Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες για την Πανευρωπαική ημέρα δράσης των Συνδικάτων

Χθες έγινε εδώ στις Βρυξέλλες η κεντρική διαδήλωση των συνδικάτων ενάντια στη λιτότητα και υπέρ «της ανάπτυξης και των θέσεων απασχόλησης» (jobs and growth) που είχε οργανώσει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.
Η διαδήλωση ομολογουμένως ήταν μαζικότατη, η αστυνομία μίλησε για «50 με 100 χιλιάδες» ενώ τα συνδικάτα για 120. Η κατάσταση θύμιζε μέρες του 2001, όταν είχε γίνει αντίστοιχη πορεία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενώ ένας διαδηλωτής είπε στο ραδιόφωνο ότι «έχει να δει τέτοιο πράμα από τη δεκαετία του 70». Η διαφορά και με τα δύο αυτά προηγούμενα είναι ότι τώρα η σύνθεση ήταν πιο πολυεθνική, υπήρχαν αντιπροσωπείες -με πολύ ή πιο ολιγάριθμο κόσμο- από Τσεχία, Σλοβενία, Ρουμανία, και επίσης ένα μαζικό μπλοκ με τις ιστορικές ασπροκόκκινες σημαίες της πολωνικής «Αλληλεγγύης».
Φυσικά πολλοί Γερμανοί, αλλά η μαζικότερη συμμετοχή ήταν των γαλλικών συνδικάτων και ειδικότερα της CGT, η οποία -όπως είχε γίνει και το 2001- έκανε πραγματική επίδειξη δύναμης. Ίσως να είχε περισσότερο κόσμο (καθώς επίσης και σάουντ σύστεμ, νταλίκες, αφίσες, κροτίδες, σφυρίχτρες κ.ά. ηχητικά και οπτικά εφέ) από αρκετά βελγικά συνδικάτα. Αυτό φυσικά οφείλεται αφενός στη γεωγραφική εγγύτητα -πολλές γαλλικές πόλεις είναι πιο κοντά στις Βρυξέλλες απ’ ό,τι στο Παρίσι- και αφετέρου στο γεγονός ότι ο κόσμος αυτός είναι στο δρόμο εδώ και μέρες, και θα συνεχίσει να είναι (το Σάββατο υπάρχει ακόμη μια μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Σαρκοζί).
Η βελγική αστυνομία προέβη σε περίπου 200 «διοικητικές συλλήψεις» (είναι ένας θεσμός του βελγικού δικαίου , χονδρικά κάτι σαν προσαγωγή αλλά δεν σε "προσάγουν" πραγματικά πουθενά, γίνεται επί τόπου και μετά σε αφήνουν χωρίς να απαγγελθεί κατηγορία σαν τις τελευταίες στην  Ελλάδα "προληπτικές προσαγωγές"), νούμερο που τα ΜΜΕ κρίνουν «μάλλον χαμηλό για τις περιστάσεις». Οι περισσότερες από αυτές τις συλλήψεις αφορούσαν άτομα από το αντικαπιταλιστικό μπλοκ που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του συντονιστικού “Precarious United” (www.Precarious-United.eu), ενός δικτύου στο οποίο μετέχουν άτομα κυρίως από τη Λιέγη αλλά και από άλλες χώρες, κυρίως την Ιταλία, στο πλαίσιο του No border camp που επίσης διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες (είχε οριστεί από παλιότερα και απλώς συνέπεσε). Παράλληλα, χθες άτομα από το καμπ οργανώσανε μια δράση για να παρεμποδίσουν ένα «Στρογγυλό Τραπέζι» που οργάνωνε η FRONTEX, ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με θέμα 'finetuning EU border policy'. Βίντεο από τη δράση υπάρχει εδώ

Το Σάββατο είναι και η καθαυτό πορεία του Νο Border με κατάληξη σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών υπό απέλαση.