Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Απόρρίπτεται το κείμενο της Διαμαντοπούλου και από το ΑΠΘ

Συνεδρίασε χτες η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα το κείμενο διαβούλευσης για την εκπαίδευση του υπ. Παιδείας. Από την αρχή της συνεδρίασης έντονη ήταν η παρουσία φοιτητών και φοιτητικών παρατάξεων που ζήτησαν και πήραν το λόγο. Οι φοιτητές τόνισαν "την αναγκαιότητα η πανεπιστημιακή κοινότητα μαζί με τους εργαζόμενους να αποκρούσουν την συνολική επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Η αντίσταση θα πρέπει να οργανωθεί και  για  την επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο και για την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα"
Η σύγκλητος με ομόφωνο ψήφισμα της απορρίπτει το κείμενο του υπ. Παιδείας επισημαίνοντας ότι...
"δεν αποτελεί βάση διαλόγου και δεν απαντάει στα μεγάλα προβλήματα της παιδείας" λόγω των αντισυνταγματικών του διατάξεων όσον αφορά στη διοίκηση και στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων αλλά και γιατί παραβιάζει θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές, όπως η αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, η συνοχή των γνωστικών αντικειμένων που συγκροτούν την ακαδημαϊκή μονάδα του τμήματος, η αντικατάσταση των πτυχίων ως οργανωμένων ακαδημαϊκών τίτλων από ιδιότυπους φακέλους προσόντων που δεν αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και η υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια.
Τέλος αποφάσισε την συγκρότηση  τέσσάρων επιτροπών για διοικητικά θέματα, θέματα ακαδημαϊκά και προσωπικού, θέματα οικονομικής διαχείρισης και θέματα έρευνας και ερευνητικής πολιτικής.
Οι επιτροπές αυτές πρόκειται να επεξεργαστούν τις προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων, και να διαμορφώσουν το πρώτο κείμενο προτάσεων και διεκδικήσεων που θα συζητηθεί στην επόμενη Σύγκλητο.
Κ.Μ