Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ψηφίστηκε το ν/σ για Πράσινο Ταμείο και δασικούς χάρτες

Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής και στο σύνολό του το νομοσχέδιο «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η επί της αρχής και κατά άρθρο ψήφισή του είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Διαφωνίες διατυπώθηκαν από κόμματα της αριστεράς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ο νέος νόμος διασφαλίζει τη σύσταση ενός ταμείου που θα διαχειρίζεται τους πόρους που εισρέουν από περιβαλλοντικές εισφορές, ενώ θεσπίζει απλουστευμένες διαδικασίες κατάρτισης και κύρωσης δασικών χαρτών.
Το Πράσινο Ταμείο έρχεται να πάρει τη θέση του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) με την προσθήκη του Ειδικού Φορέα Δασών και του Γαλάζιου Ταμείου.
Οι εισηγητές όμως από την αριστεράς (Ηρώ Διώτη, Θανάσης Λεβέντης) χαρακτήρισαν το νέο Ταμείο χωρίς σαφή στόχο και συγκροτημένη περιβαλλοντική πολιτική. Η νομική μορφή του Ταμείου αφήνει ανοικτό το παράθυρο για την ίδρυση θυγατρικών Α.Ε. Επίσης, δεν διευκρινίζεται ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις, ενώ στη Στρατηγικής Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής που θα διαχειρίζεται το ταμείο θα συμμετέχουν, με τρόπο όχι ξεκάθαρο, εκπρόσωποι της αγοράς, όπως ενώσεις βιομηχάνων, τα συμφέροντα των οποίων πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση με την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, επιφυλάξεις υπάρχουν κατά πόσο τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται για το πράσινο ταμείο, από την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων, πρόστιμα αυθαιρέτων, αύξηση ΕΦΚ καυσίμων και άλλα πράσινα τέλη, θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες, νέες, δράσεις προστασίας ή θα καλύψουν μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.
Από την άλλη, παρά τις διευκολύνσεις στη σύνταξη των δασικών χαρτών, το νομοσχέδιο θολώνει ακόμα περισσότερο τον ορισμό του τί είναι δάσος.
πηγές enet.gr, tvxs.gr, econews.gr
Από την άλλη, παρά τις νέες ρυθμίσεις για τους