Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Αντισύνοδο, με εργαστήρια, συνελεύσεις αλλά και διαδηλώσεις, ετοιμάζουν κινήματα ειρήνης από όλο τον κόσμο, στις 19 με 21 Νοεμβρίου, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας.
Η Αντισύνοδος διοργανώνεται από την πλατφόρμα “No to War – No to Nato” (Όχι στον Πόλεμο, Όχι στο ΝΑΤΟ), με την υποστήριξη του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, του Stiftung Friedensbewegung και του Κόμματος της Αριστεράς της Γερμανίας. 
Το δίκτυο No to Nato ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2009 στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας. Η ιδρυτική διακήρυξη (εδώ στα αγγλικά), υπογράφτηκε από περισσότερες από 6.500 συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, προερχόμενες από 30 και παραπάνω χώρες. Ανάμεσά τους και πολλές ελληνικές, όπως το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Σταματήστε τον Πόλεμο, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και άλλοι. 
Οι σημαντικότερες μέχρι σήμερα δράσεις του δικτύου οργανώθηκαν ενάντια στην προηγούμενη σύσκεψη του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο και το Μπάντεν - Μπάντεν τον Απρίλη του 2009. 
Οι στόχοι της δικτύωσης για το 2010 επικεντρώνονται στη Νατοϊκή εμπλοκή στον πόλεμο του Αφγανιστάν και τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η οποία στηρίζεται στις παρεμβάσεις, τους εξοπλισμούς και το ατομικό οπλοστάσιο. 
Η νέα στρατηγική αποτελεί και το αντικείμενο της επόμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα από 19 έως 21 Νοεμβρίου 2010. Αυτή είναι που θα "οδηγήσει το ΝΑΤΟ μέσα από την δύσκολη και επικίνδυνη εποχή, στις αρχές του 21ου αιώνα", όπως διατυπώθηκε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής, στο Στρασβούργο τον Απρίλιο του 2009. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί για το σχεδιασμό της στρατηγικής, την οποία διευθύνει η -γνωστή από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας- πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, έκανε τις συστάσεις της τον Μάιο του για τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, με τίτλο «ΝΑΤΟ το 2020".  
"Η συμμαχία πρέπει να είναι ευέλικτη σε αυτήν την περίοδο περίοδο αβεβαιότητας", δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την παρουσίαση της έκθεσης. Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από το έγγραφο αυτό είναι η ένταση του μιλιταρισμού, η συνέχιση των πολέμων, ειδικά στο Αφγανιστάν και, πάνω απ 'όλα, ο περαιτέρω πυρηνικός εξοπλισμός των μελών της Συμμαχίας. Ακόμα και οι προσεγγίσεις για την ευρύτερη πολιτική συνεργασία, π.χ. με τη Ρωσία, φαίνεται να ματαιώνεται κάτω από την πίεση για μια επιθετική πολιτική εξοπλισμών (συμπεριλαμβανομένης της αντιπυραυλικής ασπίδας).  
Οι διοργανωτές της αντισυνόδου απαντούν: το ΝΑΤΟ είναι ένας δεινόσαυρος που θα πρέπει να καταργηθεί. Κεντρικά αιτήματα της διοργάνωσης είναι η παγκόσμια ειρήνη, ο αφοπλισμός και η κατάργηση του ΝΑΤΟ. Η αντισύνοδος, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Liceu Luís de Camões, περιλαμβάνει εργαστήρια και ολομέλειες πάνω στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, τους πολέμους, τις εναλλακτικές διεξόδους, αλλά και μια μεγάλη αντινατοϊκή διαδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου. Θα ολοκληρωθεί την επόμενη ημέρα, με τη συνέλευση του αντινατοϊκού κινήματος. 
Ήδη η πρώτη εκδοχή του προγράμματος έχει δημοσιευθεί, ενώ το τελικό θα γνωστοποιηθεί μετά την 1η Νοέμβρη. Περισσότερες πληροφορίες στο www.no-to-nato.org.