Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Frontex και στο τουρκικό έδαφος θέλει ο Βενιζέλος

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Θράκη, ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στοχεύει στην επέκταση της δράσης της Frontex και στην Τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της "νέας, εν δυνάμει εθνικής απειλής των μεταναστευτικών ροών", όπως χαρακτήρισε τη μετανάστευση. 
Ο Υπουργός Άμυνας περιηγήθηκε εκτενώς στους χώρους του Δ' Σώματος Στρατού, στην Ξάνθη και στον Έβρο. Στη συνέχεια προχώρησε σε ομιλία στο αμφιθέατρο του Σώματος, μπροστά σε κοινό στρατιωτικών, όπου ανάπτυξε τη νέα φιλοσοφία που χαρακτηρίζει την ηγεσία του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, αυτή προσανατολίζεται στις "νέες απειλές" για την εθνική ασφάλεια, όπως η "τρομοκρατία", οι απειλές στον κυβερνητικό χώρο, και οι "μεταναστευτικές ροές", οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον Υπουργό ως "εν δυνάμει απειλή".
Το "μεταναστευτικό πρόβλημα", στο οποίο αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, είναι ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο. Η Ελλάδα όμως, συνέχισε καλείται να διαχειριστεί το 80% της μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή "ένα δυσανάλογα δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό κάνουμε τη διάκριση μεταξύ αστυνομικής και στρατιωτικής φύλαξης των συνόρων. Στόχος μας είναι η Frontex, που πρόσφατα ανέλαβε δράση στα ελληνικά σύνορα, να αναπτυχθεί και επί τουρκικού εδάφους. Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ούτε και μπορεί να λυθεί μόνο σε διμερές επίπεδο. Η Τουρκία η ίδια υφίσταται εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες από τις μεταναστευτικές ροές. Πρέπει να προστατευτούν αποτελεσματικά και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ανατολικά της σύνορα και πρέπει η Frontex να επιχειρεί και επί τούρκικου εδάφους, αν επιτευχθεί μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα αυτά, ώστε και η Ελλάδα να αποσυμπιεστεί», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. υπουργός προσέθεσε ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές και στο κοινοτικό καθεστώς διαχείρισης του μη νόμιμου μετανάστη. Τέλος όσον αφορά στο μεταναστευτικό εξήρε την καλή συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex.
Προς "τελική λύση" μηδενικής ανοχής λοιπόν πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο "πρόβλημα" των προσφύγων, ζητώντας, και απολαμβάνοντας, την ολόπλευρη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή Εφημερίδα Χρόνος