Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Και στον Έβρο η FRONTEX

Μετά το Αιγαίο, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή FRONTEX φαίνεται ότι θα επεκτείνει τη δράση της και στον Έβρο, μετά από αίτημα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

Η παρουσία της FRONTEX στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου, και -κυρίως- στα κέντρα κράτησης των νησιών κατέστειλε σε μεγάλο βαθμό τη μετανάστευση από το θαλάσσιο δρόμο, οδηγώντας περισσότερους πρόσφυγες στα δύσκολα μονοπάτια του Έβρου. Η παραπάνω διαπίστωση περιλαμβάνεται και στην επίσημη αναφορά της FRONTEX (βλ παλιότερη ανάρτηση). Ακολούθησαν κινδυνολογικές εκτιμήσεις από την Αστυνομία και εντεταλμένα ρεπορτάζ που στήριζαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση της δουλειάς της FRONTEX και στα χερσαία σύνορα (βλ πχ πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στο Έθνος).
'Ετσι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέστειλε επιστολές προς τη βελγίδα Πρόεδρο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ανεμί Τέρτελμπουμ, καθώς και προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, ζητώντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την άμεση ανάπτυξη των συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης (Rapid Border Intervention Teams - RABITS) καθώς και επιχειρησιακών μέσων του FRONTEX στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας.
Το αίτημα φαίνεται ότι εγκρίθηκε αμέσως: σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της Επιτρόπου, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ανησυχητική, καθώς "οι ροές των ανθρώπων που περνούν παράτυπα τα σύνορα έχον φτάσει σε επίπεδα συναγερμού και η Ελλάδα είναι έκδηλα ανίκανη να τις αντιμετωπίσει". Το ειρωνικό στην υπόθεση είναι ότι η Επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία της για την "ανθρωπιστική" πλευρά του ζητήματος, αναφερόμενη και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.
Αυτή η αποστολή θα είναι η πρώτη για τις ομάδες RABITS, από το 2007 που δημιουργήθηκαν.
Οι ομάδες αυτές, αποτελούμενες από τις αποστολές των ευρωπαϊκών κρατών για τη στελέχωση της FRONTEX, έχουν πρόσβαση στα ελληνικά αρχεία και θα "χρησιμοποιούν βία, όποτε είναι αναγκαίο".