Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Newsletter 4


alterthess: Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Δελτίο τ.4

22 Οκτώβρη – 28 Οκτώβρη

Ένα ξεφύλλισμα σε σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, όπως καταγράφτηκαν στις αναρτήσεις του http://alterthess.blogspot.com.

Το alterthess είναι ένας εναλλακτικός πόλος ενημέρωσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διαχειρίζεται το ενημερωτικό blog http://alterthess.blogspot.com, το οποίο σύντομα θα μεταβεί σε δική του σελίδα, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι επίσης η έκδοση τοπικής εφημερίδας. Περισσότερα για το alterthess.

Αν ενδιαφέρεστε να λαμβάνεται το δελτίο κάθε εβδομάδας, στείλτε ένα μήνυμα με την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο info@alterthess.gr.

Στην ίδια διεύθυνση, στείλτε ειδήσεις, σχόλια, προτάσεις, ανακοινώσεις ή, ακόμα καλύτερα, δηλώστε το ενδιαφέρον σας να συμμετάσχετε στην ομάδα του alterthess.

 

Πέμπτη 28 Οκτώβρη

·         Γαλλία : Το κίνημα Δεν πάει διακοπές (για αυτό ίσως να νιώθει και μια ελαφριά κόπωση)

Ο νόμος ψηφίστηκε, και ο υπουργός εργασίας δήλωσε κυνικά πως όλοι οι πολίτες της Γαλλίας οφείλουν να τον δεχτούν και να τον σεβαστούν.

·         Παρέμβαση κατά της έκθεσης όπλων στην Θεσσαλονίκη, Συγκεντρωση διαμαρτυρίας τώρα έξω από το Βελλίδειο- ισχυρή αστυνομική παρουσία

Παρεμβάσεις διαμαρτυρίας από αυτοδιοικητικές κινήσεις της αριστεράς ενάντια στα εγκαίνια της έκθεσης όπλων Defensys. Βλ και Πλήθος επισήμων στο μεγάλο παζάρι των όπλων

·         Για ποιά ΠΑΙΔΕΙΑ μιλατε;

Διεκόπη η σημερινή παρέλαση προς τιμήν της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά λόγω της διαμαρτυρίας 400 περίπου μαθητών της Μαθητικής Κοινότητας Χανίων.

Τετάρτη, 27 Οκτώβρη

·         Ο "Οδυσσέας" το πρώτο σχολείο ελληνικής γλώσσας για μετανάστες

Σε μια γωνιά της «άλλης Θεσσαλονίκης», στην Αισώπου 24, κοντά στο Βαρδάρη, λειτουργεί εδώ και χρόνια το σχολείο ελληνικής γλώσσας «Οδυσσέας» για μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες.

·         Επιστολή της Ανοιχτής Συνέλευση κατοίκων Φαλήρου προς υποψήφιους δημάρχους

Ανοιχτή επιστολή έστειλε η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ευζώνων - Φαλήρου - Σχ. Τυφλών, ζητώντας τις θέσεις τους, αλλά και παρουσιάζοντας τις δικές της, για μια σειρά θεμάτων, όπως το αποχετευτικό, η διαχείριση των απορριμάτων, οι ελλείψεις στη σχολική στέγη, οι ελεύθεροι χώροι, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η λειτουργία της Σχολής Τυφλών, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τέλος η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

·         Κάλεσμα συμμετοχής από τον Ξενώνα Προσφύγων

Ο Ξενώνας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το Φλεβάρη αυτοοργανωμένα, με την υποστήριξη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλία, άλλων κοινωνικών οργανώσεων και εκατοντάδων πολιτών της Θεσσαλονίκης. Αυτό τον καιρό, ξεκίνησε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης και διεύρυνσης αυτού του εγχειρήματος έμπρακτης αλληλεγγύης

·         Σε απεργία πείνας προχωρούν οι πρόσφυγες στο Λαύριο

Μετά την κατάληψη, ως διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και το πάγωμα της χρηματοδότησης, οι ένοικοι του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο προχωρούν σε απεργίας πείνας.Βλ. και Κατάληψη και διαμαρτυρία των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου.

·         Υπέγραψε ο Διευθυντής της FRONTEX την απόφαση για Έβρο

Με επίσημη απόφασή της η FRONTEX αποδέχεται την έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει τη φύλαξη (και) των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων, με σκοπό την καταστολή της μετανάστευσης. Βλ. και Και στον Έβρο η FRONTEX, Ανακοίνωση του Δικτύου για την παρουσία της FRONTEX στον Έβρο, Η Ύπατη Αρμοστεία για την παροχή ασύλου

Τρίτη, 26 Οκτώβρη

·         Βέλγιο : Μπλόκα αλληλεγγύης στους γάλλους εργαζόμενους και φοιτητές.

