Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κινητοποιήσεις στη Γερμανία ενάντια στην πυρηνική ενέργεια

Με οριακή πλειοψηφία (308 ψήφους υπέρ και 289 κατά) ενέκρινε χθες η ομοσπονδιακή γερμανική βουλή το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ για την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών κατά δώδεκα χρόνια μετά το 2021, οπότε είχε προβλεφθεί το κλείσιμό τους.Την ίδια ώρα το αντιπυρηνικό κίνημα οργανώνει διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη Γερμανία.
Έξω από τη Βουλή, περισσότεροι από 2000 διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, ενώ νωρίτερα το πρωί, ακτιβιστές της Greenpeace ανήρτησαν πανό στο κτίριο όπου εδρεύει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ. Σε αυτό εμφανιζόταν η Γερμανίδα καγκελάριος να υψώνει το ποτήρι της στο πλάι του αφεντικού τής RWE Γιούργκεν Γκρόσμαν, που είναι ο πλέον ένθερμος εκπρόσωπος του πυρηνικού λόμπι. 
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση όμως οργανώνεται για τις αρχές Νοέμβρη στο Wendland, κοντά στο Ανόβερο, όπου οι διαδηλωτές θα διαμαρτυρηθούν για την επικίνδυνη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων με τους Κάστορες όπως λέγονται τα βαγόνια που χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό. Η συμμαχία ενάντια στα πυρηνικά «Castor schottern» οργανώνει σε όλη τη Γερμανία εκδηλώσεις, προπονήσεις ακτιβισμού, συναυλίες και στήνει ενημερωτικά στάντ καλώντας σε μαζική ανυπακοή «για να μην έλθουν τα ραδιενεργά απόβλητα».Στις διαμαρτυρίες συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων από την Greenpeace και άλλες ΜΚΟ, τους γερμανούς Πράσινους, το Αριστερό Κόμμα έως τους αυτόνομους, τους Antifa και τους ριζοσπάστες οικολόγους. Στις 7 Νοεμβρίου χιλιάδες διαδηλωτές θα καταλάβουν τις σιδηροδρομικές γραμμές της περιοχής και θα επιχειρήσουν να αφαιρέσουν πέτρες και χώματα κάτω από αυτές τίθοντάς τες εκτός λειτουργίας.

Πηγές athens.indymedia.org, enet.gr