«Για απαράδεκτη χρήση βίας από την πλευρά των Ισραηλινών» κάνει λόγο η έκθεση της επιτροπής του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη σχετικά με το φονικό ρεσάλτο στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στις 31 Μαΐου. Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημειώνουν πως υπάρχουν «αποδείξεις» που επιτρέπουν «να υποστηριχθεί η άσκηση διώξεων» κατά του Ισραήλ.
Όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι «εξαιρετικά αμερόληπτη και βασίζεται σε ισχυρές αποδείξεις» ενώ επισήμανε ότι η τουρκική πλευρά εκτιμά βαθύτατα την αντικειμενικότητα της έρευνας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η επέμβαση των Ισραηλινών καταδρομέων συνιστά «σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καθώς «η συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων απέναντι στους επιβαίνοντες στο στολίσκο αποκαλύπτει απαράδεκτο επίπεδο βιαιότητας».
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ επισημαίνουν το Ισραήλ δεν χρησιμοποίησε μόνο δυσανάλογα επίπεδα βίας για τις συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά κατέφυγε και σε «εντελώς άχρηστα και απίστευτα επίπεδα βίας». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι υπάρχουν «αποδείξεις» που επιτρέπουν «να υποστηριχθεί η άσκηση διώξεων» κατά του Ισραήλ.
«Υπάρχουν καθαρές αποδείξεις που επιτρέπουν να υποστηριχθεί η άσκηση διώξεων για τα ακόλουθα εγκλήματα : σκόπιμη ανθρωποκτονία, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, που συντελέστηκαν σκόπιμα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς», αναφέρεται στην έκθεση που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Οι δράστες των πιο σοβαρών εγκλημάτων, που είχαν κρύψει τα πρόσωπά τους, δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν χωρίς τη βοήθεια των ισραηλινών αρχών», αναφέρεται στην έκθεση που καλεί το Ισραήλ να συνεργαστεί «για να εξακριβωθεί η ταυτότητα των ενόχων».
Η αποστολή των εμπειρογνωμόνων στην περιοχή για τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την επίθεση είχε εγκριθεί στις 2 Ιουνίου από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι από το αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντο στο Mavi Marmara έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.
Ολοκληρώνεται σύντομα η έρευνα της ισραηλινής επιτροπής
Η έρευνα της ισραηλινής επιτροπής, αρμόδιας να εξετάσει το θέμα της επιδρομής ισραηλινών κομάντος στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιαακόβ Τιρκέλ. Η επιτροπή Τιρκέλ θα προμηθεύσει, επίσης, υλικό για τη διεξαγωγή χωριστής έρευνας στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Τιρκέλ, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που έχει συνταξιοδοτηθεί, ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο καθηγητής Σαμπτάι Ροζέν, το πρεσβύτερο μέλος της επιτροπής, πέθανε τη νύχτα της Τρίτης από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 93 ετών. Ο Τιρκέλ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού, υπογράμμισε ότι ο Ροζέν «μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν ιδιαίτερα δραστήριος και με διαύγεια πνεύματος», ενώ καταδίκασε τις επικρίσεις για το διορισμό του Ροζέν στην επιτροπή λόγω της μεγάλης ηλικίας του.
Αναδημοσίευση από tvxs.gr