Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πρώτες ανταποκρίσεις από Ισπανία

Σήμερα στην Ισπανία πραγματοποιείται η πρώτη γενική απεργία, μετά από 8 χρόνια. Η συμμετοχή φαίνεται ότι περνά το 70%, η περιφρούρηση είναι αυστηρή, ενώ συγκρούσεις έγιναν στο Μετρό της Μαδρίτης.
Η κινητοποίηση των συνδικάτων, η οποία εντάσσεται και στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης, έρχεται σε απάντηση στην πολιτική ακραία λιτότητας που υλοποιεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Θαπατέρο. Η περιφρούρηση της απεργίαςξεκίνησε από χθες τα μεσάνυχτα, μια παράδοση που τα ισπανικά συνδικάτα συνεχίζουν να κρατούν. Από τις 12 λοιπόν έκλεισαν μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Μετά τα ξημερώματα, το βάρος της περιφρούρησης πέρασε στη βιομηχανία και τις μεταφορές.
Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή φτάνει, σύμφωνα με τα συνδικάτα, στο 70%, αλλά αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο. Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά σε τομείς όπως η σιδηρουργεία, η καθαριότητα και η ενέργεια.
Στη Βαρκελώνη έκλεισαν τα περισσότερα εργοστάσια των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών (Renault, Nissan, Citroen, Mercedes κα).
Στη Μαδρίτη απεργεί το 90% των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Μεταφορών και τα περισσότερα δρομολόγια έχουν ανασταλθεί.
Στο μετρό της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης η περιφρούρηση ξεκίνησε από τις 5 το πρωί. Κατά τις 7, σημειώθηκαν συγκρούσεις, με συλλήψεις από την αστυνομία και ελαφρείς τραυματισμούς διαδηλωτών. Τελικά, η εταιρία του μετρό στη Μαδρίτη αναγκάστηκε να διακόψει οριστικά τα δρομολόγια από τις 9 το πρωί.