Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Newsletter 5


29 Οκτώβρη – 4 Νοέμβρη

Ένα ξεφύλλισμα σε σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, όπως καταγράφτηκαν στις αναρτήσεις του http://alterthess.blogspot.com. Το alterthess είναι ένας εναλλακτικός πόλος ενημέρωσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διαχειρίζεται το ενημερωτικό blog http://alterthess.blogspot.com, το οποίο σύντομα θα μεταβεί σε δική του σελίδα, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι επίσης η έκδοση τοπικής εφημερίδας. Περισσότερα για το alterthess.

Αν ενδιαφέρεστε να λαμβάνεται το δελτίο κάθε εβδομάδας, στείλτε ένα μήνυμα με την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο info@alterthess.gr.

Στην ίδια διεύθυνση, στείλτε ειδήσεις, σχόλια, προτάσεις, ανακοινώσεις ή, ακόμα καλύτερα, δηλώστε το ενδιαφέρον σας να συμμετάσχετε στην ομάδα του alterthess.

Πέμπτη 4 Νοέμβρη

·         Γαλλία : Τέρμα πια οι απελάσεις στην περιοχή μας.

Η περιοχή της οβέρνης, του πικαρντί, της κορσικής, του ιλ ντε φρανς και της Ακιτανίας, μετά από ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τα τοπικά τους συμβούλια, ανακηρύχθηκαν «περιοχές δίχως απελάσεις ».

·         Απορρίπτεται το κείμενο της Διαμαντοπούλου και από το ΑΠΘ

Συνεδρίασε χτες η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα το κείμενο διαβούλευσης για την εκπαίδευση του υπ. Παιδείας.

·         Αστυνομική βία και ξύλο στους φοιτητές στο Δουβλίνο

Φοιτητές και φοιτήτριες από το Δουβλίνο, βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλους. Φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνουν ότι δέχθηκαν βάρβαρη καταστολή.

·         Έληξε η σύμβαση 150 συμβασιούχων του ΟΤΑ

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των σκουπιδιών κινδυνεύουν να βρεθούν για ακόμη μία φορά οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης. Χθες την πόρτα της εξόδου από τις υπηρεσίες του συνδέσμου ΟΤΑ πέρασαν 150 συμβασιούχοι.

·         Κάλεσμα για την συμμετοχή στη πανελαδική πορεία στη Λάρισα το Σάββατο 27 Νοέμβρη

Ακριβώς μετά από δύο χρόνια -τι σύμπτωση- στις 9 Δεκέμβρη δικάζονται από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, οι 11 ανήλικοι «τρομοκράτες» της Λάρισας, με το ίδιο αρχικό κατηγορητήριο, βασισμένο στις διατάξεις του «τρομονόμου».

Τετάρτη, 3 Νοέμβρη

·         Οι δημόσιες επενδύσεις την "πληρώνουν" και με το νέο αναθεωρημένο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Σε περαιτέρω περικοπή δαπανών θα προχωρήσει το Υπ. Οικονομικών σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Τρίτη, 2 Νοέμβρη

·         "Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, δεν θα γίνουμε τα θύματα της κρίσης τους. "

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν σε συνεργασία, μέσω της συντονιστικής τους επιτροπής, σωματεία και ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ για τις επιθέσεις σε βάρος εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων.

·         "Λουκέτο" για την Απογευματινή- Απλήρωτοι 130 εργαζόμενους

Αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών  έχει καταθέσει η "Απογευματινή", αφήνοντας 130 εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους.

·         Τελευταία παρέμβαση για τον Αλέκο Λύτρα

Σήμερα τα ξημερώματα πέθανε αιφνίδια ο σύντροφός μας Αλέκος Λύτρας.

·         Χιλιάδες κατασχετήρια ξεκίνησαν να στέλνουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες

Από το Φεβρουάριο ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί των τραπεζών και ήδη έχουν αρχίσει να φτάνουν σε δανειολήπτες τα πρώτα κατασχετήρια. Η ρύθμιση για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες δεν φαίνεται να προχώρησε.

·         Φασίστας γυμνασιάρχης στο Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Ενώ με την ανοχή των αρχών και του υπουργείου ο φασίστας Βασίλειος Μακρυπούλιας τοποθετήθηκε διευθυντής στο Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, οι μαθητές επανέφεραν το θέμα στην επιφάνεια με παρεμβάσεις τους στο σχολείο.  

·         Εθνική καταστροφή η εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ;

Η εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή, αν πιστέψουμε όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου χθες στη Θεσσαλονίκη.

·         Συνεχίζονται τα τοκογλυφικά παιχνίδια των τραπεζών εναντίον Ελλάδας-Πορτογαλίας και Ιρλανδίας

Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου, διευρύνθηκε, αργά χθες το βράδυ, στις 865 μονάδες βάσης (8,65 εκατοστιαίες μονάδες) για να υποχωρήσει σήμερα στο επίπεδο των 840 μονάδων βάσης.

·         Επίθεση ενάντια στην Ιρανή δημοσιογράφο – απεργό πείνας

Άλλη μια επίθεση σημειώθηκε σήμερα εναντίον των Ιρανών προσφύγων, απεργών πείνας, που έχουν ράψει τα στόματά τους, ζητώντας άσυλο. Αυτή τη φορά, θύμα ήταν η Ιρανή δημοσιογράφος Μαντάνα Ντανεσνιά, η οποία βρίσκεται στη 18η μέρα απεργίας πείνας.

