Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σταμάτησαν οι επιστροφές προσφύγων από την Αγγλία

Συνολικά 1.300 αιτούντες άσυλο, που τελούσαν υπό καθεστώς επιστροφής στην Ελλάδα προκειμένου να εξεταστεί εδώ το αίτημα ασύλου τους δυνάμει του Ευρωκανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», αφού είχαν μπει στην Ευρώπη δια μέσω Ελλάδας, θα δουν τα αιτήματά τους να εξετάζονται στην Αγγλία, μαζί με αυτά όσων ακόμα αιτούντων άσυλο κατορθώσουν να φθάσουν σε αγγλικό έδαφος μέσα στην προσεχή διετία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, το UK Border Agency ανήγγειλε την άμεση εφαρμογή της αναστολής των επιστροφών αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική, καθώς στην Αγγλία υπάρχει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και νομική βοήθεια στα διάφορα στάδια της, ενώ το ποσοστό αποδοχής των αιτημάτων είναι πολλαπλάσιο του αντίστοιχου ελληνικού. Κοινωνική πρόνοια και βασικές δεσμεύσεις σεβασμού των δικαιωμάτων των αιτούντων είναι επίσης παρούσες.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, «Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Ακυρωτικού Δικαστηρίου να παραπέμψει την υπόθεση του NS (παλαιότερα γνωστή ως Saeedi) στο Δικαστήριο της Ε.Ε.». Όπως προέκυψε, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρος -θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δυο χρόνια- οπότε η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει η ίδια τα αιτήματα ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αντί να αφήσει τους αιτούντες να περιμένουν την έκβαση της δίκης σε επίπεδο Ε.Ε.
Η Υπηρεσία Συνόρων του Η.Β. τόνισε ότι «η απόφαση αυτή είναι καθαρά πρακτική και δεν σχετίζεται με τις πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την σχεδόν μηδενική πιθανότητα να διεκδικήσει κανείς άσυλο στην Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία κλπ». Ωστόσο, προδιαγράφει την έκβαση της σχετικής με τα παραπάνω υπόθεσης «πιλότου», που δικάστηκε την 1η Σεπτέμβρη 2010 από την Ευρεία Σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά Ελλάδος και Βελγίου, στην οποία παρενέβη για πρώτη φορά ενώπιον του ΕΔΔΑ και ο Επίτροπος Α.Δ. κ. Hammarberg.