Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Μιανμάρ: Κατηγορίες για νοθεία 2 μέρες πριν τις πρώτες εκλογές της 20ετίας


Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ κατηγόρησαν σήμερα το κόμμα της χούντας που κυβερνά τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες ότι έχει ήδη αρχίσει τη νοθεία, δύο ημέρες πριν από τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Εθνική Δημοκρατική Δύναμη (NDF) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) κατηγορούν τους στρατιωτικούς ότι άρχισαν να συγκεντρώνουν παράνομα ψήφους ζητώντας από τους ψηφοφόρους να υπογράψουν δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι δεν μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή.
«Μάθαμε ότι το Κόμμα της Αλληλεγγύης και της Ανάπτυξης της Ένωσης (USDP, φιλο-χουντικό) μαζί με τις αρχές των εκλογικών περιφερειών προσπαθούν να αποσπάσουν ψήφους εκ των προτέρων εξαπατώντας, εξαγοράζοντας και απειλώντας ανθρώπους», αναφέρει μια επιστολή του PDM προς την εκλογική επιτροπή.
Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι Βιρμανοί που ζουν στο εξωτερικό κάλεσαν σήμερα τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές κάνοντας λόγο για νοθεία. Στην πόλη Γιανγκόν, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND) ανάρτησε αφίσες έξω από τα κεντρικά γραφεία της, καλώντας τον κόσμο να επιδείξει προσοχή στην Αούνγκ Σάν Σούου Κιι η οποία τελεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Η περίοδος της κράτησης της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης λήγει στις 13 Νοεμβρίου, παρότι η απελευθέρωσή της δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.
Οι στρατιωτικοί οργανώνουν την Κυριακή την πρώτη ψηφοφορία από το 1990. Οι χώρες της Δύσης και οι Βιρμανοί της διασποράς θεωρούν τη διαδικασία αυτή μια "μασκαράτα" που έχει στόχο να προσδώσει στο στρατιωτικό καθεστώς ένα αστικό και κοινοβουλευτικό προσωπείο.
αναδημοσίευση από tvxs.gr