Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ο Μάικ Λη ακυρώνει επίσκεψη στο Ισραήλ λόγω του νομοσχεδίου για τον όρκο πίστης

Ο βραβευμένος με βραβείο BAFTA σκηνοθέτης Μάικ Λη αποσύρθηκε από εκπαιδευτικό ταξίδι στο Ισραήλ εξαιτίας της ανησυχίας του σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τον όρκο πίστης στη χώρα. Ο Λη είπε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να λάβει μέρος στο πρόγραμμα των «μεγάλων δασκάλων» στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Sam Spiegel της Ιερουσαλήμ. Σε επιστολή του προς τον διευθυντή της σχολής Renen Schorr ανέφερε διάφορες πολιτικές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του όρκου, που θα απαιτεί από μη Εβραίους που αιτούνται την ισραηλινή υπηκοότητα να ορκίζονται πίστη στο Ισραήλ ως ένα «εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος».

«Όπως γνωρίζετε, πάντα είχα σοβαρούς ενδοιασμούς να έρθω, αλλά άφησα τον εαυτό μου να πειστεί από την ειλικρίνεια και την αφοσίωσή σας», έγραψε ο Λη. «Και είναι εξαιτίας αυτών των ιδιαίτερων αρετών σας που λυπάμαι ιδιαίτερα που θα πρέπει να σας απογοητεύσω. Αλλά δεν έχω καμία απολύτως άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να έρθω, δεν θέλω να έρθω και δεν έρχομαι.
»Οκτώ εβδομάδες μετά το γεύμα μας, έλαβε χώρα η ισραηλινή επίθεση στον στολίσκο. Καθώς έβλεπα τον κόσμο να καταδικάζει αυτή τη βαρβαρότητα όπως έπρεπε, σχεδόν ακύρωσα [το ταξίδι]. Τώρα εύχομαι να το είχα κάνει και κατηγορώ τη δειλία μου που δεν το έπραξα.
»Από τότε η κυβέρνησή σας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω όλα όσα έχουν λάβει χώρα… Δεν είχα ακόμη αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να αποσυρθώ μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά η επανέναρξη της παράνομης οικοδόμησης στη Δυτική Όχθη με έκανε να αρχίσω να το σκέφτομαι σοβαρά. Και τώρα έχουμε τον Όρκο Πίστης.
»Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι – πέρα από τον συνεχιζόμενο εγκληματικό αποκλεισμό της Γάζας, για να μην αναφερθώ στους ασταμάτητους πυροβολισμούς αθώων ανθρώπων εκεί πέρα, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων…»
Ο Schorr απήντησε με δική του επιστολή, στην οποία ανέφερε το ιστορικό συνεργασίας του Σαμ Σπήγκελ με Παλαιστίνιους σκηνοθέτες και είπε ότι η σχολή δεν θα έπρεπε να τιμωρείται για τις ενέργειες τις κυβέρνησης.
«Συμφωνήσαμε να καλέσουμε μια συνέντευξη τύπου όπου θα είχατε την ευκαιρία να εκφράσετε τις οξείες αντιρρήσεις σας στην ισραηλινή πολιτική, εάν το επιθυμούσατε», είπε. «Ο αντίκτυπος των λεγομένων σας εδώ – από την Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και τη Τζενίν – θα είχε ακουστεί πολύ διαφορετικά.
»Εδώ επίσης θα σας παρουσιαζόταν η πραγματική ευκαιρία να μιλήσετε σε καρδιές και μυαλά και να έχετε απευθείας επιρροή στην κοινή γνώμη και συνείδηση. Να αγγίξετε το μέλλον. Να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις πραγματικότητες. Παρόλα αυτά επιλέξατε να μείνετε μακριά».
Ένας αριθμός σκηνοθετών και ηθοποιών έχει επιλέξει να μποϊκοτάρει τα ισραηλινά φεστιβάλ κινηματογράφου και άλλες εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πολιτικών ενεργειών της χώρας. Τον Ιούλιο μεταδόθηκε ότι η Μέγκ Ράιαν και ο Ντάστιν Χόφμαν αποσύρθηκαν από το φεστιβάλ κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ εξαιτίας της ανησυχίας τους για την επίθεση της χώρας στον στολίσκο βοήθειας προς τη Γάζα, που άφησε εννιά νεκρούς νωρίτερα φέτος.
http://intifadagr.wordpress.com/