Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός 2011: Μείωση στο 7,4% το έλλειμμα. Πάνω από 14 δις τα πρόσθετα μέτρα

Μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 έναντι 9,4% το 2010, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Με τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, τα οποία διαμορφώνονται στα 14 δισ. ευρώ, το 2010 επιτυγχάνεται μια μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ. 


Το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,4% όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο σημαίνει πως θα διαμορφωθεί στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, 11% στο 13% ενώ ο χαμηλός συντελεστής 5,5% γίνεται 6,5% στον οποίο εντάσσονται πλέον ξενοδοχεία και φάρμακα.
Για το 2011, ο στόχος για το έλλειμμα είναι τα 17 δις. ευρώ ή περίπου 7,4% του ΑΕΠ. Δηλαδή, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλαιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και κάνει λόγο για εξορθολογισμό των δαπανών, μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη, και οι ΔΕΚΟ, πάταξη της φοροδιαφυγής, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις του υπουργού οικονομικών με την τρόικα οριστικοποιήθηκε ότι η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από την Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, θα πρέπει γίνει εξ ολοκλήρου το 2011 και το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει ήδη μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ύψους 9,15 δισ. ευρώ, στον νέο προϋπολογισμό αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5- 4 δισ. ευρώ πράγμα που κάνει πολύ πιθανή την επέκταση των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης στη λογική της αύξησης των έμμεσων φόρων και της μείωσης των δημοσίων δαπανών.