Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Φριχτό εργατικό ατύχημα σε Σούπερ Μάρκετ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, 30χρονη μητέρα δυο παιδιών, ταμίας σε σουπερ-μάρκετ γνωστής αλυσίδας, έχασε το χέρι της όταν υποχρεώθηκε να εργαστεί στο τμήμα κρεάτων, όπου επιπλέον τα μηχανήματα ήταν απαρχαιωμένα και χωρίς τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.
Η Θεοδώρα Σαμαρά, προσέφυγε στο τμήμα εργατικών διαφορών του Πρωτοδικείου της Αθήνας, διεκδικώντας αποζημίωση από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.
Η 30χρονη, η οποία -όπως αναφέρει στην αγωγή της- είχε προσληφθεί τον Φεβρουάριο του 2008 ως πωλήτρια και στην πραγματικότητα της είχε ανατεθεί η θέση του ταμία, "Ποτέ" τονίζει, "δεν είχα απασχοληθεί στο τμήμα κρεάτων και ειδικότερα στην κοπή κιμά...", υποστηρίζει ότι, την 2-2-2009 στις 10 το πρωί και ενώ βρισκόταν στη θέση της στο ταμείο, της δόθηκε εντολή από την προϊσταμένη να πάει στο τμήμα κρεάτων, λόγω του ότι η υπεύθυνη υπάλληλος του τμήματος είχε σταλεί σε άλλη εργασία.
Φοβούμενη να αρνηθεί -όπως αναφέρει στην αγωγή- για μη χάσει τη δουλειά της και "με δεδομένη την πίεση χρόνου που αντιμετώπιζα να εξυπηρετήσω τους πελάτες, την απειρία μου και κυρίως την απουσία του προστατευτικού πλέγματος" η εργαζόμενη έχασε το χέρι της. 
Αποκαλυπτικός για όσα συνέβησαν υπήρξε χθες στο δικαστήριο και ο συνάδελφός της, που κατάφερε να την απεγκλωβίσει από τη μηχανή του κιμά, ενώ από την πλευρά της εταιρείας κατέθεσε η υπεύθυνη 13 υποκαταστημάτων, η οποία υποστήριξε ότι το προστατευτικό πλέγμα το αφαιρούσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατί δεν ήταν βολικό, ενώ χαρακτήρισε την εταιρεία "μια φτωχή επιχείρηση". Επιπλέον είπε ότι ο ιδιοκτήτης προσφέρθηκε να πληρώνει το ενοίκιο στην παθούσα και να της δώσει ένα ποσό. Αποστομωτική ήταν η αντίδραση των συνηγόρων της παθούσας, οι οποίοι προσκόμισαν στο δικαστήριο καταθέσεις άλλων εργαζομένων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι από το 2002 δεν υπήρχε προστατευτικό στη μηχανή, ενώ ανέφεραν ότι πρόκειται "περί πολυεθνικής εταιρείας".
Καταπέλτης και η έκθεση των επιθεωρητών του υπουργείου Απασχόλησης, που ανέφερε: "Το ατύχημα οφείλεται σε έλλειψη μέτρων ασφαλείας...", ενώ επεσήμαναν ότι "για την τοποθέτηση προφυλακτήρα στη μηχανή κοπής κιμά υπήρχε σχετική υπόδειξη από τον τεχνικό ασφαλείας στις 19-9-2002 και 6-2-2004". Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