Με χθεσινή του απόφαση ο Ολλανδός Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν από την Ελλάδα και φτάσανε στη χώρα του για να ζητήσουν άσυλο, δεν θα επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η διεθνής συνθήκη για το άσυλο Δουβλίνο ΙΙ.
Στην Ολλανδία υπάρχουν σήμερα περίπου 240 αιτούντες άσυλο οι οποίοι είχαν περάσει πρώτα από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου (ΙΙ), το αίτημά τους θα έπρεπε να εξαταστεί στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία φτάνουν, δηλαδή στην Ελλάδα. Όμως, ο Ολαννδός Υπουργός, μετά από εισήγηση και του Ολλανδικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, θέωρησε ότι η πολιτική ασύλου του ελληνικού κράτους δεν εξασφαλίζει μια δίκαιη αντιμετώπιση και διέταξε την αναστολή της απέλασής τους προς την Ελλάδα.Προτείνει μάλιστα την υιοθέτηση αυτής της στάσης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Dorine Manson, διευθυντής του Συμβουλίου, το ποσοστό αναγνώρισης των προσφύγων στις Κάτω Χώρες φτάνει το 40%, ενώ στην Ελλάδα είναι μηδενικό. Συνεπώς, η επιστροφή ενός αιτούντα άσυλο στην Ελλάδα τον καταδικάζει σε απέλαση στη χώρα καταγωγής του και σε όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Ακόμα, σημειώνει ότι οι πρόσφυγες στην
Ελλάδα "είναι υποχρεωμένοι να μένουν στο δρόμο, χωρίς χρήματα, φαγητό και νερό. Προσβάλλονται, κακοποιούνται και φυλακίζονται για το τίποτα".
Πριν δύο εβδομάδες, αντίστοιχη απόφαση είχε πάρει η Βρετανία, ενώ παλιότερα είχαν προηγηθεί και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία. Αιτία είναι η αδυναμία της Ελλάδας να προσφέρει μια δίκαιη και αξιόπιστη εξέταση του αιτήματος ασύλου των προσφύγων που φτάνουν εδώ.
Η Ολλανδία είχε ήδη αποφασίσει τη μη επιστροφή των Σομαλών προσφύγων, αλλά απο εχτές επεκτάθηκε η απόφαση αυτή και σε άλλες εθνικότητες.