ρόπαλα σε μαθητές, εξώ από το χώρο του τοπικού ΚΤΕΛ. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η οργάνωση εγκαινίασε τα καινούργια γραφεία της στην περιοχή.
Βλ. όλο το άρθρο Καταγγελία για επίθεση σε μαθητή από μέλη της Χρυσής Αυγής στην Κασσανδρεία

_______________________________________________

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Διαμαρτυρία για τις άδειες των προσφύγων από τον Ξενώνα στη Θεσσαλονίκη

 


Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμερα το πρωί έξω στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης οι οικογένειες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Προσφύγων της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και άλλες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσει, ζητώντας την αναγνώριση του Ξενώνα ως τόπο κατοικίας των προσφύγων και την ανανέωση των αδειών παραμονής. 
Βλ. όλο το άρθρο Διαμαρτυρία για τις άδειες των προσφύγων από τον Ξενώνα στη Θεσσαλονίκη καθώς και το το κάλεσμα αλλά και Φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία για τις άδειες των προσφύγων από τον Ξενώνα στη Θεσσαλονίκη. 

_____________________________________________

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010


Πολιορκούμαστε από λαθρομετανάστες!

Με ένα κινδυνολογικό και αντιμεταναστευτικό άρθρο, πρωτοσέλιδο μάλιστα, το σημερινό φύλλο του Έθνους παρουσιάζει την Ελλάδα ως πολιορκούμενη από ορδές μεταναστών.
Δείτε όλο το άρθρο Πολιορκούμαστε από λαθρομετανάστες!

_____________________________________________

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010


"Την ώρα που χώρισε απ τους φίλους της, έπεσαν πάνω της 4 αστυνομικοί με πολιτικά, την έριξαν σε ένα παγκάκι και βρίζοντάς τη χυδαία, τη συνέλαβαν"

Συνέντευξη  σε δημοσιογράφο του alterthess,του Γ. Παπανικολάου γονέα ενός εκ των παιδιών που διώκονται με τον τρομονόμο στην Λάρισα, μετά τις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη του 2008 για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από πυρά αστυνομικού. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των ανήλικων είναι στις 9 Δεκέμβρη στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Λάρισας ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους δολοφόνους του Α. Γρηγορόπουλου.
Δείτε την συνέντευξη..."Την ώρα που χώρισε απ τους φίλους της, έπεσαν πάνω της 4 αστυνομικοί με πολιτικά, την έριξαν σε ένα παγκάκι και βρίζοντάς τη χυδαία, τη συνέλαβαν"

 _____________________________________________________

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010


Για το δικαίωμα επιστροφής και των τελευταίων πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου


Η "Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία" έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για το θέμα των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου που δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους, αφού θεωρούνται "μη έλληνες το γένος". 

_____________________________________________________

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010


"Στέλνει την Αστυνομία στους κατοίκους και εργαζόμενους αγωνιστές, με διαδικασίες εξπρές, χωρίς νόμιμες κλητεύσεις και εισαγγελικές παραγγελίες, με τηλεφωνήματα «περάστε από το Τμήμα δι’ υπόθεσίν σας»… "

Οργανώσεις και πολίτες από την Λάρισα καταγγέλλουν ότι μέλη τους δέχτηκαν ενοχλήσεις και κλήσεις από την Αστυνομία για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα διόδια που έγινε στις 6 του περασμένου Ιούνη.
Δείτε όλο το άρθρο "Στέλνει την Αστυνομία στους κατοίκους και εργαζόμενους αγωνιστές, με διαδικασίες εξπρές, χωρίς νόμιμες κλητεύσεις και εισαγγελικές παραγγελίες, με τηλεφωνήματα «περάστε από το Τμήμα δι’ υπόθεσίν σας»… "

_____________________________________________________

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010


Σε δίκη ανήλικοι πρόσφυγες στην Πάτρα

Σε δίκη οδηγήθηκαν εχθές στην Πάτρα 18 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 15 ανήλικοι. Όπως όμως καταγγέλλει η τοπική Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών, οι ανήλικοι είχαν όλοι υπηρεασιακά σημειώματα από την Αστυνομία του Έβρου που τους παρουσίαζαν ως ενήλικους, με την ίδια μάλιστα ημερομονία γέννησης. 

___________________________________________________________ 

 

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010


Αναφορά FRONTEX: σε πτώση η μετανάστευση

Δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες η τελευταία τριμηνιαία αναφορά της πανευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας FRONTEX, για το διάστημα από τον Απρίλη ως τον Ιούνη του 2010. Το κύριο συμπέρασμα είναι η συνεχιζόμενη μείωση της μετανάστευσης, η οποία αποδίδεται στην οικονομική κρίση και την εντεινότερη καταστολή.
Δείτε όλο το άρθρο Αναφορά FRONTEX: σε πτώση η μετανάστευση

___________________________________________________________

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010


Δήλωση της Τζίνας Τσαλικιάν, μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας

 

___________________________________________________________ 

 

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010


Λάρισα: η Αστυνομία απειλεί τους πολίτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν διόδια

