Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Κινητοποίηση στην Τουρκία ενάντια στην παρουσία της Frontex στον Έβρο

Η "Ένωση Νέων Προσφύγων στην Τουρκία" μαζί με άλλες προσφυγικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις καλεί αύριο, 30 Οκτώβρη σε κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Η κινητοποίηση θα γίνει έξω από τη βέλγικη πρεσβεία στην Ιστανμπούλ, καθώς το Βέλγιο βρίσκεται αυτή την περίοδο στην προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την πρόσκληση της Frontex την έχει η ελληνική κυβέρνηση, οι τουρκικές οργανώσεις επιλέγουν να στοχοποιήσουν την Ε.Ε., για να αποφύγουν την εθνικιστική παρεξήγηση της διαμαρτυρίας τους.
Θυμίζεται ότι μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η Frontex θα αναπτύξει στον Έβρο στρατιωτικές ομάδες άμεσης επέμβασης με στόχο την καταστολή της μετανάστευσης. (βλ παλιότερες αναρτήσεις για την παρουσία της Frontex, την επίσημη ανακοίνωση της υπόγραφης της απόφασης, και την ανακοίνωση του Δικτύου, την οποία και προσυπέγραψαν οι τούρκικες οργανώσεις.
Ήδη, η Γαλλία ανακοίνωσε την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που έχει στο πλαίσιο των ομάδων ταχείας επέμβασης (RABITs) της Frontex, η Δανία θα συνεισφέρει 5-6 αξιωματικούς της επόμενες μέρες, η Σουηδία άλλους τόσους και αναμένονται οι απαντήσεις των υπόλοιπων χωρών. Συνολικά, εκτιμάται ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει 160 αποσταλμένους.