Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Επίθεση ενάντια στην Ιρανή δημοσιογράφο – απεργό πείνας

Άλλη μια επίθεση σημειώθηκε σήμερα εναντίον των Ιρανών προσφύγων, απεργών πείνας, που έχουν ράψει τα στόματά τους, ζητώντας άσυλο. Αυτή τη φορά, θύμα ήταν η Ιρανή δημοσιογράφος Μαντάνα Ντανεσνιά, η οποία βρίσκεται στη 18η μέρα απεργίας πείνας.

Γύρω στις 8:30μμ, η Μαντάνα έφυγε από τα Προπύλαια μαζί με το σύζυγό της, προκειμένου να επιστρέψουν στο σπίτι τους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, να κάνουν μπάνιο και να αλλάξουν ρούχα. Όταν κατέβηκαν από το σπίτι τους, στις 9:30μμ ένας άντρας που είχε φτάσει με μηχανή, καταφέρθηκε εναντίον της Μαντάνα και άρχισε να τη χτυπά. Την χτύπησε στο πρόσωπο, της έσπασε τα γυαλιά και συνέχισε να την χτυπάει στη πλάτη. Η ίδια μαζί με τον άνδρα της ξέφυγαν, όταν μια διερχόμενη γυναίκα άρχισε να φωνάζει, βλέποντας τον ξυλοδαρμό. Το ζευγάρι κατέφθασε τελικά στα Προπύλαια. Εκεί ειδοποιήθηκε κατευθείαν το ασθενοφόρο.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Σάββατο 30 Οκτωβρίου, σημειώθηκε επίθεση αγνώστων στις σκηνές των απεργών πείνας στα Προπύλαια με εκρηκτικό μηχανισμό, από τον οποίο ένα τμήμα της σκηνής των Ιρανών πήρε φωτιά. Σύμφωνα μάλιστα, με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), παρά το γεγονός ότι κοντά στο σημείο βρισκόταν περιπολικό δεν αντέδρασε, ενώ μετά από λίγη ώρα, έφτασε στο χώρο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να εξετάσει το μηχανισμό.
Για το σημερινό περιστατικό, η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνει τα εξής:
Προκαλεί εντύπωση ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις διαδέχονται κυβερνητικές αρνήσεις για την παροχή ασύλου στους Ιρανούς πολιτικούς πρόσφυγες. Είναι γνωστές εξ άλλου οι πιέσεις των φίλων της κυβέρνησης από την Ιρανική πρεσβεία για να κλείσουν τα στόματα των Ιρανών που διαδηλώνουν την οργή τους για τα εγκλήματα, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις του Ιρανικού καθεστώτος. Φαίνεται ότι κάποιοι κύκλοι επιδιώκουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των απεργών πείνας που συνεχίζουν αλύγιστοι να διεκδικούν πολιτικό άσυλο παρά την απαράδεκτη στάση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επιχειρεί να διασπάσει την πενηνταμελή Επιτροπή Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων στην Ελλάδα παρέχοντας σε δύο(!) πολιτικό άσυλο και σε ορισμένους άλλους διετή επικουρική προστασία.
Δεν γνωρίζουμε ποιοι όπλισαν το σύγχρονο Γκοτζαμάνη να επιτεθεί στην Μάντανα. Ένοχη όμως γι' αυτές τις επιθέσεις είναι η ίδια η κυβέρνηση που στοχοποιεί τους πρόσφυγες. Την ώρα που μιλάει για κατάχρηση στη διεκδίκηση του δικαιώματος στο άσυλο έχει πετσοκόψει τα ποσοστά παροχής ενώ για ανθρώπους που πραγματικά με τη δράση τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Ιράν κινδυνεύουν παρέχει ανθρωπιστική επικουρική κάλυψη, κάτι που εξ άλλου δεν ζητούν.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να παζαρεύει το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο με την ίδια την αντοχή των απεργών πείνας με τα ραμμένα στόματα, με την ίδια την ζωή των Ιρανών προσφύγων.
Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση συμπαράστασης την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στις 5μμ στα Προπύλαια.