Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Υπέγραψε ο Διευθυντής της FRONTEX την απόφαση για Έβρο

Υπογράφτηκε και επισήμως εχθές από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX η απόφαση για την ανάπτυξη και χρήση Ομάδων Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABITs) στον Έβρο. Παράλληλα, ο γάλλος Υπουργός Μετανάστευσης πλειοδοτεί σε αλληλεγγύη στην Ελλάδα, κινητοποιώντας το σύνολο των γαλλικών δυνάμεων της Frontex για το ελληνικό αίτημα.
Σύμφωνα με το χθεσινό επίσημο Δελτίο Τύπου της FRONTEX, "προσωπικό από τη νεο-ιδρυθείσα Υπηρεσία Επιχειρήσεων της Frontex στον Πειραιά έχει ήδη φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα με σκοπό να κάνει μια αρχική αξιολόγηση της κατάστασης και των αναγκών. Η Frontex έχει έρθει σε επαφή με όλα τα Κράτη Μέλη της Συνθήκης Σένγκεν και με όλες τις Υφιστάμενες στη Συνθήκη χώρες, για να εξετάσουν την εκ μέρους τους διαθεσιμότητα επιτελικών στελεχών και βρίσκεται σε αναμονή της απάντησής τους.
Επίσης, η Frontex έστειλε σήμερα στην Ελλάδα από τα Κεντρικά της Γραφεία στη Βαρσοβία μια
επιπλέον ομάδα από ειδικούς σε επιχειρησιακά θέματα και σε θέματα ανάλυσης με σκοπό να
ξεκινήσουν την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει μία
λεπτομερή ανάλυση επικινδυνότητας, τον καθορισμό του αριθμού των επιτελικών οργάνων που θα
χρησιμοποιηθούν και του βαθμού ειδημοσύνης τους, τη χρονική διάρκεια της επιχείρησης,
και, τέλος, το είδος και την ποσότητα του τεχνικού εξοπλισμού που απαιτείται για την
κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών.
Όταν αναπτυχθεί η επιχείρηση Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABIT), οι δράσεις της θα
ενσωματώνονται με τις από κοινού επιχειρήσεις του χερσαίου και θαλάσσιου σχεδίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ
καθώς και του σχεδίου ΑΤΤΙΚΗ της Frontex, τα οποία βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή στην
Ανατολική Ελλάδα.
"
Η κυβέρνηση του Σαρκοζύ στη Γαλλία, μέσω του αρμόδιου Υπουργού Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν ανταποκρίθηκε άμεσα, ανακοινώνοντας την κινητοποίηση του συνόλου της γαλλικής μεθοριακής φρουράς που εντάσσεται στην ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.
«Πρόκειται για αίτημα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ, που δικαιολογείται από την καθημερινή άφιξη μέσω του ποταμού Έβρου, 200-300 ξένων υπηκόων. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην προσπάθεια εκδήλωσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την επίβλεψη των ανατολικών χερσαίων συνόρων της Ελλάδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης της Γαλλίας.
Ο Ερίκ Μπεσόν δήλωσε εξάλλου ότι «η Γαλλία δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ευρώπη χώρος απρόσκοπτης διακίνησης ανθρώπων. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν την ίδια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».
Πηγές  clandestinenglish.wordpress.com, zougla.gr