Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Με λουκέτο απειλούνται ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Με τα χρήματα που προορίζονταν για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού των  ιδρυμάτων Άγιος Δημήτριος και «Ινστιτούτο αναπτυξιακής αποκατάστασης»   μπαλώνουν μαύρες τρύπες στον τομέα της υγείας.
Τα δύο ιδρύματα που φιλοξενούν συνολικά 200 παιδιά με σοβαρές παθήσεις και ανάγκη 24ωρης φροντίδας, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό, λόγω της άρνησης του υπουργείου Υγείας να καταβάλλει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Τα απαραίτητα χρήματα έχουν καταβληθεί στο υπουργείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση -στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος-, αλλά δεν αποδεσμεύονται για την καταβολή των μισθών. Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τα χρήματα στο προσωπικό, οι δύο δομές φιλοξενίας θα αναγκαστούν να κλείσουν και τα παιδιά είτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να εγκλειστούν σε άλλα ιδρύματα που δεν πληρούν τους όρους αποασυλοποίησης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του προσωπικού και των γονέων των δύο ιδρυμάτων τα χρήματα που προβλέπονταν για τη στήριξη των δύο δομών, χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν κενά και μαύρες τρύπες σε δημόσια νοσοκομεία.
  Στα πλαίσια του Γ’ Κ.Π.Σ.  εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό  Ταμείο και το ΕΤΠΑ, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Σταδιακή επανένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνικοοικονομική ζωή και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση" στα πλαίσια Ε.Π. Υγεία – Πρόνοια Μέτρο 3, 2. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται σε εθνικό επίπεδο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ήταν χρηματοδοτούμενο τα 2 πρώτα έτη της διάρκειας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ από τα τέλη του 2009  χρηματοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο.
     Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος ανατέθηκε μεταξύ άλλων στο ΚΕΠΕΠ «Άγιος Δημήτριος»  η δημιουργία και λειτουργία του 2ου οικίσκου στον οποίο διαμένουν άτομα με πολλαπλές  αναπηρίες και στο «Ινστιτούτο αναπτυξιακής αποκατάστασης» ανατέθηκε  η λειτουργία 2 προστατευμένων διαμερισμάτων, στα οποία φιλοξενούνταν άτομα με νοητική στέρηση και άλλες ψυχιατρικές η νοητικές παθήσεις.
Η Ε.Ε έχει καταβάλλει στο υπουργείο Υγείας το σύνολο των χρημάτων που προέβλεπε το πρόγραμμα και υπάρχει ρητή δέσμευση για λειτουργία των δομών αποασυλοποίησης με τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί γι’ αυτό  έως το 2013. Η χρηματοδότηση από την  Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση του προγράμματος στο ίδρυμα του Αγ. Δημητρίου ανέρχεται περίπου σε ποσό 830.000 ευρώ εκ των οποίων ποσό 340.000 ευρώ αφορά μισθούς εργαζομένων, ενώ σχεδόν διπλάσιο είναι το αντίστοιχο ποσό που έχει εκταμιευτεί για το  «Ινστιτούτο αναπτυξιακής αποκατάστασης».
Μέσω ΑΣΕΠ το υπουργείο προσέλαβε 83  συμβασιούχους υπαλλήλους για την περαίωση του προγράμματος, των οποίων οι συμβάσεις θα ανανεώνονταν κυλιόμενα μέχρι το 2013. Από τις αρχές όμως του 2009 οι συμβάσεις δεν έχουν ανανεωθεί και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να φροντίζουν τα παιδιά 24 ώρες την ημέρα, χωρίς να πληρώνονται. Οι τρείς συνολικά δομές που λειτουργούν στα δύο ιδρύματα κινδυνεύουν με κλείσιμο με αποτέλεσμα βαριά περιστατικά νοητικής στέρησης να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Το πλέον περίεργο στην υπόθεση είναι η παραδοχή των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών της αναγκαιότητας να ανανεωθούν οι συμβάσεις έργου και να λειτουργήσουν τα ιδρύματα. Όπως μας λένε υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων οι ενέργειες αυτές σκοντάφτουν «στη γενική πολιτική της χώρας για λιτότητα και μηδενικές προσλήψεις το επόμενο διάστημα».
 Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν  καταβληθούν στα δύο ιδρύματα από τα αρμόδια υπουργεία,  η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει το ποσό που έχει εκταμιευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταβάλλει μεγάλα πρόστιμα για τη μη τήρηση των συμφωνιών. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία δηλώνει  ότι «από τις 15 Φλεβάρη θα κλείσουν άλλα δύο ιδρύματα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε καταστάσεις ιδρυματοποίησης παιδιών με σοβαρά προβλήματα που είχαμε να ζήσουμε περισσότερα από 20 χρόνια. Θα δούμε 30 και 40 παιδιά να ζουν μαζί σε ένα θάλαμο, χωρίς προσωπικό να τα εξυπηρετεί. Είναι τουλάχιστον άδικο να ασκείται πολιτική λιτότητας απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες που από τη φύση τους είναι εντελώς ευάλωτα».
Η εργαζόμενη στο ΚΕΠΕΠ «Άγιος Δημήτριος» Έφη Βατίλα μας λέει ότι «πέρα από το γεγονός ότι είμαστε απλήρωτοι ενώ εργαζόμαστε για περισσότερους από 8 μήνες κανονικά, πλέον έχουμε χάσει και το δικαίωμά μας να γραφτούμε στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, καθώς έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την τυπική λήξη των συμβάσεών  μας. Εμείς δεν διεκδικούμε τη μονιμοποίησή μας, αλλά την εξάντληση του πενταετούς προγράμματος για το οποίο μας προσέλαβαν και λήγει το 2013».
Πλέον οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται στην αναγγελία κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, έχοντας στο πλευρό τους  και τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στα δύο ιδρύματα.