Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης στη Θεσσαλονίκη

Διεθνές συνέδριο φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης, με θέμα: «ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ Μεταφορά - Ίμερος - Eικός» θα πραγματοποιηθεί από Παρασκευή 22 έως και Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010.
Το Συνέδριο οργανώνεται από το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος Φ.Ε.Β.Ε.), την Ομάδα Έρευνας και Εφαρμογής των των Ψυχαναλυτικών εννοιών στη Ψυχιατρική της Γαλλόφωνης Αφρικής στο Παρίσι (G.R.A.P.P.A.F) και το «INSTITUT FUR PHILOSOPHIE DER UNIVERSITAT WIEN- NEUE WIENER GRUPPE/LACAN-SCHULE».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η καταγωγή ως πρωταρχή εκτός από ιστορική διεργασία κατά το πρότερον και ύστερον νοείται και ως αποτύπωση, έκφανση μιας ουσίας του πράγματος (χαϊντεγκεριανά ως αυτού που υπερβαίνει τη διχοτομία υποκειμένου-αντικειμένου, εσωτερικού-εξωτερικού). Από την άποψη αυτή, το πρωταρχικό χρησιμεύει για κανόνας αυτού που διεξάγεται τώρα και αυτού που δεν έλαβε χώρα με δεδομένα τα θεμελιακά στοιχεία όπου ανάγεται η πρώτη συνθήκη δόμησης. Η πρωταρχή δεν απεικονίζει μονάχα χρονική προτεραιότητα αλλά ένα προέχον τάξης που εισάγει ένα κανόνα ούτε ηθικής απαίτησης ούτε θεϊκής επιταγής: απάγεται από την ίδια τη φύση του πράγματος, χωρίς να της αντιτίθενται οι συγκεκριμένες μορφοποιήσεις του κατά την ιστορική ανάπτυξη. Η ψυχαναλυτική σκόπευση εδώ στους Freud και Lacan συζευγνύεται με κορυφαίες εμβαθύνσεις των Ηegel, Marx, Sade, Heidegger, Merleau-Ponty, από τη διπλή σήμανση της αλλοτρίωσης (γίγνεσθαι-άλλο και χωρισμός) και την έκλυση του ίμερου μέχρι την ανάδυση του αντιληπτικού πράγματος στο βάθος ενός υπό έκλειψη υποκειμένου. Η «μεταφορά», συμβολικής και φαντασιακής τάξης, εντάσσεται σε μια διαδικασία κατά το «εικός» ή το «ενδεχομένως άλλως έχειν».

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.
Ώρες εργασιών Συνεδρίου:
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010, 18:30 - 22:00
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010, 10:00 - 14:00, 17:00 - 21:00
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010, 10:30 - 14:00

Ομιλητές:
Νένος Γεωργόπουλος, Σωκράτης Δεληβογιατζής, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Παναγιώτης Δόικος, Claude Duprat, Βίκυ Καραβάκου, Anne-Marie Kaufmant, Yves Kaufmant, Ιορδάνης Κουμασίδης, Γιάννης Μήτρου, Eva Laquieze-Waniek, Θάνος Λίποβατς, Σοφία Παντελιάδου, Τζίνα Παπαλεξίου, Alice Pechriggl, Θεοδόσιος Πελεγρίνης, Walter Seitter, Χρήστος Σιδηρόπουλος.

Είσοδος ελεύθερη
Διαδοχική μετάφραση - Βεβαιώσεις συμμετοχής

Πληροφορίες: Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος Φ.Ε.Β.Ε.