Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Newsletter 7


alterthess: Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Δελτίο τ.7

12 Νοέμβρη – 18 Νοέμβρη

Ένα ξεφύλλισμα σε σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, όπως καταγράφτηκαν στις αναρτήσεις του http://alterthess.blogspot.com.

Το alterthess είναι ένας εναλλακτικός πόλος ενημέρωσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διαχειρίζεται το ενημερωτικό blog http://alterthess.blogspot.com, το οποίο σύντομα θα μεταβεί σε δική του σελίδα, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι επίσης η έκδοση τοπικής εφημερίδας. Περισσότερα για το alterthess.

Αν ενδιαφέρεστε να λαμβάνεται το δελτίο κάθε εβδομάδας, στείλτε ένα μήνυμα με την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο info@alterthess.gr.

Στην ίδια διεύθυνση, στείλτε ειδήσεις, σχόλια, προτάσεις, ανακοινώσεις ή, ακόμα καλύτερα, δηλώστε το ενδιαφέρον σας να συμμετάσχετε στην ομάδα του alterthess.

Πέμπτη 18 Νοέμβρη

·         Προϋπολογισμός 2011: Μείωση στο 7,4% το έλλειμμα. Πάνω από 14 δις τα πρόσθετα μέτρα

Μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 έναντι 9,4% το 2010, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Με τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, τα οποία διαμορφώνονται στα 14 δισ. ευρώ, το 2010 επιτυγχάνεται μια μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ.

·         Δεν θα ζητούν χρήματα για εξετάσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι δεν θα εισπράττουν τα τρία ευρώ του προβλεπόμενου εισιτηρίου, ούτε θα χρεώνουν τις εξετάσεις όσων ασθενών επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία την ερχόμενη εβδομάδα, 22-28 Νοεμβρίου.

·         Κίνημα ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις Συκιές: Ψήφισμα κατά της δίωξης των Μαγάλιου και Παντελίδη

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου δικάζουνε στη Θεσσαλονίκη σε μια πρώτη δίκη, ακολουθεί και επόμενη, τη Μάτα Μαγάλιου και το Ντίνο Παντελίδη για τη συμμετοχή και τη δράση τους στο κίνημα ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας προσπαθώντας να τους φιμώσουν για να τους σταματήσουν να αγωνίζονται ενάντια στην κεραία της οδού Ζαΐμη 17 και της υπόλοιπες κεραίες του Δήμου Συκεών. Ο ιδιοκτήτης της κεραίας τους κάνει ασφαλιστικά μέτρα, τους κατηγορεί και τους συκοφαντεί με απίστευτες αθλιότητες.

·         Στο δρόμο οι Ιταλοί φοιτητές

Στο δρόμο κατέβηκαν χθες χιλιάδες Ιταλοί φοιτητές διαδηλώνοντας ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι η οποία επισύρει τεράστιες περικοπές από τον κρατικό προυπολογισμόγια την παιδεία . Πορείες έγιναν σε πάνω από 100 πόλεις της Ιταλίας με χαρακτηριστική αυτή στην άλλοτε φοιτητούπολη Λ`Ακουϊλα η οποία επλήγη από τον σεισμό του 2009.

·         Θέατρο: Τι είδαμε και τι έχουμε να δούμε

Πολλές οι θεατρικές παραστάσεις και το Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Εμείς ξεχωρίζουμε τις καλύτερες από αυτές που είδαμε και -μαζί με κάποιες που ανυπομονούμε να δούμε- συνθέτουμε την πρόταση μας για ένα βράδυ θεάτρου, λίγο πριν αρχίσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας το επικείμενο φεστιβάλ κινηματογράφου.

Τετάρτη, 17 Νοέμβρη

·         10.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες στη Θεσσαλονίκη

Ζωντανή ενημέρωση από την πορεία του Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη. Βλ επίσης http://alterthess.blogspot.com/search/label/17%20%CE%9D%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7

Τρίτη, 16 Νοέμβρη

·         Προσευχή, κόντρα στο φασισμό

Πολλές χιλιάδες μουσουλμάνοι μετανάστες και πρόσφυγες προσευχήθηκαν σήμερα δημόσια, σε δεκάδες εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι ίδιοι σε όλη τη χώρα, με την ευκαιρία σημαντικής τους θρησκευτικής γιορτής (Μπαϊράμι).

·         Frontex και στο τουρκικό έδαφος θέλει ο Βενιζέλος

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Θράκη, ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στοχεύει στην επέκταση της δράσης της Frontex και στην Τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της "νέας, εν δυνάμει εθνικής απειλής των μεταναστευτικών ροών", όπως χαρακτήρισε τη μετανάστευση. 

·         Σοβαρός τραυματισμός διαδηλώτριας από συμμορίτικη επίθεση των ΜΑΤ

Σοβαρός τραυματισμός διαδηλώτριας,  από άντρες της ομάδας Δέλτα, σημειώθηκε μετά το πέρας της πορείας που πραγματοποίησαν πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, από το Πολυτεχνείο στο υπουργείο Οικονομίας.

