Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη της "Ελεύθερης Αττικής"

Επίθεση με πέτρες και γιαούρτια δέχτηκε από ομάδα περίπου 30 ατόμων δέχτηκε ο Αλέκος Αλαβάνος και τα άτομα που τον συνόδευαν, στον Άγιο Παντελεήμονα, κατά την περιοδεία του ως υποψήφιος Περιφερειάρχης με την παράταξη «Ελεύθερη Αττική».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού "Ελεύθερη Αττική" είχε προγραμματίσει για σήμερα επίσκεψη στις περιοχές από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι την πλατεία Αμερικής. Κατά την άφιξή του στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, ομάδα 30 ατόμων που βρισκόταν στο χώρο μπροστά από την εκκλησία, φώναξαν συνθήματα εναντίον του ενώ πέταξαν πέτρες, γιαούρτια και ξύλα.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άτομα που μετείχαν στα επεισόδια, πέταξαν στον χώρο φυλλάδια της "Χρυσής Αυγής". Ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος κατήγγειλε το γεγονός τονίζοντας ότι η αστυνομία άφησε ελεύθερο το έδαφος να καλλιεργηθεί η βία, ενώ στη συνέχεια με την παρουσία της επάνω στην πλατεία συγκάλυψε τους δράστες της επίθεσης.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η παράταξη «Ελεύθερη Αττική» δεν αναγνωρίζει κανένα άβατο πουθενά στην πόλη και ιδιαίτερα στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα.
Ανάμεσα σε όσους δέχτηκαν επίθεση ήταν και μια νεαρή κοπέλα που ακολουθούσε την περιοδεία και είναι μέλος της κίνησης «Απελάστε το ρατσισμό», με αποτέλεσμα να σπάσουν τα δόντια της, όταν την απομόνωσαν μέλη των ίδιων φασιστικών ομάδων και τη χτύπησαν. Απειλητικό τηλεφώνημα για τη σωματική της ακεραιότητα δέχτηκε, πριν από λίγο, από άγνωστο, η δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου, την ώρα που κάλυπτε την περιοδεία ασκώντας το δημοσιογραφικό της καθήκον. Ο Αλέκος Αλαβάνος συνέχισε την περιοδεία του στην πλατεία Αμερικής. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε καμία προσαγωγή.
«Μετά τις κατ’ εξακολούθησιν ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, οι γνωστές ακροδεξιές ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή επιτέθηκαν εναντίον του πρώην Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου. Πέρα από την απερίφραστη καταδίκη μας για την τραμπούκικη επίθεση εναντίον του, δηλώνουμε πως τέτοιου είδους πρακτικές θα μας βρουν όλους απέναντι», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.
«Ταυτόχρονα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τις ευθύνες της αστυνομίας, που με τη στάση της καλύπτει και ενθαρρύνει την ανεξέλεγκτη δράση ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων στην περιοχή. Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι μεγάλες», καταλήγει ο ΣΥΝ.
Οι εκπρόσωποι της Ελεύθερης Αττικής κατήγγειλαν ότι η αστυνομία -η οποία ήταν παρούσα στα επεισόδια με δύναμη περίπου 50 ανδρών- δεν προστάτευσε τον Αλέκο Αλαβάνο και τους ίδιους.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, σε δήλωσή του ανέφερε ότι "η "Ελεύθερη Αττική" δεν αναγνωρίζει κανένα άβατο, ούτε στον Άγιο Παντελεήμονα, ούτε πουθενά αλλού".
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, προκειμένου να υπάρξει επίσημη απάντηση σε όσα καταλογίζει στις αστυνομικές αρχές ο υποψήφιος περιφερειάρχης.
πηγές tvxs:gr; enet:gr