Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αποτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων σε Δήμο Βόλου και Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στο δεύτερο γύρο και με ρυθμιστή τις δυνάμεις της αριστεράς θα κριθούν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σε Βόλο και θεσσαλίαμ αφού οι διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων τόσο στο δήμο, όσο και στην περιφέρεια είναι εύκολα αναστρέψιμη.


Δήμος Βόλου


Στο δήμο Βόλου, μια σύγχρονη ανεργούπολη που υποφέρει χρόνια από τη συνειδητή πολιτική της
αποβιομηχάνισης και των απολύσεων με πρόσχημα την κρίση, που οι πολίτες της βιώνουν καθημερινά την περιβαλλοντική υποβάθμιση και πληρώνουν το ακριβότερο και ταυτόχρονα το χειρότερο ποιοτικά νερό σε σχέση με τα υπόλοιπα αστικά κέντρα, η προεκλογική συζήτηση κινήθηκε σε αναντίστοιχα χαμηλούς τόνους.
Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗ.ΑΡΙ. και των Οικολόγων-Πράσινων, Πάνος Σκοτινιώτης (πρώην στέλεχος του ΣΥΝ και τ. Νομάρχης Μαγνησίας) συγκέντρωσε 37,85% και προηγέιται ελαφρά της Ζέττας Μακρή (υπ. ΝΔ) που πήρε 35,93%. Ο Σκοτινιώτης προσπάθισε να εμφανιστεί ως ένας υπερκομματικός προοδευτικός υποψήφιος, που θα εγγυόταν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ, την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, τις θέσεις εργασίας στο νέο δήμο και την επανένωση της πόλης με τη Ν. Ιωνία που είχε διαχωριστεί κατά τον εμφύλιο. Δύσκολα όμως μπορούσαν οι υποψήφιοί του να κρύψουν την ταύτισή τους με τον Καλλικράτη και το Μνημόνιο, το οποίο άλλωστε και θεωρούσαν δεδομένο. Από την άλλη, δε φαίνεται να πείθει ιδιαίτερα και ο όψιμος αντιμνημονιακός λόγος της γνωστής λαϊκίστριας Ζ. Μακρή, η οποία απέφυγε συν τοις άλλοις να δεσμευτεί για τα φλέγοντα τοπικά ζητήματα (Ξενία, ΔΕΥΑΜΒ, Δημοτικό Ραδιόφωνο, Χιλιαδού, κλπ).

Περιφέρεια Θεσσαλίας 



Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην περιφέρεια Θεσσαλίας αυτή τη φορά όμως με ένα ελαφρύ προβάδισμα του υποψηφίου της ΝΔ Κ. Αγοραστού (38,59%) έναντι του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Α. Παπατόλια (34,85%). Πέρα από την τοπικιστική κόντρα Λάρισας- Βόλου το παραπάνω αρνητικό για τον Παπατόλια αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευτεί και με βάση την πλήρη ταύτιση του τελευταίου με την κυβέρνηση και το μνημόνιο αλλά και του ξύλινου, τεχνοκρατικού προφίλ που είχε καθόλη την προεκλογιή περίοδο. Στα θετικά της αναμέτρησης πρέπει να σημειώσουμε την υποτονική παρουσία της ακροδεξιάς σε Βόλο και Θεσσαλία. Στο δήμο Βόλου το ΛΑΟΣ και η Χρυσή Αυγή εκφράστηκαν μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ζ. Μακρή, ενώ στη Θεσσαλία, ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ απέσπασε ένα μέτριο ποσοστό της τάξης του 4,5%.


Αριστερά: Δυνατότητες αλλά και κατωτερότητα των περιστάσεων


Ιδιαίτερα ενισχυμένη βγαίνει συνολικά η Αριστερά στο Δήμο Βόλου με τον υποψήφιο του ΚΚΕ Απ. Νάνο να συγκεντρώνει 15,23% και του ΣΥΝ Μ. Πατσιαντά 11%. Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά της αριστεράς μετά από πολλά χρόνια, ενώ στα αστικά κέντρα του νέου δήμου είναι ακόμα ψηλότερα. Συγκεκριμένα, στα όρια του παλιού δήμου Βόλου οι δύο συνδυασμοί αθροιστικά προσεγγίζουν το 30% , ενώ στη λαϊκή Ν. Ιωνία το 35%. Ο Μ. Πατσιαντάς- παρά το ότι δε στηρίχτηκε από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανεβάσει αισθητά την απήχηση του χάρη στη συμμετοχή στη νέα κίνηση του σχήματος «Ν. Ιωνία- Ανθρώπινη πόλη», μιας παράταξης με ιστορία και ρίζες στην τοπική κοινωνία, στο προφίλ του υπερασπιστή των εργατών μέσα από τη νομική υποστήριξη που παρείχε όλα τα τελευταία χρόνια σε απολυμένους και στη στήριξη από ΠΑΣΟΚογενείς προσωπικότητες, όπως ο πρώην δήμαρχος Γ. Στάμου. Στα αρνητικά της κίνησης μπορούμε να αναφέρουμε το χλιαρό αντιμνημονιακό της λόγο, τα μπανάλ συνθήματα και την ασαφή της θέση για τους Μεσογειακούς Αγώνες.
Από την άλλη, στην περιφέρεια, έχουμε πλήρη κατίσχυση του ΚΚΕ στο χώρο της Αριστεράς. Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Β. Μπούτας κατάφερε να πάρει πάνω από 13% , ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΝ Κ. Πουλάκης περιορίστηκε σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από 3%. Εδώ  μεγάλες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του τοπικού ΣΥΝ που επέβαλλαν την υποψηφιότητα ενός ανθρώπου ταυτισμένου με το
καθεστώς Σκοτινιώτη- πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τις υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες μέχρι και την τελευταία στιγμή συζητούσαν την κάθοδο με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Κομμάτι από τη δυσαρέσκεια πήρε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο υποψήφιος της οποίας με ποσοστό 1,7% ξεπέρασε τον υποψήφιο της ΔΗ.ΑΡΙ και κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


ΥΓ: Αρνητική εξέλιξη είναι ο αποκλεισμός από το δεύτερο γύρο - για μόλις 26 σταυρούς- του δημάρχου Τυρνάβου που κατέβηκε με το ΚΚΕ αλλά είχε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ίσως το κόστος που πλήρωσε το ΚΚΕ από την προσπάθεία του να καταγράψει στενά κομματικά ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα.