Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αντί για έξωση, απέλαση!

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ένοικοι του Ξενώνα Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζουν ένα ακόμα, πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά, πρόβλημα. Η Αστυνομία αρνείται να αναγνωρίσει τον ξενώνα ως τόπο κατοικίας και έτσι δεν ανανέωνει τις άδειες παραμονής. Αποτέλεσμα: οι πρόσφυγες απειλούνται με σύλληψη, ακόμα και με απέλαση.
Σύμφωνα με τη σημερινή καταγγελία της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, τις προηγούμενες ημέρες πρόσφυγας - ένοικος του ξενώνα συνελήφθει έξω από το σχολείο των παιδιών του και κρατήθηκε για αρκετές ημέρες.
Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, η οποία έχει αναλάβει μαζί με τους ενοίκους τη διαχείριση του ξενώνα από τον περασμένο Φλεβάρη, όταν η χρηματοδότηση πάγωσε και η προηγούμενη διοίκηση εγκατέλειψε, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 1 το μεσημέρι έξω από τη Γ.Γ. Μακεδονίας Θράκης. Την ίδια ώρα, θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:


Δελτίο Τύπου                                                                                               18/10/2010


Αντί για έξωση, απέλαση!   

Πέρσι το Φλεβάρη, το Υπουργείο Υγείας σταμάτησε τη χρηματοδότηση του Ξενώνα Προσφύγων. Το ίδιο έγινε τους επόμενους μήνες με άλλους χώρους φιλοξενίας, αποδεικνύοντας ότι η διάλυση των υποστηρικτικών δομών αποτελεί συνειδητό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.
Παρόλα αυτά ο Ξενώνας στη Θεσσαλονίκη έμεινε ανοιχτός και λειτουργεί εδώ και μήνες, ως ένας ανοιχτός, αυτοοργανωμένος χώρος φιλοξενίας. Με την ευθύνη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, την εθελοντική δουλειά και την υλική ενίσχυση από εκατοντάδες πολίτες και κοινωνικές οργανώσεις, και κυρίως με την αυτοοργάνωση των ίδιων των ενοίκων, ο Ξενώνας όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά αποτελεί πια ένα υποδειγματικό εγχείρημα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η κυβέρνηση και το κράτος από την πλευρά τους αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν και να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του ξενώνα με δημόσια χρηματοδότηση, διαφανή διοίκηση και κοινωνικό έλεγχο. Ακόμα περισσότερο όμως, βάζουν συνεχή εμπόδια στη λειτουργία του ξενώνα (διακοπή ρεύματος κοκ).
Τώρα όμως, ξεπέρασαν κάθε όριο. Η Αστυνομική Διεύθυνση που είναι υπεύθυνη για την ανανέωση της άδειας παραμονής των αιτούντων άσυλο («ροζ κάρτα»), αρνείται να δεχτεί τον ξενώνα ως διεύθυνση κατοικίας των προσφύγων και δεν τους ανανεώνει την άδεια. Ενώ τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, όπως και η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης αλλά και η ίδια η Αστυνομία γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ξενώνας λειτουργεί, αρνούνται να τον αναγνωρίσουν, καταδικάζοντας έτσι τους πρόσφυγες στην παρανομία και τελικά στην απέλαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις περασμένες ημέρες η Αστυνομία συνέλαβε ενάν από τους ενοίκους, πατέρα ανήλικων παιδιών, έξω μάλιστα από το σχολείο που περίμενε τα παιδιά του, γιατί δεν είχε μπορέσει να ανανεώσει την άδεια του!
Εκεί λοιπόν που η κυβέρνηση και η αστυνομία απειλούσαν τους πρόσφυγες με έξωση, τώρα τους απειλούν με συλλήψεις και απελάσεις. Όπως όμως αντισταθήκαμε μαζί με την κοινωνία της πόλης και αποτρέψαμε το κλείσιμο του ξενώνα, θα αντισταθούμε και σε αυτό τον παραλογισμό.
Την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι, ζητήσαμε συνάντηση με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης. Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των προσφύγων και αλληλέγγυοι πολίτες θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας (πρ. Υπουργείο).

Μαζί με το δελτίο, επισυνάπτουμε την ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και της Συνέλευσης του Ξενώνα, για την έναρξη της φετινής λειτουργίας, η οποία καλεί για συμμετοχή και υποστήριξη του εγχειρήματος.  

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Διαχειριστική Συνέλευση Ξενώνα