Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Η Λιβύη εξοπλίζεται ενάντια στους μετανάστες - με ευρωπαϊκά χρήματα

28 εκ. δολάρια θα στοιχίσει το νέο σύστημα ραντάρ που αγοράζει η Λιβύη, για να το χρησιμοποιήσει στον εντοπισμό των βαρκών των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από τις ακτές της στην Ευρώπη.
Η πολυεθνική εταιρία που το προμηθεύει, η οποία λέγεται Transas Marine και στεγάζεται στην Ιρλανδία δήλωσε μετά την υπογραφή του συμβολαίου ότι το ραντάρ θα καλύπτει όλο το μήκος των ακτών της Λιβύης, δηλ. σχεδόν 2.000 χλμ. Σύμφωνα με τον Christopher Loiz, διευθυντή του γαλλικού τμήματος της πολυεθνικής, το ράνταρ είναι εξαιρετικά ικανό και θα μπορεί να εντοπίζει ακόμα και τις πιο μικρές βάρκες. Όλο το σύστημα παρακολούθησης θα περιλαμβάνει 15 υποσταθμούς και θα είναι έτοιμο σε 16 μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα βέβαια, η Ευρωπαική Επιτροπή είχε προσφέρει στη Λιβύη βοήθεια 50 εκ. ευρώ, με αντάλλαγμα να αποτρέπει τη μετανάστευση.
Η Λιβύη έχει ζητήσει από την Ευρώπη κονδύλια ύψους 5 δις ευρώ το χρόνο για αυτό το σκοπό. Ακόμα και αν αυτό το πόσο αναφέρεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική κατευθύνεται στην "εξωτερικοποίηση" των συνόρων, μέσα από διμερής συμφωνίες με χώρες καταγωγής ή διέλευσης των προσφύγων, ώστε να σηκώσουν αυτές το βάρος της καταστολής της μετανάστευσης.