Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ρατσιστής πιστολέρο στο Malmo της Σουηδίας

Ασύλληπτος εδώ και μέρες, παρά την κινητοποίηση της σουηδικής αστυνομίας, παραμένει ο άγνωστος άντρας που εδώ και ημέρες πυροβολεί εναντίον μεταναστών στους δρόμους του Malmo.
Μέσα στο τελευταίο έτος έχουν πέσει 15 πυροβολισμοί στα νότια του Μάλμο, της τρίτης μεγαλύτερης Σουηδικής πόλης. Μια 20χρονή φοιτήτρια σκοτώθηκε πέρσυ. Η κοπέλα ήταν σουηδικής καταγωγής, αλλά χτυπήθηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο με το μετανάστη φίλο της. Άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Το υποψήφιο θύμα οδηγούσε τη μηχανή του, όταν κατάλαβε ότι δέχτηκε πυροβολισμό από άγνωστη κατεύθυνση. Ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε. Μια μέρα πριν, δύο γυναίκες ηλικίας 26 και 34 τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν κάποιος τους πυροβόλησε μέσα από ένα παράθυρο της κουζίνας. 

Τα εγκλήματα έχουν ανατριχιαστική ομοιότητα με την περίπτωση ενός ελεύθερου σκοπευτή μεταναστών στη Στοκχόλμη στις αρχές του 1990. Από τον Αύγουστο του 1991 ως τον Ιανουάριο του 1992, ο John Ausonius, με  το ψευδώνυμο laserman, καθώς σε πολλές από τις επιθέσεις χρησιμοποιούσε ένα τουφέκι εφοδιασμένο με λέιζερ, πυροβόλησε 11 ανθρώπους, σκοτώνοντας έναν, μέσα και γύρω από την Στοκχόλμη . Καταδικάστηκε σε ισόβια στη φυλακή το 1994 και από τότε παραμένει στη φυλακή.
Ακριβώς όπως με την περίπτωση Laserman, οι πρόσφατες επιθέσεις στο Malmö έρχονται σε μια στιγμή που ένα ανοιχτά αντιμεταναστευτικό κόμμα έχει μόλις εισέλθει στο σουηδικό κοινοβούλιο.Φέτος, στις 19 Σεπτέμβρη, το ρατσιστικό κόμμα της "Σουηδίας των Δημοκρατών" κέρδισε 20 έδρες στο κοινοβούλιο, με μια ιδιαίτερα ισχυρή παρουσίαση στο νότιο τμήμα της Σουηδίας.
Ο
Gellert Tamas, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για την Laserman το 2002, είπε ότι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το σημερινό δολοφόνο, όπως και το αντι-μεταναστευτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε εμπνεύσει τότε τον
Ausonius." Ο John Ausonius ήταν πολύ σαφής στις συνεντεύξεις που έκανα μαζί του, ότι ήταν εμπνευσμένος από τη συζήτηση για τη μετανάστευση που έλαβε χώρα στις αρχές του 1990", είπε στην εφημερίδα Dagens Nyheter. "Ένιωσε ηθική υποστήριξη, ότι πολλοί άνθρωποι ήταν μαζί του. Αλλά ένιωθε και πολιτική στήριξη, από τη Νέα Δημοκρατία πάνω απ 'όλα, αλλά και από άλλα ξενόφοβα κόμματα, όπως η Σουηδία των Δημοκρατών," η οποία μόλις είχε δημιουργηθεί, πρόσθεσε. 
Θυμίζουμε ακόμα ότι αντίστοιχη περίπτωση είχαμε και στην Ελλάδα, με το ρατσιστή δολοφόνο Παντελή Καζάκο, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1999 και σε διάστημα 4 ημερών, από τις 19 έως τις 22 του μήνα, επιτέθηκε σε 9 μετανάστες εκ των οποίων 2 σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν. Ο Καζάκος καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.
 Η Αστυνομία προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κίνδυνο. Εχθές, αποφάσισε να συνδράμει την τοπική Αστυνομία με επιπλέον ειδικευμένους 50 αστυνομικούς, κάποιοι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει και στην αντίστοιχη υπόθεση του 91.