Δευτέρα, 15 Νοέμβρη

·         Στον απόηχο των εκλογών

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών δεν ανέτρεψε τους συσχετισμούς ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε 8 από τους 13 περιφερειάρχες και η ΝΔ 5. Επιπλέον, το κυβερνητικό κόμμα κέρδισε τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας μετά από 24 χρόνια.

·         Βιογράφηση «με τραγουδάκια λυπητερά κι απαλά»

Από τις εκδ. Σαιξπηρικόν και σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου, κυκλοφόρησε την παρούσα χρονιά η εξαιρετική, οφείλουμε να τονίσουμε, δίγλωσση έκδοση ποιημάτων του Γκέοργκ Τρακλ, Γαλάζια Ψύχωση.

·         Στρός - Κάν: "Έγιναν εκλογές και η αριστερά στην εξουσία νίκησε"

Σε ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο Ντομινίκ Στρος Καν. «Η νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έγινε κατανοητό» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

·         Φόβοι για φούσκα ακινήτων στην Ισπανία

Οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν. Οι γερανοί έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούνται ενώ οι οικοδόμοι καλούνται να εκπαιδευτούν εκ νέου για να βρουν δουλειά. Και μόνο αυτά τα τρία στοιχεία αρκούν για να απεικονιστεί η εύθραυστη κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.

·         Ήμασταν δεκαεξάρηδες*

Του Θεόφιλου Σιχλετίδη.
Πολλοί φίλοι αναρωτούνται πότε το πράγμα θα σκάσει, πότε θα εμφανιστεί εκείνο το φουσκωμένο ποτάμι που κανένας δεν θα μπορέσει να το σταματήσει. Κι εγώ το ίδιο, αναρωτιέμαι πότε ο καθιστός ταύρος θα σηκωθεί και για πόσο ακόμα οι πολλοί καλοί άνθρωποι θα κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα ενώ τρωνε μπάτσες από παντού.

·         Στο 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα για το 2009

Νέα μέτρα και ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος φέρνει πιο κοντά η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται κατά 11 μονάδες του ΑΕΠ το χρέος και κατά 1,8 μονάδα το έλλειμμα του 2009. Η αναθεώρηση αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2010 και του 2011, σημειώνου κυβερνητικά στελέχη, ενώ το δημόσιο χρέος ενδέχεται να ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ...

Κυριακή, 14 Νοέμβρη

·         Θολά μεν, προς τ' αριστερά δε. Απόπειρα ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη – ομάδα alterthess

Σάββατο, 6 Νοέμβρη

·         Μικρή επιστολή από τη Θεσσαλονίκη

του Νικόλα Σεβαστάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Συγγραφέα

Παρασκευή, 5 Νοέμβρη

·         Πολωνία: Αντι-διαδηλώσεις ενάντια στην εθνικιστική πορεία της 11ης Νοεμβρίου

Εκατοντάδες ακροδεξιών διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Πολωνίας, πυροδοτώντας ένα πολύ μεγαλύτερο κίνημα αντι-διαμαρτυρίας από οργανώσεις και άτομα που φωνάζοντας αντι-φασιστικά συνθήματα κάποιοι όντας ντυμένοι και με ριγέ στολές των κρατουμένων στρατόπεδο συγκέντρωσης.

·         Αποτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων στον Δήμο Καβάλας

Σαφώς πιο πολυφωνικό από το προηγούμενο, είναι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που προκύπτει για τον Δήμο Καβάλας – Φιλίππων, μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.

·         Σπύρος Καράβας, «Μακάριοι οι κατέχοντες την γην». Γαιοκτητικοί σχεδιασμοί προς απαλλοτρίωση συνειδήσεων στη Μακεδονία 1880-1909, Βιβλιόραμα, Αθήνα Οκτώβριος 2010

Ο Σπύρος Καράβας επανεμφανίζει στην αγορά των ιδεών Το Έργον του Ελληνισμού εν Μακεδονία του Αθανάσιου Ευταξία. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εθνολογικό έλλειμμα και ο ατελέσφορος εξελληνισμός της περιπόθητης Μακεδονίας,  ο ρουμελιώτης δημοσιολόγος και πολιτικός προτείνει, ήδη από το 1880, να περάσει η αγροτική γη σε ελληνικά χέρια, εκβιάζοντας έτσι το φρόνημα των κατοίκων, και επιπρόσθετα να προκληθεί, εντός ξένης βεβαίως επικράτειας, εποικισμός με ελληνόφρονες πληθυσμούς.

·         Αποτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων σε Δήμο Βόλου και Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στο δεύτερο γύρο και με ρυθμιστή τις δυνάμεις της αριστεράς θα κριθούν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σε Βόλο και θεσσαλίαμ αφού οι διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων τόσο στο δήμο, όσο και στην περιφέρεια είναι εύκολα αναστρέψιμη.