Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης κατάληψης μέσα από ένα ενυπόγραφο πρακτικό έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του κρατικού ωδείου Θεσσαλονίκης στοχοποιούνται ονομαστικά το προσωπικό του ωδείου και ο διευθυντής για '' παραχώριση'' του κτιρίου σε ''αγνώστους''.

Δευτέρα 25/10 έσπασε η κατάληψη καθώς εισέβαλε ο διευθυντής με άλλους δύο υπαλλήλους του ωδείου διεκδικώντας το κτίριο. Κατόπιν εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ευθύμιος Ευθυμιάδης, ο οποίος συγκρουόταν παροξισμικά και αφελώς με τους σπουδαστές, εναπέθετε ευθύνες στο διευθυντή για την ''παραχώριση '' του κτιρίου σε ''αγνώστους'' και με αφορμή το παραπάνω εκβίαζε τους υπαλλήλους του ωδείου αυθαίρετα με απολύσεις. Μέσα από αυτό το διαπληκτισμό αυτόβουλα ο διευθυντής κάλεσε την αστυνομία προκειμένου να αποσυρθεί ο Ευθυμιάδης. Με την πρόφαση αυτή επετεύχθη η δίωξη των σπουδαστών από το κτίριο κάτι που φανερώνει την κοινή κατεύθυνση του διευθυντή και των διοικητικών οργάνων του ιδρύματος.
Οι αποκαλούμενοι ''άγνωστοι'' έχοντας σα βασικούς στόχους την κοινοποίηση των αιτημάτων μας, σύμπραξη των τριών συλλόγων του Κ.Ω.Θ.(σπουδαστών, καθηγητών, γονέων και κηδεμόνων) και την ένταξη του ωδείου στην κοινωνική του διάσταση με μέσο την κατάληψη πραγματοποίησαν τα εξής:
  • προβολές ντοκυμαντερ κοινωνικού και εκφραστικού περιεχομένου
  • δυήμερο με παρουσία σχημάτων που απαρτίζουν άτομα εντός και εκτός του ωδείου, συλλογικές κουζίνες, παλιάτσους για παιδιά και συζήτηση-εκδήλωση με θέμα '' Αυτο-οργανωμένη έκφραση: ανάγκη για το σήμερα, πρόταση για το αύριο''
  • επικοινωνία με καλλιτεχνικούς και ακαδημαϊκούς χώρους (ΚΘΒΕ, Καλών Τεχνών κ.α.)
  • τρία καλέσματα γενικών συνελεύσεων των τρίων συλλόγων του ωδείου για σύμπραξη και συνυπογραφή των αιτημάτων
  • στα πλαίσια της πόλης έλαβαν μέρος αφισοκολλήσεις και μια μικροφωνική.
Οι δράσεις αυτές διέκοψαν την θεσμική οπισθοχώρηση και το γραφειοκρατικό μπλοκάρισμα πετυχαίνοντας τη μαζική στήριξη ενδοωδειακού και εξοωδειακού κόσμου.
Στις 29/10/2010 γίνεται επανακατάληψη του κτιρίου και ακολουθούν σχεδόν επαναληπτικά τα εξής:
Το ήδη στοχοποιημένο προσωπικό του ωδείου(διευθυντής και κλειτήρες) επέμενε να παρευρίσκεται εντός, καλώντας παράλληλα τα μέλη του Δ.Σ., ώστε να αποποιηθεί της ευθύνης του κτιρίου. Αρνούμενοι οι σπουδαστές την είσοδο του προέδρου Λεφάκη, ο διευθυντής ξανακαλεί την αστυνομία. Με την άφιξη δύο ακόμη μελών του Δ.Σ. και μετά από την πολύωρη παρουσία τους έξω από το κτίριο ορίστηκε μία συνάντηση των 3 συλλόγων με αυτό.
Εν κατακλείδι με τη συνέχεια της κατάληψης επανεκθέτουμε τα αιτήματά μας παρά την αδιαφορία και την τρομοκρατία που συνεπάγεται αυτής.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Κ.Ω.Θ