Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία : τα «όργανα της τάξης» πιάσανε δουλειά.

Χτες επιβεβαιώθηκε πλέον η δυναμική συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό. Περισσότερα από 1100 λύκεια κλείσαν σε όλη την χώρα, μεγάλες πορείες από μαθητές σε όλες τις πόλεις με την συμμετοχή σε κάποιες από αυτές απεργών από διάφορους κλάδους. Οι νέοι, όπως φαίνεται, είναι πολύ επικίνδυνοι για τον Σαρκοζύ και την παρέα του, για αυτό τους έστειλε τα ματ. Επιθέσεις με δακρυγόνα, πολυάριθμες συλλήψεις σε όλη την Γαλλία, 4 μαθητές τραυματίες στο Mureaux (Yvelines), καταγγελία για σοβαρό τραυματισμό από δακρυγόνο στην πόλη Caen. Ο πιο σοβαρός τραυματισμός ωστόσο ήταν στο Montreuille, λίγο έξω από το Παρίσι, όπου τα ματ δοκίμασαν αρχικά να διαλύσουν τους μαθητές που ήταν έξω από το σχολείο τους, και στην συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματίσουν σοβαρά ένα μαθητή που κινδυνεύει να χάσει την όραση του.
Μετά από το περιστατικό αυτό ο E.Woerth, υπουργός εργασίας, δήλωσε πως « χαιρετίζει την υπευθυνότητα, τον επαγγελματισμό, και την ψυχραιμία των οργάνων της τάξης στην Γαλλία ». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός εσωτερικών M. Hortefeux ευχαρίστησε τα όργανα της τάξης καθώς έδρασαν με αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία. Άλλωστε ο υπουργός παιδείας είχε ήδη δηλώσει με κυνικότητα ότι « δεν είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των μαθητών που βρίσκονται σε λύκεια υπο κινητοποίηση ». Βέβαια μεταξύ της άρνησης της ευθύνης και της αποστολής ΜΑΤ στο σχολείο για να διαλύσουν την κατάληψη με κάθε μέσο, υπάρχει μια σημαντική απόσταση. Σκάνδαλο επίσης προκάλεσε και ένα γράμμα που στάλθηκε με εντολή του υπουργείου παιδείας , στους γονείς των μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολείων. Ζητούσε από τους γονείς να υπενθυμίσουν στα παιδιά τους ότι έχουν « υποχρεώσεις και δικαιώματα και ότι πρέπει να σέβονται την ελευθερία και την περιουσία των άλλων ».
Τα όργανα τηα τάξης δεν ασχολήθηκαν μόνο με τους νέους. Σήμερα επιστρατεύτηκαν να λύσουν τον άλλο μεγάλο πονοκέφαλο του Σαρκοζύ, τα καύσιμα. Καθώς η απεργία συνεχίζεται σε λιμάνια και διυληστήρια, ο κίνδυνος να τελειώσουν τα αποθέματα είναι πλέον ορατός. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Το πρωι έστειλε τα ΜΑΤ να σπάσουν τα μπλόκα στις περισσότερες δεξαμενές καυσίμων της χώρας. Η CGT κατήγγειλε τις πρακτικές της κυβέρνησης λέγοντας πως αυτή η συμπεριφορά δεν μας βγάζει από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Ήδη ξαναγίνονται καινούργια μπλόκα στις δεξαμενές.
Όμως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Οι μαθητές σήμερα είναι και πάλι στους δρόμους, δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση αυτή τη στιγμή στην γαλλική πρωτεύουσα … και όχι μόνο. Αύριο καλούνται πορείες σε όλη την χώρα και τα συνδικάτα έχουν αποφασίσει ήδη πως η τρίτη θα είναι η επόμενη μέρα δράσης.