Καθώς τα διυληστήρια στην Γαλλία απεργούν και υπάρχουν μπλόκα στις δεξαμενές καυσίμων, ένα μέρος της ανατροφοδότησης γινόταν μέσω Βελγίου. Από το πρωί ωστόσο οι βέλγοι εργαζόμενοι μπλοκάρουν την δεξαμενής καυσίμων στα σύνορα.

·         Διαδηλώσεις στη Σκωτία ενάντια στις περικοπές

Απλώνονται σε όλο το Ενωμένο Βασίλειο οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές που ανακοίνωσε πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση. Προχθές, ήταν η σειρά του Εδιμβούργου, όπου διαδήλωσαν 20.000 εργαζόμενοι.

Δευτέρα, 25 Οκτώβρη

·         Το ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο η 65η τακτική Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, κάτω από το βάρος των εξοντωτικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, αλλά και των νέων κυβερνητικών προτάσεων για το Νόμο - Πλαίσιο.Βλ και Πορεία κατά της συνόδου των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, Η ΠΟΣΔΕΠ κατά της μεταρρύθμισης Διαμαντοπούλου

·         Τρομοκρατική φασιστική επίθεση στο υπό κατάληψη πανεπιστήμιο

Παρακρατική επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό καταγγέλει το Συντονιστικό Κατάληψης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Ο μηχανισμός τοποθετήθηκε μπροστά σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, την ώρα που το πανεπιστήμιο τελεί υπό κατάληψη, με αφορμή τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και ενόψει των επερχόμενων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

·         Εικόνες εξέγερσης

Τα τάνκερ περιμένουν έξω από τα αποκλεισμένα διυλιστήρια, μεταλεργάτες ανάβουν τους πυρσούς, τα CRS φυλάνε τα αεροδρόμια, μια μαθήτρια διαδηλώνει στους ώμους των συμμαθητών της, ένα ζευγάρι αγκαλιάζεται στην άσφαλτο μπροστά από το μπλόκο των αστυνομικών, μια γιαγιά διαδηλώνει στο αναπηρικό της καροτσάκι. Μια συλλογή χαρακτηριστικών εικόνων μιας εξέγερσης που συμβαίνει τώρα, δίπλα μας, στη Γαλλία. Βλ και Εικόνες από τη Γαλλία που δεν θα δούμε στην τηλεόραση.

·         Φασιστική επίθεση στη Λάρισα

Ενα πακιστανικο παντοπωλειο δεχθηκε επιθεση απο φασίστες στη Λάρισα και τραυματίστηκε ένας από τους ιδιοκτήτες μετανάστες. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες ανάλογη επίθεση σε άλλο κατάστημα που ο ιδιοκτήτης του είναι μετανάστης, ενώ συνθήματα είχαν γραφτεί στις τζαμαρίες πολλών μαγαζιών. Βλ. και Άμεση απάντηση στο φασιστικό χτύπημα στη Λάρισα, Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισα για τη φασιστική επίθεση

Κυριακή, 24 Οκτώβρη

·         "Απαράδεκτο κείμενο οι θέσεις της ΕΙΗΕΑ για τη Συλλογική σύμβαση εργασίας"

Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ θεωρεί το non-paper και τις θέσεις της Ένωσης Ιδιοκτητών για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ως απαράδεκτο κείμενο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει βάση συζήτησης.

 Σάββατο, 23 Οκτώβρη

·         Επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη της "Ελεύθερης Αττικής", Νέα επίθεση κατά υποψήφιας δημάρχου στον Αγ. Παντελεήμονα

Επιθέσεις των φασιστικών συμμοριών που ελέγχουν την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα εναντίον υποψηφίων της αριστεράς.

Παρασκευή, 22 Οκτώβρη

·         Το Viva Palestina έσπασε και πάλι τον αποκλεισμό και έφτασε στη Γάζα

Το κονβόι Viva Palestina με σχεδόν 150 οχήματα, 370 άτομα από 30 διαφορετικές χώρες και 5 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια, μετά από τέσσερις βδομάδες και πέντε μέρες, και αφού διέσχισε 3.000 μίλια έσπασε για μια ακόμη φορά τον αποκλεισμό και εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας.

·         Επιχείριση σκούπα ενάντια στους πρόσφυγες στο Σταθμό Λαρίσης

Εχτές το βράδυ, η αστυνομία προχώρησε σε μαζική εκδίωξη των προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο σε πάρκο απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης, στην Αθήνα. Ανάμεσα στους, αφγανούς κυρίως, πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.

·         Νέοι φόροι στα στριφτά τσιγάρα

Διαπιστώνοντας ότι εξαιτίας της αύξησης των φόρων στα τσιγάρα πολλοί καπνιστές στράφηκαν στον καπνό, η κυβέρνηση εισηγείται ειδική αύξηση της φορολογίας στον καπνό, για να κερδίσει τα απολεσθέντα έσοδα.