Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Από τη σημερινή κινητοποίηση των βιβλιοϋπαλλήλων

Ολόκληρώθηκε η πορεία των βιβλιοϋπαλλήλων της Αθήνας, οι οποίοι είχαν προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, με αιχμή το κλείσιμο και τις απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα.

Σύμφωνα με το Ντίνο Παλαιστίδη, μέλους του Σύλλογου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν καλή, με 200 περίπου βιβλιοϋπαλλήλους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία. Η πορεία κατέληξε στο Υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα και η Τριμερής Συνάντηση εκπροσώπων του Οργανισμού Λαμπράκη, ιδιοκτήτη των Ελληνικών Γραμμάτων, των εργαζομένων και του Υπουργείου.
Η στάση της εργοδοσίας ήταν απόλυτη, αφού ισχυρίστηκε ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την επιβίωση της εταιρίας. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου ζήτησαν από την εργοδοσία να εξετάσει τη δυνατότητα μετατάξεων εργαζομένων σε άλλες εταιρίες του ομίλου, αλλά ακόμα και αυτή η αναφορά ήταν αρκετή, ώστε η εργοδοσία να αρνηθεί να υπογράψει τα πρακτικά της συνάντησης.
Ο Ντίνος Παλαιστίδης ανέφερε επίσης ότι μετά από τη συνεχή κινητοποίηση των εργαζομένων οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών δέχτηκαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο του βιβλίου, οι οποίες είχαν διακοπεί από τον Ιούλιο.
Για τις επόμενες ημέρες, ο Σύλλογος προετοιμάζει συγκέντρωση και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 12 Οκτώβρη. Το κάλεσμα στηρίζεται και από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ενώ απευθύνεται επίσης και σε άλλους χώρους που πλήττονται, με σκοπό να οργανωθεί μια μεγάλη διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία.