Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Συνεχίζονται τα τοκογλυφικά παιχνίδια των τραπεζών εναντίον Ελλάδας-Πορτογαλίας και Ιρλανδίας

  Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου, διευρύνθηκε, αργά χθες το βράδυ, στις 865 μονάδες βάσης (8,65 εκατοστιαίες μονάδες) για να υποχωρήσει σήμερα στο επίπεδο των 840 μονάδων βάσης. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας...
έφτασε, χθες το βράδυ, στο 7,24%, που είναι το υψηλότερο μετά την ένταξη της χώρα στην ΟΝΕ, σημειώνοντας αύξηση 32 μονάδων βάσης. Αντίστοιχη ήταν η άνοδος και για το επιτόκιο του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σήμερα το πρωί στο 6,27%.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, άνοδος σημειώθηκε και στο κόστος των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (Credit Default Swaps, CDS). Το CDS για την Ελλάδα αυξήθηκε, χθες, κατά 37 μονάδες βάσης στις 831,5 μ.β., που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας ανέβηκε 22 μ.β. στις 495,5 μ.β.
    Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα Financial Times αποδίδει την αύξηση των spreads και των επιτοκίων στην αναφορά, που περιλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, για την ανάληψη μέρους του κόστους από την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της Ευρωζώνης και από τους ιδιωτικούς φορείς - τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια κ.α. - που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ομόλογα της χώρας.
 Αντίθετα όπως θα διαβάσετε παρακάτω ο οίκος αξιολόγησης Moody's, που στο παρελθόν είχε εμπλακεί στα κερδοσκοπικά παιχνίδια ενάντιον των χωρών του Ευρωπαικού Νότου, αποδυναμώνει την κυρίαρχη άποψη ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε ένα πιθανό σχέδιο διάσωσης εκτοξεύει το σημερινό δανεισμό, καθώς αναφέρει ότι τόσο η Ελλάδα, όσο καιη Πορτογαλία  έχουν ισχυρή εγχώρια βάση τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων, που θα αγοράζουν τα κρατικά ομόλογά τους και σε δύσκολες περιόδους. 
   Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας - σε μικρότερο βαθμό και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας - αναζωπυρώθηκαν από τις αρχές της περασμένη εβδομάδας, κυρίως από Αμερικανούς οικονομολόγους και επενδυτές. Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pimco - της μεγαλύτερης εταιρία επενδύσεων σε ομόλογα - κ. Μοχάμεντ Ελ-Εριάν θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση είναι πολύ πιθανή μέσα στην επόμενη τριετία. Την άποψη αυτή αμφισβητεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, ο οποίος ανέφερε χθες ότι είναι πιθανό ότι η Ελλάδα , η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα αποφύγουν τη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους τους, επειδή έχουν ισχυρή εγχώρια βάση τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων, που θα αγοράζουν τα κρατικά ομόλογά τους και σε δύσκολες περιόδους.