Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του δημοσίου στη Σλοβενία

Εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, πραγματοποιούν από τα μεσάνυχτα απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναβολή χορήγησης των συμφωνημένων αυξήσεων στους μισθούς.
Περίπου 160.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται, να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση, που έχει διοργανωθεί ποτέ, στο σλοβενικό δημόσιο τομέα.

Αστυνομικοί, τελωνειακοί υπάλληλοι, κτηνιατρικοί επιθεωρητές, εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς οργανισμούς, σε διοικητικές υπηρεσίες, σε κοινωνικά κέντρα, μέρος των εργαζομένων στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, δημοσιογράφοι στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σλοβενίας, «RTV Slovenija», συμμετέχουν στη μαζική κινητοποίηση.

Η μορφή της κινητοποίησης εξαρτάται από τον τομέα, στον οποίο εργάζονται οι απεργοί.

Οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε λευκή απεργία και να είναι περισσότερο επιεικείς, σε περίπτωση μικρών παραπτωμάτων.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην απεργία, κάνοντας μία ώρα στάση εργασίας την εβδομάδα για να συζητούν για τις απεργιακές δραστηριότητες και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Σλοβενίας, «RTV Slovenija», δεν θα προβάλει θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται από μερίδα των εργατικών συνδικάτων, που ζητούν να τηρηθεί, τουλάχιστον μερικώς, η συμφωνία του 2008 για αύξηση των μισθών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάσταση όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό και η ανάγκη για μείωση του ελλείμματος καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση των συμφωνιών για αυξήσεις στους μισθούς από την 1η Οκτωβρίου και το 2011, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.
πηγή:zougla.gr