Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

140 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη

Ο απολογισμός από τις πλημμύρες που πλήττουν την Ταϊλάνδη εδώ και αρκετές εβδομάδες έφθασε τους 140 νεκρούς, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Σε σχεδόν7 εκατομμύρια ανέρχονται οι
πλημμυροπαθείς από τις 10 Οκτωβρίου. Πολλοί από αυτούς είδαν τα σπίτια τους ή τα αγροκτήματά τους να καταστρέφονται και τα ζώα τους να χάνονται στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών που σαρώνουν τη χώρα.
Οι πλημμύρες που έπληξαν αρχικά την κεντρική Ταϊλάνδη τον Οκτώβριο, συνεχίστηκαν στο νότο της χώρας τη Δευτέρα, ύστερα από αρκετές ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων, οι οποίες είχαν προκαλέσει τον θάνατο 30 ανθρώπων. Τα νέα θύματα στο νότο αυξήθηκαν σε 140, σύμφωνα με την υπηρεσία πρόβλεψης των καταστροφών.
Χιλιάδες στρατιώτες μετέβησαν χθες Πέμπτη στη νότια επαρχία Σόνγκια για να βοηθήσουν τους κατοίκους που παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους μετά την άνοδο της στάθμης των υδάτων στην πόλη Χατ Γιάι. Το νερό άρχισε να υποχωρεί. Ο επίσημος απολογισμός δεν περιλαμβάνει τους 12 ταϊλανδούς ψαράδες που βρέθηκαν πνιγμένοι ανοικτά της νότιας πόλης Πατάνι. Η αστυνομία εκτιμά ότι το αλιευτικό σκάφος τους ανατράπηκε τη Δευτέρα, επειδή επικρατούσε μεγάλη τρικυμία.
Συνολικά 50 από τις 76 επαρχίες της χώρας επλήγησαν από τις πλημμύρες αλλά το νερό άρχισε να υποχωρεί σε 20 επαρχίες μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τις αρχές. "Υπάρχει πολύ περισσότερο νερό από αυτό που περιμέναμε αυτή την περίοδο και πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν οι αρχές", τόνισε αξιωματούχος.
Η Μπανγκόκ που έχει προετοιμαστεί για την άνοδο των υδάτων του ποταμού Τσάο Πράγια, δεν έχει πληγεί μέχρι στιγμής από το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι μια ακόμη τροπική καταιγίδα μπορεί να αρχίσει να πλήττει το νότο το Σαββατοκύριακο. Η Ταϊλάνδη είναι η μεγαλύτερη παραγωγός καουτσούκ στον κόσμο και το 90% των τριών εκατομμυρίων τόνων χονδρικά, που παράγει κάθε χρόνο, προέρχεται από το νότο. Η μεγαλύτερη αγορά για φύλλα καουτσούκ είναι στην περιοχή Χατ Γιάι. "Η κεντρική αγορά πλημμύρισε και οι δρόμοι από τα αγροκτήματα παραμένουν πλημμυρισμένοι, εμποδίζοντας κάθε εμπορική συναλλαγή", είπε ο υπουργός Γεωργίας. Το καουτσούκ από την Ταϊλάνδη αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία ανέρχεται στα 9,4 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, σύμφωνα με την Ένωση Χωρών Παραγωγών Φυσικού Καουτσούκ.