Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Δημοτικές Εκλογές 2010: Περιφερειακοί δήμοι Θεσσαλονίκης

4 δημάρχους ανέδειξε ο α’ γύρος των δημοτικών εκλογών στους 13 περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης.  Δήμαρχοι εκλέχθηκαν στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης. Διατηρούν τους δήμους που διοικουσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κατέγραψε δυνάμεις η Αριστερά.

Από τους 4 δήμους που εξέλεξαν από τον πρώτο γύρο επικράτησαν στους 2 οι υποψήφιοι της ΝΔ, και στους άλλους 2 ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος. Συγκεκριμένα στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ο Λάζαρος Κυρίζογλου, νυν δήμαρχος Αμπελοκήπων και στέλεχος της ΝΔ, κατάφερε με 54,4% να επικρατήσει της Βούλας Τεκτονίδου του ΠΑΣΟΚ που έλαβε 29.6% ενώ στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη ο Ιγνάτιος Καϊτετζίδης της ΝΔ επικράτησε του Νικόλαου Νυφούδη του ΠΑΣΟΚ με 56,9% έναντι 27,7% αντίστοιχα. Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Σίμος Δανιηλίδης επικράτησε εύκολα όπως αναμενόταν με 59,6% έναντι 19,1% του Δημήτρη Ζιγκερίδη της ΝΔ. Στον Δήμο Θέρμης ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, επί 12ετία δήμαρχος Θέρμης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και υποστηριζόμενος από την Δημ. Αριστερά, με 66,2% δεν άφησε περιθώριο στον υποψήφιο της ΝΔ Κώστα Βεζυρτζή (22,5%) να τον απειλήσει.
Στους υπόλοιπους 9 δήμους η μάχη θα συνεχιστεί την δεύτερη Κυριακή.  Αναλυτικότερα στον Δήμο Καλαμαριάς ο  Θεοδόσης Μπακογλίδης (48,7%) δείχνει ότι θα επικρατήσει άνετα του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (22,9%)  καθώς το ποσοστό που έλαβε στον α’ γύρο είναι αρκετό για να του εξασφαλίσει τη νίκη στον β’ γύρο. Στον Δήμο Παύλου Μελά το πλήθος των υποψηφιοτήτων ήταν τέτοιο που το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε χρίσμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Πολίχνης Κ. Θεοδωρίδης και ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης Διαμαντής Παπαδόπουλος πέρασαν στον β’ γύρο με τον υποψήφιο της ΝΔ και τον νυν δήμαρχο Σταυρούπολης και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Σ. Σερασίδη να μένουν εκτός β’ γύρου. Στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου αντίθετα οι δύο επικρατούντες για τον β’ γύρο, Χατζηβρέττας και Λαφαζανίδης προέρχονται από την ΝΔ και είναι οι δήμαρχοι Ευόσμου και Κορδελιού αντίστοιχα. Ο Απ. Καφαρίδης υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε πολύ χαμηλό ποσοστό 16,2% και έμεινε εκτός.
Στους δήμους της Β Θεσσαλονίκης η κατάσταση έχει ως εξής: αναμετρήσεις θρίλερ προβλέπονται σε όλες τις περιπτώσεις. Στον Δήμο Βόλβης όπου κατατάχθηκε πρώτος ο Δημήτρης Γαλαμάτης (ΝΔ) με 48,31% έναντι του Άγγελου Φραντζή (ανεξάρτητη υποψηφιότητα, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) με 46,59%, η μάχη για την επικράτηση θα είναι σκληρή. Στον Δήμο Δέλτα ο Ν. Γιουτίκας προηγείται με 31,93% έναντι του 31,47% του Σπύρου Σταματάκη. Η διαφορά τους από τον πρώτο γύρο είναι 150 ψήφοι, ενώ ρυθμιστής αναμένεται ότι θα είναι ο τρίτος πόλος, Γρ. Ουζούνης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά υποστηρίχθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους. Στον Δήμο Θερμαϊκού προηγείται με 34,29% ο Ιωάννης Αλεξανδρής (προέρχεται από τη ΝΔ) με δεύτερο τον Ιωάννη Μαυρομάτη (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) που έλαβε ποσοστό 32,38%. Ο τελευταίος προσβλέπει στη στήριξη του δημάρχου Επανομής Απόστολου Οικονομίδη που προέρχεται επίσης από το ΠΑΣΟΚ. Στον Δήμο Λαγκαδά ο “γαλάζιος” Γιάννης Καραγιάννης έρχεται πρώτος με ποσοστό 40,44% έναντι 26,86% του Γιάννη Αναστασιάδη, ο οποίος είναι αντάρτης της παράταξης της ΝΔ.  Στον Δήμο Χαλκηδόνας, ο Παναγιώτης Δαϊκούδης (αντάρτης της ΝΔ στον δήμο Κουφαλίων) πήρε τελικά την πρώτη θέση με 30,77% έναντι του Αριστείδη Αραμπατζή της ΝΔ που συγκέντρωσε 30,72%. «Καλό χαρτί» του κ. Δαϊκούδη θεωρείται ο πρώην αντινομάρχης Ι. Μπίκος που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του.  Τέλος στον Δήμο Ωραιοκάστρου ο Νίκος Μπάτος βρίσκεται πρώτος με 34,42% και ακολουθεί ο Δημήτρης Σαραμάντος με 23,72% αμφότεροι προερχόμενοι από τη ΝΔ και δήμαρχοι Ωραιοκάστρου και Καλλιθέας αντίστοιχα. Η μάχη θα είναι σκληρή μεταξύ των δύο αντιπάλων, παρά τη μεγάλη διαφορά, καθώς ο δεύτερος θα επιδιώξει συνεργασία με τον αποκλεισθέντα Αστέριο Γαβότση (δήμαρχο Μυγδονίας).
Όπως φαίνεται στους περιφερειακούς δήμους της Θες/νίκης οι υποψήφιοι που στηρίζει επίσημα η ΝΔ αλλά και όσοι προέρχονται από αυτήν καταγράφουν νίκες έναντι των αντιπάλων τους του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους δήμους της Β Θες/νίκης, εκτός από τον Δήμο Βόλβης, θα επικρατήσουν δήμαρχοι που προέρχονται από τον χώρο της δεξιάς.
Όσον αφορά τους δήμους του πολεοδομικού, οι 2 από τους 5 (Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Κορδελιού-Ευόσμου) παραμένουν στην ΝΔ ενώ οι υπόλοιποι εκτός απροόπτου θα παραμείνουν σε δημάρχους που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ (Καλαμαριά, Νεάπολη-Συκιές) ή προέρχονται από αυτό (Παύλου Μελά). Η Αριστερά από την πλευρά της δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση αν και σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν καλά αποτελέσματα από το ΚΚΕ σε περιοχές που έχει παραδοσιακά δυνάμεις όπως Αμπελόκηποι-Μενεμένη (13,5%),Καλαμαριά (15,8%), Νεάπολη-Συκιές (13%), Παύλου Μελά (11%). Οι υποψήφιοι που στήριξαν ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν τα ποσοστά των βουλευτικών έχοντας αλλού αυτόνομη κάθοδο σε Κορδελιο-Εύοσμο (3,4%) και συνεργάστηκε με την Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους σε άλλες περιπτώσεις (Καλαμαριά 5,6%, Νεάπολης-Συκεών 6,4%).