«Αναβλήθηκε -για τρίτη φορά- η δίκη 15 βιομηχανιών στα Οινόφυτα, που, όπως κατέδειξαν οι έλεγχοι ρυπαίνουν την περιοχή του Ασωπού. Η δίκη είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές, η πρώτη τον Ιούλιο του 2009 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2010 λόγω κωλυμάτων από την πλευρά των κατηγορουμένων. Οι επιχειρήσεις διώκονται για ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, που σύμφωνα με νομικούς κύκλους τιμωρείται με βαρύτατες ποινές που φτάνουν έως και 10 χρόνια κάθειρξη.» (http://www.skai.gr 27/10/2010. )
«Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την πρώτη εκείνη δίκη-παρωδία (είχε ολοκληρωθεί πριν από ακριβώς δύο χρόνια, στις 23 Ιουνίου του 2007), στην οποία από τους 18 υπεύθυνους εργοστασίων των Οινοφύτων που βρίσκονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της διάθεσης ανεπεξέργαστων λυμάτων στο ποτάμι, είχαν αθωωθεί οι 10, επειδή προέκυψε ότι ήταν απλοί υπάλληλοι και καθόλου… υπεύθυνοι των βιομηχανιών. Οδυνηρότερο ήταν το «χτύπημα» από τις ποινές που είχαν επιβληθεί: σε κάποιους, ελάχιστους, λίγους μήνες κάθειρξης με αναστολή και υψηλότερο χρηματικό πρόστιμο τα 5.000 ευρώ. «Αυτό είναι σχεδόν… επιδότηση της ρύπανσης», σχολίαζαν τότε παράγοντες της δίκης.» (εφημ. Καθημερινή 29/6/2009)
«Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22.3.2010. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή έχει κινήσει νομική διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας (αριθμός υπόθεσης 2074-2010)», αποκάλυψε ο επίτροπος. (εφημ. ΝΕΑ 28/10/2010.)
Τέσσερις επιχειρήσεις στην πρώτη εκείνη δίκη που καταδικάστηκαν ήταν οι : Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ( ΕΑΒ ), ΛΑΝ-ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ , Μαΐλης, πλαστικά και Bic Βιολέξ.
Σε άρθρα της περιόδου εκείνης αποκαλύφτηκε ότι «… από τις εργασίες στα αεροσκάφη μπορεί να παράγονται καθημερινώς 1.750 γραμμάρια από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο…»( εφημ. Ελευθεροτυπία 14/1/2008 ).Υπήρξε εξώδικο προς τον χημικό και βιοχημικό μηχανικό, Παντελόγλου Θαν. για συνέντευξη που έδωσε στην Real news.gr. Σε άρθρο απάντηση στο εξώδικο έγινε γνωστό ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών F16, Lockheed Martin ευθυνόταν για τη μόλυνση με εξασθενές χρώμιο του υδροφόρου ορίζοντα στην Καλιφόρνια.
Το Πρωτοδικείο Θήβας (απόφαση 923/2008) έκρινε ότι οι γεωτρήσεις είναι ακατάλληλες για πόσιµο νερό, ενώ η πρόσφατη έρευνα της καθηγήτριας κυρίας Λινού (Ιατρική Σχολή Αθηνών) δείχνει στα Οινόφυτα αύξηση 14% στους καρκίνους.