Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό : οι μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων



3,5 εκατομμύρια στους δρόμους, απεργίες και απεργίες διαρκείας αλλά και συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις. Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι πρόκειται για την πιο σημαντική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, ξεπερνώντας ακόμη και την μεγάλη κινητοποιηση του 2006 ενάντια στο σύμφωνο πρώτης πρόσληψης (3 εκατομμύρια). Η κυβέρνηση αναγκάστηκε χτες να αναγνωρίσει οτι οι διαδηλωτές πληθαίνουν, ωστόσο συνεχίζει να δηλώνει αμετακίνητη στις αποφάσεις της.

Ο πρωθυπουργός Φ.Φιγιόν δήλωσε χαρακτηριστικά πως « αποφασίσαμε να κάνουμε την μεταρρύθμιση γιατί είναι λογική, δίκαιη και απαραίτητη ». Λίγο αργότερα ο σύμβουλος της κυβέρνησης για κοινωνικά ζητήματα Ρειμόν Σουμπί εξηγούσε πως η αύξηση του ορίου της ηλικίας δεν συζητείται καθώς προβλέπεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η μεγάλη πλειοψηφία ωστόσο των γάλλων στηρίζει της κινητοποιήσεις και όπως όλα δείχνουν την ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος.
Απεργίες, οι κινητοποιήσεις μεγαλώνουν.
Αυτή τη βδομάδα ξεκινούν και οι πρώτες απεργίες διαρκείας. Οι πιο σημαντικές είναι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα διυλιστήρια, απειλώντας την χώρα σε παράλυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι 11 από τα 12 διυλιστήρια πήραν απόφαση για απεργία διαρκείας, βάζοντας λουκέτο για τουλάχιστον μια βδομάδα.
Ποιός φοβάται τους νέους;
Η συμμετοχή των νέων ωστόσο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα αυτής της κινητοποίησης. Από την μια η κυβέρνηση κατηγορεί ότι οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και της άκρας αριστεράς χρησιμοποιούν και παρασύρουν τους νέους και τις νέες... στον ολισθηρό δρόμο των κινητοποιήσεων. Το σοσιαλιστικό κόμμα ανταπαντά ότι δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν παιδιά και ότι είναι αρκετά ώριμοι για να κατέβουν στον δρόμο. Τους καλεί βέβαια να διαδηλώνουν ειρηνικά. Τα συνδικάτα από την άλλη μπορεί να χαιρετίζουν την συμμετοχή των νέων στις διαδηλώσεις, δεν έλλειψαν βέβαια περιπτώσεις όπου « προστάτευαν » τα μπλόγκ των νέων με αλυσίδες. Τα τετρακόσια κλειστά λύκεια βέβαια χτες σε όλη την γαλλία δείχνουν πως οι νέοι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Και είναι κοινό μυστικό πως η ενδεχόμενα μεγαλύτερη εμπλοκή τους θα είναι καταλυτική για την ριζοσπαστικοποιήση του κίνηματος.
Η χθεσινή μέρα ήταν κρίσιμη για την συνέχεια των κινητοποιήσεων. Η εντυπωσιακή συμμετοχή αλλά και το κλίμα που επικράτησε στις πορείες επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Είναι πλέον σίγουρο πως από εδώ και πέρα οι κινητοποιήσεις θα πάρουν πιο ριζοσπαστικές μορφές. Είναι άλλωστε κάτι που το ακούς συνέχεια, από διαφορετικό κόσμο, από πηγαδάκι σε πηγαδάκι στην πορεία.
Μένει λοιπόν να δούμε την συνέχεια.

Φωτογραφία http://www.phototheque.org