Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τρομοκρατική φασιστική επίθεση στο υπό κατάληψη πανεπιστήμιο

Παρακρατική επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό καταγγέλει το Συντονιστικό Κατάληψης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Ο μηχανισμός τοποθετήθηκε μπροστά σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, την ώρα που το πανεπιστήμιο τελεί υπό κατάληψη, με αφορμή τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και ενόψει των επερχόμενων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.
Από την έκρηξη κινδύνεψαν μέλη των φοιτητικών συλλόγων που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην κατάληψη, ενώ καταστρέφηκε ολοσχερώς το στέκι, η βιβλιοθήκη και το αρχείο του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχείο και βιβλία χρησιμοποιήθηκαν ως προσάναμμα για τη φωτιά, ενώ οι δράστες φεύγοντας άφησαν πίσω τους νεοναζιστικά σύμβολα.
Το Συντονιστικό των φοιτητών καλεί σε μαζική συμμετοχή στη νέα Γενική Συνέλευση σήμερα το μεσημέρι, αλλά και στην αυριανή πορεία (18.00 Δημαρχείο). 
Ολόκληρη η ανακοίνωση:




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Α.Ε.Ι. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

          Μετά από Γενική Συνέλευση φοιτητών όλων των σχολών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου πάρθηκε απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (κατάληψη, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις) εν όψει της συνόδου των πρυτάνεων για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, απότοκο της επιβολής του μνημονίου. Η συμμετοχή των φοιτητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και απέδειξε ότι οι φοιτητές δεν παζαρεύουν τη διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Η υπουργός επέλεξε να κρατήσει μακριά τους φοιτητές χρησιμοποιώντας την καταστολή της αστυνομίας και του παρακράτους. Η πορεία των φοιτητικών συλλόγων, που είχαν αποφασίσει να διαδηλώσουν μέχρι το ξενοδοχείο όπου γινόταν η σύνοδος των πρυτάνεων, διακόπηκε βίαια και αντιδημοκρατικά από τα Μ.Α.Τ.
          Απέναντι στη μαζική δράση του φοιτητικού κινήματος, οι μηχανισμοί του παρακράτους έδρασαν με προβοκατόρικο τρόπο, στήνοντας αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι που βρίσκεται στο υπό κατάληψη πανεπιστήμιο. Στο χώρο του πανεπιστημίου εκείνη την ώρα υπήρχαν μέλη του φοιτητικού συλλόγου, οι οποίοι από τύχη γλίτωσαν από τα θραύσματα της έκρηξης. Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς ο χώρος, ενώ είναι χαρακτηριστικό της φασιστικής νοοτροπίας των δραστών ότι η βιβλιοθήκη και το αρχειακό υλικό του στεκιού χρησιμοποιήθηκαν ως προσάναμμα. Φεύγοντας, οι δράστες άφησαν την υπογραφή τους (νεοναζιστικά σύμβολα) στο χώρο της επίθεσης.
          Η επίθεση αυτή δεν είχε ως στόχο μόνο το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι. Είχε ως στόχο το άσυλο, την κατάληψη ως μέσο πάλης και ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα. Πρόκειται για μια προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
          Τέτοιες ενέργειες, όμως, δεν τρομοκρατούν το φοιτητικό κίνημα, αλλά αντίθετα το συσπειρώνουν και το κάνουν πιο δυναμικό, αποφασιστικό και μαχητικό. 
          Καλούμε τους φοιτητές να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση όλων των σχολών την Δευτέρα στις 14.00 στη Δ3.
Καλούμε όλον τον κόσμο στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 18.00 στο Δημαρχείο.




ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Α.Ε.Ι. ΡΕΘΥΜΝΟΥ