Οργανώσεις από την Λάρισα καταγγέλλουν ότι μέλη τους δέχτηκαν ενοχλήσεις και κλήσεις από την Αστυνομία για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα διόδια που έγινε στις 6 του περασμένου Ιούνη.
Δείτε όλο το άρθρο Λάρισα: η Αστυνομία απειλεί τους πολίτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν διόδια

___________________________________________________________

 

Έκκληση για σχολικά είδη από τον Ξενώνα Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Ο ξενώνας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να λειτουργεί ανοιχτός, αλληλέγγυος και με τη συμμετοχή της κοινωνίας χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση. Σε μια χώρα που όλο και περισσότερο κλείνει τα σύνορα της, σε ένα σύστημα πρόνοιας που οδηγεί τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στο να κλείνουν εμείς απαντάμε με αλληλεγγύη. Ο Ξενώνας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί 16 οικογένειες – 71 άτομα, χάρη στη στήριξη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, των κοινωνικών φορέων της πόλης αλλά και των πολιτών που προσφέρουν καθημερινά εργασία και δωρεές. 

_________________________________________________

Ξεκινά μαθήματα Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη - SHOQATA E EMIGRANTËVE SHQIPTARË “NËNË TEREZA”

Ενόψει της έναρξης των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας, μιλήσαμε με τα μέλη του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Θεσσαλονίκη "Μητέρα Τερέζα" για τους σκοπούς και τις δράσεις του συλλόγου. Τα βασικά σημεία, παραθέτονται και στα αλβανικά.


Δείτε όλο το άρθρο Ξεκινά μαθήματα Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη - SHOQATA E EMIGRANTËVE SHQIPTARË “NËNË TEREZA”______________________________________________

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Σοκαριστικές εικόνες από τον Αγ.Παντελεήμονα σε Νορβηγικό Κανάλι

"Είναι όλοι τους κλέφτες! Είναι γεμάτοι ασθένειες! Να φύγετε όλοι!
Κλείσε την κάμερα. Θα βάλω την Αστυνομία να σε γαμήσει."
Δηλώσεις "αγανακτισμένου πολίτη" μπροστά στην κάμερα της Νορβηγικής τηλεόρασης TV2, η οποία προβάλλει εκτενές ρεπορτάζ για την ακροδεξιά βία και την αστυνομική καταστολή στον Αγ. Παντελεήμονα και το κέντρο της Αθήνας.

 Δείτε όλο το άρθρο: Σοκαριστικές εικόνες από τον Αγ. Παντελεήμονα σε Νορβηγικό Κανάλι


___________________________________________________________________________

 

Πρώτη Δημοσίευση, Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010


Θεσσαλονίκη: Με λουκέτο απειλούνται ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Με τα χρήματα που προορίζονταν για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού των  ιδρυμάτων Άγιος Δημήτριος και «Ινστιτούτο αναπτυξιακής αποκατάστασης»   μπαλώνουν μαύρες τρύπες στον τομέα της υγείας.περισσότερα...

 

____________________________________________________________________

Πρώτη Δημοσίευση, Τετάρτη, 22 Σεπτέμβρη 2010

Καταρρέουν τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων 

Με λουκέτο απειλείται και το "Σπίτι της Ελευθερίας" στη Λέσβο
Το να κόβεις μισθούς, συντάξεις ή δαπάνες είναι αντικοινωνικό. Το να κλέβεις λεφτά από ανθρώπους άνεργους, άστεγους και χωρίς ελπίδα, είναι απάνθρωπο. Αυτό όμως φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κάνει το Υπουργείο Υγείας. Έτσι, ακόμα και οι –περιορισμένοι- πόροι που κατευθύνονταν στη συντήρηση των λιγοστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, φέτος κατακρατούνται από το Υπουργείο, ενώ ένας – ένας οι χώροι φιλοξενίας οδηγούνται στο κλείσιμο. περισσότερα...

 

___________________________________________________________________

Πρώτη Δημοσίευση, Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκη για τους μετανάστες carwasheros του Λος Άντζελες

Μετά από δυομιση χρόνια δικαστικών αγώνων, οι Carwasheros, οι χωρίς-χαρτιά μετανάστες που δουλεύουν στα πλυντήρια αυτοκινήτων των ΗΠΑ, κατάφεραν μια σημαντική δικαστική νίκη ενάντιον της εργοδοσίας, στέλνοντας δύο από τα χειρότερα αφεντικά τους στη φυλακή για ένα χρόνο.

_________________________________________________________


Πρώτη Δημοσίευση, Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

Οι μετανάστες ψηφίζουν αποχή από τις τοπικές εκλογές


Ελάχιστοι ήταν τελικά οι μετανάστες που επέλεξαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.


Ο νόμος που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα 
περισσότερα... 

Πρώτη Δημοσίευση Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

17η Πανελλαγική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας


«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ», υπαρκτός και με αυτοπεποίθηση. Ένας κόσμος που δημιουργεί, που γεύεται, που μοιράζεται και γιορτάζει. Φέτος, η 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας έρχεται στην Αθήνα (30/9-3/10/2010). 
περισσότερα...