Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Στο δρόμο οι Ιταλοί φοιτητές

Στο δρόμο κατέβηκαν χθες χιλιάδες Ιταλοί φοιτητές διαδηλώνοντας ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι η οποία επισύρει τεράστιες περικοπές από τον κρατικό προυπολογισμόγια την παιδεία . Πορείες έγιναν σε πάνω από 100 πόλεις της Ιταλίας με χαρακτηριστική αυτή στην άλλοτε φοιτητούπολη Λ`Ακουϊλα η οποία επλήγη από τον σεισμό του 2009. Συνθήματα όπως "Ποιο μέλλον μέσα από τα ερείπια"



Οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ιταλία ξεπέρασαν τις 100. Είναι ενδεικτικό ότι πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μέχρι και στην πόλη Λ' Άκουϊλα της επαρχίας Αμπρούτσι, η οποία σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του Απριλίου 2009. Στη Ρώμη, η διαδήλωση ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα με προορισμό την Πλατεία Ναβόνα. Στο Παλέρμο, οι 7.000 φοιτητές φορώντας λευκές μάσκες κατέλαβαν μετά το τέλος της πορείας τους την Πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση κατά 90% των σπουδαστικών επιχορηγήσεων.

Στη Φλωρεντία, οι φοιτητές που ξεπερνούσαν τις 5.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν πίσω από το κεντρικό πλακάτ με το σύνθημα "Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε κρίσιμη κατάσταση". Τέλος, στο Μιλάνο, οι προθήκες μιας τράπεζας καταστράφηκαν από επίθεση ομάδας νεαρών και πολλά καταστήματα και τράπεζες καλύφθηκαν με γκράφιτι κατά τη διάρκεια της πορείας.

Η ιταλική κυβέρνηση υιοθετεί μία σειρά από μέτρα λιτότητας για την επόμενη διετία, με στόχο να εξοικονομήσει 9 δισ. ευρώ, ενώ συνέπεια των περικοπών θα είναι η μείωση 130.000 θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση μέσα στην 5ετία 2009-13.
Η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια προβλέπει κυρίως την συγχώνευση των μικρώτερων ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και μείωση της θητείας των πρυτάνεων.
Για την υπουργό Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι, οι φοιτητικές διαδηλώσεις απλώς "αντανακλούν τα παλιά συνθήματα εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το κατεστημένο καθεστώς, εκείνων που εξ υπαρχής είναι ενάντιοι σε κάθε είδους αλλαγή". Πρόσθεσε ότι η Ιταλία πρέπει να αποκτήσει "πιο ποιοτικές σχολές, καλύτερα συνδεδεμένες με τον κόσμο της εργασίας και πιο διεθνοποιημένες".
Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν πως αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί κυρίως στην περιστολή των δαπανών, κυρίως μέσω της μη ανανέωσης των συμβολαίων ορισμένου χρόνου δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.

Τα επόμενα βήματα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ιταλία καθόρισε, στο μεταξύ, χθες, ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά τη συνάντησή του με τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι, αντίστοιχα. Οι τρεις ανώτατοι θεσμικοί ιθύνοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπερψηφισθεί, πρώτα, από το Κοινοβούλιο ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 και στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση του "Καβαλιέρε", συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των βουλευτών.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παρουσιασθεί ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας στις 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κοριέρε Ντέλα Σέρα", στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και η υφυπουργός Ντανιέλα Σαντανκέ, έχουν εντατικές επαφές με αρκετούς βουλευτές που ακολούθησαν τον Τζανφράνκο Φίνι στη σύσταση του κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία" και καταβάλλουν προσπάθειες για να τους πείσουν να επιστρέψουν στον μπερλουσκονικό "Λαό της Ελευθερίας".

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", συνεχίζεται η καθοδική πορεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας της εταιρείας Ipr Marketing, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός χαίρει πια της εμπιστοσύνης μόλις του 35% των Ιταλών. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο ήταν 39% και τον Οκτώβριο 37%. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, ο μπερλουσκονικός "Λαός της Ελευθερίας" βρίσκεται στο 28,5%, το κεντροαριστερό "Δημοκρατικό Κόμμα" στο 26% και η "Λέγκα" στο 12,5%.
Πηγή Αυγή, tvxs