Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

24ωρη απεργία σήμερα και οι νοσοκομειακοί γιατροί


Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα και οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης. Η απεργία μάλιστα ήταν η πρώτη που είχε εξαγγελθεί στην Ελλάδα για αυτή την ημέρα, από τα τέλη του Αυγούστου. Συνδικαλιστές από το χώρο της υγείας επιρρίπτουν βαριές ευθύνες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ για την άρνηση να κηρύξει απεργία.
Μιλώντας με το Θοδωρή Σδούγκο, μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας, μας ανέφερε ότι η τραγική κατάσταση στην υγεία δεν πρόκειται να βελτιωθεί, αν δεν ανατραπούν οι πολιτικές του Μνημονίου. Έτσι, το κομβικό ζήτημα των κινητοποιήσεων δεν μπορούσε να είναι άλλο από τη συνολικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
Ειδικότερα στο χώρο της υγείας τώρα, τα κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι οι προσλήψεις προσωπικού, η χρηματοδότηση των εφημεριών ώστε να λειτουργεί το σύστημα με ασφάλεια και η εξασφάλιση των υποδομών, ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου ολόκληρα τμήματα νοσοκομείων κλείνουν λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.
Ο Θοδωρής Σδούγκος αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν εξέταστρα ύψους 3 ευρώ για κάθε επίσκεψη στο νοσοκομείο. Τα συνδικάτα των γιατρών κάλεσαν τα μέλη τους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους πάντα, να δηλώσουν ανυπακοή στις διαταγές του υπουργείου και να μην ζητούν από τους ασθενείς τα αποδεικτικά πληρωμής.
Στο ίδιο κύμα κινήθηκε και ο Μάρκος Κλωνιζάκης, μέλος της διοίκησης της ΟΕΝΓΕ, στην επικοινωνία που είχαμε σήμερα μαζί του. Χαρακτήρισε επιτυχημένη τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στους δρόμους της Αθήνας, όπου οι απεργοί γιατροί πορεύτηκαν μαζί με άλλους κλάδους, όπως οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τις συγκοινωνίες, οι βιβλιοϋπάλληλοι κα. Η επιτυχία της απεργίας όμως υπονομεύθηκε από την αρνητική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία, σύμφωνα με το Μάρκο Κλωνιζάκη, με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Γ. Παναγόπουλου, «δίνει τα διαπιστευτήριά της στους ξένους επενδυτές».