Δευτέρα, 1 Νοέμβρη

·         Κατάληψη στον ιατρικό σύλλογο θεσσαλονίκης

Kατάληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα από την "Συνέλευση για την προώθηση της αλληλεγγύης" στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

·         ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης κατάληψης μέσα από ένα ενυπόγραφο πρακτικό έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του κρατικού ωδείου Θεσσαλονίκης στοχοποιούνται ονομαστικά το προσωπικό του ωδείου και ο διευθυντής για '' παραχώριση'' του κτιρίου σε ''αγνώστους''.

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

·         Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Βρετανία

Εντείνεται το κίνημα ενάντια στις πρόσφατες περικοπές που ανακοίνωση η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας. Εχθές ήταν η σειρά του Brighton, όπου 2000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν με αφορμή το κλείσιμο του δημοτικού νηπιαγωγείου.

·         Η Frontex ανακοινώνει τη σύνθεση της αποστολής της

Λίγες ημέρες μόνο μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης, με ανακοίνωσή της η Frontex ενημερώνει για την ακριβή σύνθεση της ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) που θα αναπτύξει στον Έβρο. Η ανάπτυξη σχεδιάζεται να αρχίσει στις 2 Νοεμβρίου 2010, με μια προσδοκώμενη διάρκεια μέχρι δύο μήνες.

Κυριακή, 31 Οκτώβρη

·         ΙΣΠΑΝΙΑ: 45 καταγεγραμμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης μόνο στην Ανδαλουσία, το 2009

Σάββατο, 30 Οκτώβρη

·         Αναβλήθηκε για τρίτη φορά η δίκη των 15 βιομηχανιών στα Οινόφυτα

Αναβλήθηκε -για τρίτη φορά- η δίκη 15 βιομηχανιών στα Οινόφυτα, που, όπως κατέδειξαν οι έλεγχοι ρυπαίνουν την περιοχή του Ασωπού. Η δίκη είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές, η πρώτη τον Ιούλιο του 2009 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2010 λόγω κωλυμάτων από την πλευρά των κατηγορουμένων.

·         Αθώος ο δικηγόρος που είχε καταγγείλει το σκάνδαλο στη μεταφορά μαθητών

Μετά από μαραθώνια διαδικασία το Α΄ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης κήρυξε αθώο τον Ηλία  Τσαρουχά, από τις κατηγορίες της «συκοφαντικής δυσφήμισης και της ψευδούς μήνυσης» για τις οποίες είχε παραπεμφθεί μετά από μήνυση διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης τουριστικών λεωφορείων ΖΟΡΠΙΔΗΣ.

·          Ρατσιστής πιστολέρο στο Malmo της Σουηδίας

Ασύλληπτος εδώ και μέρες, παρά την κινητοποίηση της σουηδικής αστυνομίας, παραμένει ο άγνωστος άντρας που εδώ και ημέρες πυροβολεί εναντίον μεταναστών στους δρόμους του Malmo.

·         Αθώοι οι καταληψίες μαθητές της Ορεστιάδας

Αθώοι κρίθηκαν σήμερα το πρωί από το δικαστήριο ανηλίκων Ορεστιάδας οι 115 μαθητές της Ορεστιάδας οι οποίοι κατηγορούνταν για τις καταλήψεις που έκαναν πέρυσι το φθινόπωρο.

Παρασκευή, 29 Οκτώβρη

·         Καταγγελία τριών σκηνοθετών: η ρατσιστική βία στην πλατεία Αττικής έχει αστυνομική κάλυψη

Το κονβόι Viva Palestina με σχεδόν 150 οχήματα, 370 άτομα από 30 διαφορετικές χώρες και 5 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια, μετά από τέσσερις βδομάδες και πέντε μέρες, και αφού διέσχισε 3.000 μίλια έσπασε για μια ακόμη φορά τον αποκλεισμό και εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας.

·         Καταγγελία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Η αλυσίδα πραγματοποίησε 8 απολύσεις εντός του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, οι οποίες προστέθηκαν στις περίπου 30 από την αρχή της χρονιάς.
 Σήμερα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ζητάει και αποζημίωση από απολυμένους ...

·         Κινητοποίηση στην Τουρκία ενάντια στην παρουσία της Frontex στον Έβρο

Η "Ένωση Νέων Προσφύγων στην Τουρκία" μαζί με άλλες προσφυγικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις καλεί αύριο, 30 Οκτώβρη σε κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

·         Και η Αυστρία αναστέλλει την εφαρμογή του Δουβλίνου

Με σημερινή απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, κάνοντας δεκτή, για πρώτη φορά, σχετική προσφυγή μιας Αφγανής, θέτει ουσιαστικά τέρμα στην επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα.

·         Κινητοποιήσεις στη Γερμανία ενάντια στην πυρηνική ενέργεια

Ενέκρινε χθες η ομοσπονδιακή γερμανική βουλή το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ για την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών κατά δώδεκα χρόνια μετά το 2021, οπότε είχε προβλεφθεί το κλείσιμό τους.Την ίδια ώρα το αντιπυρηνικό κίνημα οργανώνει διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη Γερμανία.

·         Η γενιά των 570 ευρώ πιάνει δουλειά

Ξεκινά ξανά το "Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας" του ΟΑΕΔ, γνωστό παλιότερα ως STAGE. Η διαφορά όμως, στη μεταμνημόνια εποχή, είναι ότι οι 10.000 νέοι εργαζόμενοι ηλικίας 16-24 ετών που θα "επωφεληθούν" θα αμοίβονται από τον εργοδότη τους με το 80% του κατώτατου βασικού μισθού.

·        Φωτογραφίες από τη χθεσινή παρέμβαση της "ανοιχτής πόλης" στην έκθεση όπλων Defensys