Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία : Το κίνημα Δεν πάει διακοπές (για αυτό ίσως να νιώθει και μια ελαφριά κόπωση)


Ο νόμος ψηφίστηκε, και ο υπουργός εργασίας δήλωσε κυνικά πως όλοι οι πολίτες της Γαλλίας οφείλουν να τον δεχτούν και να τον σεβαστούν. Από την άλλη το συνδικάτο της CFDT πρότεινε στο MEDEF, τον γαλλικό σύνδεσμο βιομηχάνων, να συζητήσουν για το ζήτημα της εργασίας.
Η κυβέρνηση του Σαρκοζί φυσικά χειροκρότησε αυτή την κίνηση, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάποια έξοδο από τις κινητοποιήσεις. Το συνδικάτο της
CGT από την άλλη αν και ισχυρίζεται πως οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, ωστόσο δεν ενθαρύνει πλέον τις απεργίες. Τα ΜΜΕ από την αρχή της βδομάδας προαναγγέλλουν λίγο πολύ το τέλος των κινητοποιήσεων και τους δίνουν ολοένα και λιγότερο χώρο και χρόνο στις ειδήσεις τους.
Και όμως σήμερα 2 εκατομμύρια κατέβηκαν και πάλι, για έβδομη φορά, στους δρόμους. Μπορεί να ήταν λιγότεροι από την προηγούμενη φορά, αλλά το εύρος της κινητοποιήσης παραμένει πολύ μεγάλο. Πρέπει να πάρουμε υπόψη επίσης ότι αυτή η βδομάδα είναι βδομάδα διακοπών για τους γάλλους, και ότι η κινητοποίηση είχε επιτυχία ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Μια επιτυχία που δεν φαίνεται μόνο στους αριθμούς αλλά και στις διαφορετικές δράσεις και πρωτοβουλίες που αυξάνουν και πληθαίνουν. Από τα ταμεία υποστήριξης των απεργών, τα ανοιχτα καλέσματα για τις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, μέχρι τους αλληλέγγυους γραφίστες, το κίνημα ανακαλύπτει και επαναδημιουργεί δεσμούς αλληλεγγύης.