Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιδράσεις για την παράδοση του Ελληνικού στους επενδυτές

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός με τον Εμίρη του Κατάρ για επενδύσεις ύψους 5 δις, περιλαμβάνει και την "αξιοποίηση" του 15 με 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με την κατασκευή μαρίνας, αερολιμένα, ξενοδοχείου, συνεδριακών κέντρων και πλωτού καζίνο.

Ο προωθυπουργός εμφανίστηκε ενθουσιασμένος, δηλώνοντας ότι "θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος στον τουρισμό υψηλής ποιότητας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη περιοχών", ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει πάρει ακόμα θέση.
Σφοδρές είναι όμως οι αντιδράσεις από οικολογικά κινήματα και οργανώσεις της αριστεράς. Ο Ριζοσπάστης υπενθυμίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είχε «φωτογραφήσει» από το βήμα της ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου, που είχε ταχτεί υπέρ «της αξιοποίησης του Ελληνικού». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι από το Μάρτη του 2001, οπότε σταμάτησε η λειτουργία του, το πρώην αεροδρόμιο βρέθηκε στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου για χρυσοφόρες μπίζνες.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης από την πλευρά του χαρακτήρισε το μνημόνιο «ληστρική συμφωνία παράδοσης εθνικού πλούτου». Η εκχώρηση, συνεχίζει, "στους εμίρηδες του Κατάρ έκτασης έως 30% του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προς “τσιμεντοποίηση”, εμπορευματοποίηση και “καζινοποίηση”, συνιστά ένα μείζον οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα κατά της Αττικής, η οποία, μετά και τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, έχει μετατραπεί σε “κρανίου τόπο”".