Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι πρόωρες

Η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών εντάσσεται πλέον σε μια ευρύτερη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε με την διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, «μια περιττή παράσταση» όπως έχει ειπωθεί.
Ο όρος παράσταση χρησιμοποιείται γιατί αποτυπώνει δύο πράγματα: την χρήση της υποκριτικής και της έκφρασης συναισθημάτων παίζοντας έναν δραματικό ρόλο στη συγκεκριμένη παράσταση και επιπλέον τα συνακόλουθα του ευρύτερου χώρου του θεάματος  στον οποίο ανήκει μια παράσταση (καλή ενορχήστρωση της δημοσιογραφικής ορχήστρας απέναντι από τον πρωταγωνιστή, τηλεοπτική κάλυψη, διαφήμιση του τηλεοπτικού γεγονότος και επακόλουθες κριτικές από τους ειδικούς). Το ερώτημα τώρα έγκειται στο για ποιόν λόγο ανέβηκε αυτή η παράσταση. Θέλοντας λοιπόν να κατανοήσουμε και να αναλύσουμε την στρατηγική του πρωθυπουργού και της κυβερνησής του(άραγε ρωτήθηκαν τα μέλη της κυβέρνησης και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό;;) δεν έχουμε παρά να πάρουμε τα δεδομένα της συγκυρίας και αυτά που έχουν να έρθουν εις πέρας στο άμεσον μέλλον και να τα βάλουμε κάτω.
Ο πρωθυπουργός έχει να κάνει τα εξής:
Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών της χώρας του τα οποία διογκώνονται καθημερινά χάρη και στις μέχρι τώρα πολιτικές που άσκησε.
Να αντιμετωπίσει την λαϊκή δυσαρέσκεια που είναι ευθέως ανάλογη με την όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται
Να ανταποκριθεί στης απαιτήσεις της τρόικας που του χρηματοδοτεί το «έργο» του για την χώρα άρα να ασκήσει ακόμα χειρότερη πολιτική όσο παραμένει πρωθυπουργός
Να κάνει αυτοδιοικητικές εκλογές
Να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των εκλογών και  τις συνέπειες αυτού (μέσα κι έξω από το ΠΑΣΟΚ)
Να καταθέσει σχέδιο για τον προϋπολογισμό αφού θα έχουν δημοσιευθεί στα μέσα Νοέμβρη οι εκτιμήσεις της Τρόικα για το έλλειμμα του 2009 και την πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας
Χωρίς καν να κάνουμε λόγο για την λαϊκή δυσαρέσκεια και το πώς αποτυπώνεται μέσω των κοινωνικών αγώνων (απεργίες, κινητοποιήσεις κλπ) μπορούμε να λάβουμε σαν δεδομένο, κάτι που πιθανότατα είδε και ο πρωθυπουργός, ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι κάτι περισσότερο από άσχημα για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση του. Πέρα από το τεράστιο ομολογουμένως επικοινωνιακό πλήγμα ας μην ξεχνάμε και την απώλεια ή την μη κατάκτηση της εξουσίας (έστω αυτής που δίνει ο «Καλλικράτης») σε μεγάλες περιφέρειες και δήμους.
Από την άλλη η Τρόικα προφανώς και θα ασκήσει πιέσεις για νέα μέτρα με βάση και τις νέες της εκτιμήσεις, μέτρα που όπως είπαμε είναι ευθέως ανάλογα με την λαϊκή δυσαρέσκεια. Κατ’ επέκταση πλήττουν την δημοτικότητα της κυβέρνησης και του επικεφαλής της.  Η διαρκής αποδοκιμασία της κυβέρνησης θα ενταθεί ίσως και εκ των έσω από την  κοινοβουλευτική ομάδα. Δύσκολη λοιπόν η κατάσταση για τον Γιώργο Παπανδρέου που κάτι πρέπει να κάνει. Και εδώ είναι που προκύπτει η «παράσταση» …
Ο πρωθυπουργός έκανε τα εξής:
Μέσω του φόβου και με την απειλή για εκλογές έδωσε στον εαυτό του τον ρόλο του σωτήρα και του ήρωα που αν χαθεί θα χαθεί μαζί του και η χώρα. Με ψηφίζεται ή χρεοκοπούμε!
Με δεδομένο ένα αρνητικό αποτέλεσμα καθόρισε τις μετέπειτα εξελίξεις δηλαδή με άλλα λόγια κήρυξε την έναρξη μιας  προεκλογικής περιόδου με άγνωστη ημερομηνία λήξης.
Μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση αυτούς που φοβίζει περισσότερο είναι τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που οι εκλογές θα γίνουν σε λιγότερους από 18 μήνες από τις προηγούμενες κι επομένως θα γίνουν με λίστα. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους δικούς του βουλευτές που εκφράζουν ή ετοιμάζονται να εκφράσουν δυσαρέσκεια.
Τα χαρτιά Σγούρος, Καμίνης, Μπουτάρης δείχνουν απίθανο να μην "καούν" πλέον μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου. Οι πολύ δυσαρεστημένοι που θέλουν να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση δεν έχουν να χάσουν και πολλά πλέον. Η τακτική του εκφοβισμού δεν θα πιάσει γιατί ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να τους σκέφτεται καθόλου και δείχνει να αγνοεί το ρήγμα που έχει υποστεί η κοινωνική  βάση του ΠΑΣΟΚ. Δεν αγνοεί όμως το κλίμα, τις τάσεις και τις δημοσκοπήσεις. Γνωρίζει για την ήττα που ακολουθεί και προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μάχη για την οποία προετοιμάζονται και πολιτικές συμμαχίες ("η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα").
Το γεγονός ότι βάζει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο μας κάνει να αναρωτηθούμε για το πώς θα αντιδράσει η Τρόικα σε αυτό. Θα κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα ή θα φροντίσει να στηρίξει και να δείξει κατανόηση στον πρωθυπουργό με τον οποίο συνεργάζεται; Είναι λοιπόν «μέσα στο παιχνίδι» και η ανοχή που ενδεχομένως θα δείξει η Τρόικα στο άμεσο διάστημα που θα ακολουθήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι τις βουλευτικές προκειμένου να μην χάσει την εξουσία ο Παπανδρέου. Έχει σχέδιο λοιπόν ο Γιώργος και πιστεύει ότι με την απειλή εκλογών και μέσα σε ενδεχόμενα ελαστικά δημοσιονομικά πλαίσια που θα κινηθεί θα τρομοκρατήσει αλλά  και θα «γλυκάνει»  δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Το σίγουρο είναι ότι θα έχει να διαχειριστεί μια διαφαινόμενη ήττα..

Βασίλης Στόλης